Μαλδίβες: Νίκη του προέδρου και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές

by admin
0 views

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (PNC) νίκησε χωρίς αμφιβολία  τις βουλευτικές εκλογές στις Μαλδίβες την Κυριακή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το PNC, το κόμμα του προέδρου Mohamed Muizzu, είναι ευνοϊκό για την προσέγγιση στην Κίνα, σε βάρος της Ινδίας – της πρώην κυρίαρχης δύναμης στο αρχιπέλαγος.

Ο σχηματισμός εξασφάλισε 66 έδρες από τις πρώτες 86 για τις οποίες η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Ο αριθμός είναι πολύ πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία στο 93μελές κοινοβουλευτικό σώμα.

Οι εκλογές θεωρήθηκαν ως μια σημαντική δοκιμασία για τον πρόεδρο, ο οποίος επιθυμεί στενότερη οικονομική συνεργασία με την Κίνα, ιδιαίτερα μέσω της κατασκευής χιλιάδων κατοικιών σε γη που ανακτήθηκε με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Ο Muizzu ανέθεσε συμβάσεις υποδομής σε κινεζικές κρατικές εταιρείες τον Απρίλιο.

Στο κοινοβούλιο στο τέλος της θητείας του, το PNC είχε μόνο οκτώ έδρες, γεγονός που περιόρισε δραστικά τις δυνατότητες ενεργειών για τον αρχηγό του κράτους, που εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υποσχέθηκε να εκδιώξει τους 89 Ινδούς στρατιώτες στο αρχιπέλαγος. Ήταν εκεί για να πιλοτάρουν τρία αεροσκάφη που παρασχέθηκαν στις Μαλδίβες από την Ινδία για εναέρια περιπολία της τεράστιας θαλάσσιας επικράτειας. Η υποχώρησή τους ξεκίνησε τον Μάρτιο, με τους 25 στρατιώτες στην ατόλη Addu, στο νότιο άκρο του αρχιπελάγους.

 Από την αρχή της προεδρικής περιόδου, το φιλο-ινδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (MDP), το οποίο μέχρι τώρα κατείχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει μπλοκάρει τρεις διορισμούς υπουργικού συμβουλίου που έγιναν από τον Muizzu και απέρριψε αρκετές από τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό.

 Το MDP, ο σχηματισμός του πρώην προέδρου Ibrahim Mohamed Solih, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες επαναπροσανατολισμού προς της Κίνας στην εξωτερική πολιτική.

 Οι Μαλδίβες είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και έχουν στρατηγική θέση στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές, αποτελώντας σημείο στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ινδία – που θεωρεί το αρχιπέλαγος στη σφαίρα επιρροής της – αλλά και για την Κίνα.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση:  Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ