Κροατία: Οι συντηρητικοί προχωρούν σε νέα κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά

by admin
0 views

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, διαβεβαίωσε αυτή την Τετάρτη ότι συμφώνησε με το ακροδεξιό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα και αρκετούς εκπροσώπους μειονοτήτων για να σχηματίσει την τρίτη συνεχόμενη κυβέρνησή του, η οποία θα βγει από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Απριλίου.

“Έχουμε ήδη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη δομή της κυβέρνησης”, επιβεβαίωσε ο Πλένκοβιτς στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση HRT.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) του Πλένκοβιτς κέρδισε 61 έδρες και το Πατριωτικό Κίνημα (DP) 13, ενώ οι εθνικές μειονότητες έχουν οκτώ έδρες, εκ των οποίων τρεις για τους Σέρβους.

Οι Σέρβοι εκπρόσωποι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αφού ένας από τους όρους του DP για τον συνασπισμό ήταν να μην συμμετέχει το κύριο σερβικό κόμμα στην Κροατία, το SDSS, μέχρι τώρα εταίρος του Πλένκοβιτς.

Ο Πλένκοβιτς προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται από τη συμμαχία του με τους υπερεθνικιστές του DP.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πρόγραμμα για τις μειονότητες», υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι ένας αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι εκπρόσωπος αυτών των ομάδων.

Τις επόμενες ημέρες ελπίζει να συγκεντρώσει τις υπογραφές των μισών συν μία (76) των βουλευτών του Επιμελητηρίου, νόμιμη προϋπόθεση για να του αναθέσει ο πρόεδρος τον σχηματισμό της Κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει ανησυχία για τις ανακοινώσεις του DP ότι θα ακυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της σεξιστικής βίας, καθώς και τις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές του.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του DP, διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα σχημάτιζαν κυβέρνηση με το HDZ λόγω πολυάριθμων σκανδάλων διαφθοράς και πελατείας.

Πηγή: RTVE.es/EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ