Ισπανία: Θα προτείνει την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ κάνοντας ένα επιπλέον βήμα

by admin
4 views

Η Ισπανία επιμένει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και η κυβέρνηση θα το κάνει πριν τον Ιούλιο όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πέδρο Σάντσεθ. Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα στην εξωτερική της πολιτική. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα υποστηρίξει επιπλέον την είσοδο του Παλαιστινιακού κράτους ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών. 

Μέχρι σήμερα η Παλαιστίνη είναι, από το 2012, μέλος παρατηρητής του ΟΗΕ, ένα καθεστώς που κέρδισε σε ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης και δεν απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ισπανία εκμεταλλεύεται την ευκαιρία ότι η Μάλτα (η οποία έχει αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα τέλη του περασμένου αιώνα) προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας , στο οποίο κατέχει μία εκ περιτροπής έδρα κι αυτό της δίνει την ευκαιρία να συμπεριλάβει την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ στην ημερήσια διάταξη της ανώτατης λήψης αποφάσεων πριν από την 1η Μαΐου.

Άλλωστε ο Σάντσεθ καθ οδόν για την περιοδεία του σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ μίλησε και για διεθνείς κινήσεις  στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη το επόμενο διάστημα. Επιπλέον η Μάλτα είναι, ακριβώς, μία από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ που, μαζί με την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, υπέγραψαν κοινή δήλωση , στην οποία έδειξαν την προθυμία τους να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος «όταν οι περιστάσεις είναι κατάλληλες».

Βέβαια αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να ναυαγήσει αν οποιοδήποτε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ασκήσει βέτο. Εάν όμως η υποψηφιότητα λάβει την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την οποία χρειάζεται οκτώ από τις 15 ψήφους της, θα πάει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων των χωρών-μελών.

 Και οι δύο φραγμοί μπορούν να ξεπεραστούν με τις ψήφους των χωρών που έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σχεδόν 140, και εκείνων που έχουν υποσχεθεί να το κάνουν, όπως η Σλοβενία, η οποία συμμετέχει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η τοποθέτηση της Ισπανίας η οποία επιδιώκει -αν ναυαγήσει η πρωτοβουλία- τουλάχιστον να προκληθεί διεθνής συζήτηση ή και διπλωματικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έρθει στο προσκήνιο η φόρμουλα των δύο κρατών.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ