Το άγγιγμα μπορεί να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος, υποστηρίζει μελέτη

by admin
2 views

Μια αγκαλιά, μια χειραψία, ένα θεραπευτικό μασάζ. Το άγγιγμα μπορεί να ενισχύσει την ευεξία και να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ανασκόπηση μελετών. Η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και είναι καθοριστική καθώς μας επιτρέπει να βιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας και να επικοινωνούμε.

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για το άγγιγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την αγκαλιά και το τρίψιμο. Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», περιλάμβανε 212 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες και μια στατιστική ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν ενήλικες και 52 που αφορούσαν νεογέννητα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν εξίσου ευεργετικό για την ψυχική υγεία – ένα εύρημα που ισχύει για ενήλικες και νεογέννητα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ‘παρεμβάσεις αφής’ είναι οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά καθώς και για την αύξηση βάρους στα νεογέννητα», γράφουν οι ερευνητές.

Μια μελέτη που επανεξέτασαν οι ερευνητές, έδειξε ότι το καθημερινό 20λεπτο ήπιο μασάζ για έξι εβδομάδες σε ηλικιωμένους με άνοια μείωσε την επιθετικότητα και τα επίπεδα ενός δείκτη στρες στο αίμα τους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το μασάζ βελτίωσε τη διάθεση των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το άγγιγμα ήταν ευεργετικό τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς ανθρώπους, αν και ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για τους τελευταίους όσον αφορά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Τα θετικά αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αισθητά στα πρόωρα νεογέννητα, δήλωσε ο Φρεντερίκ Μισόν, ερευνητής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα είναι ότι τα νεογέννητα επωφελούνται περισσότερο από το άγγιγμα των γονιών τους παρά από το άγγιγμα ενός ξένου», δήλωσε ο Βίλε Χαρτζούνεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την όσφρηση ή με τις διαφορές στον τρόπο που τα κρατούν οι γονείς τους, υποθέτει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης, ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν ήταν σημαντικά, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες. Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος. Ο Μισόν δεν μπόρεσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα, αλλά υποθέτει ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο αριθμό νευρικών απολήξεων στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.

Ο Δρ. Μισόν τόνισε ότι οι τύποι αφής που εξετάστηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν θετικές εμπειρίες στις οποίες συμφώνησαν οι εθελοντές.

«Αν κάποιος δεν αισθάνεται ένα άγγιγμα ως ευχάριστο, είναι πιθανό να τον αγχώσει», κατέληξε.

Η ομάδα προειδοποιεί ότι ορισμένα από τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ψευδώς θετικά, ενώ δεν είναι σαφές εάν ισχύει το ίδιο και σε άλλες κουλτούρες.

Η καθηγήτρια Κατερίνα Φωτοπούλου από το University College του Λονδίνου, είπε ότι η έρευνα δίνει μια εικόνα για τα οφέλη των παρεμβάσεων αφής στην υγεία. Προειδοποίησε ότι η εργασία δεν καταλήγει σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, όπως τα είδη αφής που μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

ΠΗΓΗ: New York Times, Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ