Ένθετο Οικονομία: Νέα πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο

by admin
0 views

Με νέα πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κλείνει ο Απρίλιος. Την Μεγάλη Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια λιανικής για τον Μάιο και εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην λιανική ή αν οι εταιρείες θα αλλάξουν για ακόμη έναν μήνα την εκπτωτική τους πολιτική. Πάντως, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μειώσεις.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
(μέση μηνιαία τιμή)
Απρίλιος: 60,16 €/ MWh
Μάρτιος: 67,54 €/ MWh
Φεβρουάριος: 73,61 €/ MWh

ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
(για το πράσινο τιμολόγιο)
Μάιος* Απρίλιος
Έως 500 KWh 9,8 λεπτά 10,86 λεπτά
Πάνω από 500 KWh 10,8 λεπτά 11,88 λεπτά
Νυχτερινό 7,3 λεπτά 8,22 λεπτά
*Χωρίς αλλαγή στην εκπτωτική πολιτική

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ
(για κατανάλωση έως 500 KWh)
Μάιος* : 9,8 λεπτά
Απρίλιος: 10,8 λεπτά
Μάρτιος: 10,8 λεπτά
Φεβρουάριος : 12,8 λεπτά
*Χωρίς αλλαγή στην εκπτωτική πολιτική

Συγκράτηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου καταγράφεται στις αγορές οι οποίες μετρούν τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης σε διεθνές επίπεδο ενώ αποτιμούν και το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κάτι που θα μείωνε τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Πάντως, σε επίπεδο λιανικής, η τιμή της αμόλυβδης παραμένει μια ανάσα από τα δύο ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
(τύπου Brent)
89 $ / βαρέλι
Μηνιαία μεταβολή: +1,33%
Ετήσια μεταβολή: +11,69%

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
• Μέσος όρος: 1,98 € / Lt
• 21 νομοί πάνω από τα 2 €
• 2,2 € / lt στις Κυκλάδες

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μιλώντας στην Ειδική Συνάντηση για την Παγκόσμια Συνεργασία, την Ανάπτυξη και την Ενέργεια.

Ο Μπόργκε Μπρέντε προειδοποίησε ότι οι δείκτες παγκόσμιου χρέους είναι κοντά σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα από τη δεκαετία του 1820 και ότι υπάρχει κίνδυνος “στασιμοπληθωρισμού” για τις προηγμένες οικονομίες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν εφαρμοστούν τα σωστά οικονομικά μέτρα.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δήλωσε ότι «η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι στο 3,2%. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν στο 4% για δεκαετίες”.
Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό για τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι το πολύ υψηλό χρέος. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν πώς θα μειώσουν αυτό το χρέος και να λάβουν τα σωστά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να οδηγήσουν τις οικονομίες τους στην ύφεση.

Πιάνουν δουλειά η Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων. Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα 120.000 ΑΦΜ.

Η απογραφή των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων είναι πλέον κρίσιμος παράγοντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που οργάνωσε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελέγχου Παγίων και Αποθεμάτων Ελλάδος. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ του Άκη Αθανασόπουλου.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ