Ιταλία, Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ταράζει το φεστιβάλ του Σανρέμο και τη Rai – Ταγιάνι: Δυσανάλογη και λάθος η αντίδραση του Ισραήλ

by admin
5 views

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην Ιταλία υπάρχει μια παροιμία: “perchè Sanremo è Sanremo” – γιατί το Σανρέμο είναι το Σανρέμο. Ο λόγος, απλός: το γνωστό μουσικό φεστιβάλ αποτελεί θεσμός – και όχι μόνο από καλλιτεχνική άποψη.

Για μια περίπου εβδομάδα η Ιταλία μιλά κυρίως για το εν λόγω φεστιβάλ της μικρής πόλης της όμορφης Ριβιέρα ντι Πονέντε, στη Λιγουρία, εφόσον στην σκηνή παρουσιάζονται γνωστοί τραγουδιστές και νέες προτάσεις της Ιταλικής μουσικής σκηνής, αλλά και διάφορα πρόσωπα παγκόσμιας φήμης, όπως έγινε φέτος με τους Τζον Τραβόλτα και Ράσελ Κρόου, και στο παρελθόν με διάφορους πολιτικούς, με αποτέλεσμα να προβληθούν ζωντανά οι τοποθετήσεις τους σε πάνω από 10 εκατομμύρια δέκτες.

Φέτος, για παράδειγμα, οι δύο τραγουδιστές Dargen D’Amico και Ghali, με διαφορετικούς τρόπους, έκαναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, ο Ghali σχολίασε με “Τέρμα η γενοκτονία!”, κάτι το οποίο προκάλεσε σφοδρά σχόλια της Ισραηλινής κοινότητας. Ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο φαίνεται να προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Ο ΔΣ της Rai και η συμπαράσταση στους Ισραηλινούς ομήρους – Τα κοινωνικά δίκτυα μιλούν για προπαγάνδα και ‘Τηλε…Μελόνι’

Την φετινή έκδοση του φεστιβάλ κέρδισε η Αντζελίνα Μάνγκο, 22 ετών, με το τραγούδι La Noia (Η Βαρεμάρα), με το οποίο αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον διαγωνισμό της EuroVision. Ενώ λοιπόν την Κυριακή 11/02 επικρατούσε η διαμάχη για το γιατί κέρδισε η Μάνγκο, σε εκπομπή στην Ιταλική κρατική τηλεόραση Rai η διαμάχη σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή οξύνθηκε.

Ο τραγουδιστής Ghali – γιος Τυνήσιων και γεννημένος στην Ιταλία – απάντησε σε ερώτημα που αφορούσε tweet του Ισραηλινού Πρέσβη στην Ιταλία στην τοποθέτηση του τραγουδιστή. Ο Πρέσβης είχε σχολιάσει ως “ντροπή το γεγονός ότι η σκηνή του Φεστιβάλ αξιοποιήθηκε για τη διάδοση του μίσους και της προβοκάτσιας με επιφανειακό και ανεύθυνο τρόπο”, τονίζοντας πως “το Φεστιβάλ του Sanremo θα μπορούσε να εκφράσει την αλληλεγγύη του” προς τους ομήρους της 7ης Οκτωβρίου, “κάτι που δεν έγινε”.
Ο Ghali απάντησε στην εκπομπή πως “το γεγονός ότι ο Πρέσβης μιλάει έτσι δεν είναι καλό, η πολιτική του τρόμου συνεχίζεται, οι άνθρωποι φοβούνται να πουν να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η γενοκτονία, ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν κάτι αν πουν ζήτω η ειρήνη”.

Πέρα από τα ανωτέρω, η παρουσιάστρια Μάρα Βενιέρ διάβασε και μια νότα από τον ΔΣ της Rai, Ρομπέρτο Σέρτζιο. “Κάθε μέρα” τονίζει το σημείωμα “τα ειδησεογραφικά μας προγράμματα μιλούν και θα συνεχίσουν να μιλούν για την τραγωδία των ομήρων στα χέρια της Χαμάς, καθώς και για τη σφαγή των παιδιών, γυναικών και ανδρών στις 7 Οκτωβρίου. Η αλληλεγγύη μου στο λαό του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα είναι ειλικρινής και πεπεισμένη” ολοκληρώθηκε το σημείωμα.

Οι αντιδράσεις στην δια μέσου σημειώματος τοποθέτηση της Rai ανέδειξαν μια σφοδρή αντιπαράθεση διαφόρων Ιταλών με αυτή τη στάση της Ιταλικής κρατικής τηλεόρασης. Το διαδίκτυο φλέγεται από τα αρνητικά σχόλια, γίνεται πλέον συχνά λόγος περί “Τηλε-Μελόνι” και απουσίας πλουραλισμού, και τα σατυρικά memes και μοντάζ ποικίλουν, με την τηλεπαρουσιάστρια της εκπομπής της Rai να απεικονίζεται – μεταξύ άλλων – ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Σημειωτέον, το πρωί της Τρίτης 13/02 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης έξω από τα γραφεία της Rai στη Νάπολη, με περίπου 500 διαδηλωτές να προσπαθούν να ανεβάσουν ένα πανό στην περίφραξη των γραφείων. Επενέβησαν τα ΜΑΤ και αναφέρονται τουλάχιστον δέκα τραυματίες.

Ταγιάνι: Η Χαμάς είναι η νέα Γκεστάπο, αλλά η αντίδραση του Ισραήλ είναι λάθος και δυσανάλογ

Στον απόηχο των εν λόγω περιστατικών, ακολουθούν και διάφορες πολιτικές αντιδράσεις.

Το πρωί της Τρίτης 13/02 ο Ιταλός ΥπΕξ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντόνιο Ταγιάνι, σε ραδιοφωνική εκπομπή στη Rai, είχε πολύ σκληρά λόγια κατά της Χαμάς (οι μαχητές της “είναι η νέα SS, η νέα Γκεστάπο, αλλά ίσως και χειρότεροι”, “αυτή της Χαμάς δεν ήταν μια στρατιωτική επίθεση, αλλά μια πραγματική σφαγή”) αλλά και κατά του Ισραήλ (“οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και εμείς, ζητούν από το Ισραήλ, στο πλαίσιο της δίκαιης υπεράσπισης της ασφάλειάς του, να μην χτυπήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό προκαλώντας τόσα θύματα. Σε αυτό το σημείο η αντίδραση του Ισραήλ είναι δυσανάλογη, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς”).

Επικαλούμενος τη δήλωση του τραγουδιστή Ghali περί γενοκτονίας, ο Ταγιάνι τόνισε “δεν πιστεύω ότι υπάρχει γενοκτονία”, όμως πρόσθεσε πως “σίγουρα το Ισραήλ κάνει λάθος γιατί προκαλεί πάρα πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων” και υπογράμμισε πως “πρέπει να στοχεύσουμε στην απελευθέρωση των ομήρων και να διασφαλίσουμε ότι η βία των ισραηλινών επιθέσεων θα σταματήσει”.

Για “κτηνώδη επίθεση” της Χαμάς αλλά και για “συλλογική τιμωρία (εις βάρος των Παλαιστινίων) και μια εντελώς δυσανάλογη απάντηση” του Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα και η ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν. Μάλιστα η Σλάιν είχε και μια εκτενέστερη τηλεφωνική συνομιλία με την πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα.

Το Ιταλικό Κοινοβούλιο υπέρ άμεσης κατάπαυσης του πυρός

Η συνομιλία φαίνεται πως προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις, εφόσον λίγη ώρα αργότερα η Ιταλική Κάτω Βουλή ψήφισε τη δέσμευση η Ιταλία “να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” στο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό πόλεμο.

Επίσης, όπως δήλωσε η Έλι Σλάιν στην La Repubblica, “πέρασε και η έκκληση για μια ειρηνευτική διάσκεψη που θα αρχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης δύο λαών δύο κρατών”. Πρόκειται περί πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία πέρασε και χάρη στην αποχή μεγάλου μέρους των βουλευτών των Δεξιών κυβερνητικών κομμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ