Βόρεια Κορέα: Απεβίωσε ο πανίσχυρος επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας

by admin
0 views

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε την Τρίτη από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων ο Κιμ Κι Ναμ, επικεφαλής της προπαγάνδας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, ο οποίος υπηρέτησε και τις τρεις γενιές ηγετών και εδραίωσε την πολιτική τους νομιμότητα.

Βόρεια Κορέα: Απεβίωσε ο πανίσχυρος επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας
Φώτο Αρχείου – Ο υπεύθυνος της προπαγάνδας του καθεστώτος Kim Ki Nam προώθησε την οικοδόμηση της λατρείας προς τα πρόσωπα της οικογενειακής δυναστείας Κιμ. (AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε τη θλίψη του για «την απώλεια ενός βετεράνου επαναστάτη που παρέμεινε απεριόριστα πιστός στη χώρα μέχρι το τέλος» και θα ηγηθεί της κρατικής επιτροπής κηδείας του Κιμ Κι Ναμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον περιέγραψαν ως βετεράνο του κόμματος και της επανάστασης, διακεκριμένο θεωρητικό και εξέχοντα πολιτικό ακτιβιστή. Θεωρείται ότι είναι ο εμπνευστής της λατρείας της δυναστείας Κιμ, η οποία τιμάται στη χώρα ως η «Γραμμή Αίματος Παεκτού», που πήρε το όνομά της από το ψηλότερο βουνό της χώρας, την υποτιθέμενη γενέτειρα του αείμνηστου ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Ο ρόλος του Κιμ Κι-Ναμ στις εκστρατείες προπαγάνδας του καθεστώτος του χάρισε φήμη ακόμη και στη Νότια Κορέα, όπου τα μέσα ενημέρωσης του έδωσαν το παρατσούκλι «Βορειοκορεάτης Γκέμπελς».

Ήταν ένας από τους ελάχιστους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που έχουν επισκεφτεί τον Νότο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας το 2009 που παρέστη στην κηδεία του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Κιμ Νταε-γιουνγκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του είχε εγκαινιάσει μια εποχή συμφιλίωσης με την Πιονγκγιάνγκ.

«Υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις να ισχυριστούμε ότι οι στρατηγικές προπαγάνδας της δυναστείας των Κιμ είχαν επεξεργαστεί από τον Κιμ Κι-ναμ», σχολίασε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Αν Χαν-ιλ, αποστάτης στη Δύση που έγινε ερευνητής και σήμερα διευθύνει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Σπουδών για τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας της δεξαμενής σκέψης Stimson Center, Μάικλ Μάντεν, διαβεβαιώνει ότι ο Κιμ Κι-Ναμ ασκούσε τεράστια επιρροή στο κυβερνητικό επιτελείο και στη διαμόρφωση της πολιτικής του καθεστώτος, ενώ ήταν και ο βασικός αρχιτέκτονας του πολιτικού ιδρύματος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Προσθέτει μάλιστα ότι ήταν ιδιαίτερα κοντά στον ιδρυτή της δυναστείας Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, όντας ένα από τα πρόσωπα του πλέον στενού περιβάλλοντός του.

Πηγές: AP, AFP, The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ