ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι εστάλησαν μυστικά πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

by admin
2 views

Με δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Γκάρον Γκαρν, επβεβαιώνονται και επίσημα οι διαρροές ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν μυστικά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να στείλει.

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός ουκρανικού εδάφους. Οι πύραυλοι ATACMS στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν αθόρυβα στο πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου και τελικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

«Δεν ανακοινώθηκε ότι παρέχουμε στην Ουκρανία αυτή τη νέα ικανότητα εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματός τους», είπε ο Γκαρν.

«Η απόφαση για το ATACMS ελήφθη αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Ουκρανίας και άρχισε μαζικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές», τόνισε παράλληλα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Περισσότεροι από τους πυραύλους αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, αφού ο  Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το πακέτο βοήθειας σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία μετά από μήνες καθυστερήσεων στο Κογκρέσο.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την παραλλαγή μεσαίας εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος ATACMS, η οποία μπορεί να φτάσει περίπου τα 100 μίλια, ενώ η έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας μπορεί να φτάσει έως και τα 300 χιλιόμετρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ, ιδιωτικά και δημόσια, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς να στοχεύουν βαθύτερα πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως αντισταθεί, επικαλούμενοι ζητήματα εφοδιασμού και ανησυχίες για περαιτέρω πρόκληση της Μόσχας εάν αναπτυχθούν, σύμφωνα με το CNN.

Ζήτημα επιστράτευσης – Η αμερικανική υποστήριξη δεν είναι «το μαγικό ραβδί»

«Ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο. Θα έπρεπε να έχει γίνει πιο γρήγορα», αναγνώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ μόλις είχε επικυρώσει νομοσχέδιο, το οποίο συζητούσε επί μήνες το Κογκρέσο και προβλέπει την παροχή 61 δισεκ. δολαρίων οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Είναι μια σημαντική στιγμή», αλλά «η καθυστέρηση κόστισε πολύ», υπογράμμισε ο Γκάρετ Μάρτιν, ερευνητής του American University της Ουάσινγκτον.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συμφώνησε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να βγούμε από τον λάκκο που δημιουργήθηκε έπειτα από έξι μήνες αναμονή», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «είναι πιθανό η Ρωσία να σημειώσει επιπλέον τακτικές νίκες τις επόμενες εβδομάδες», με το Κίεβο να αναμένει νέα ρωσική επίθεση.

«Θα έχει διαφορά», αλλά «μόνο ο εξοπλισμός δεν θα λύσει τα πάντα», σχολίασε ο Σάλιβαν.

«Η βοήθεια δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης μαχητών» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, εκτίμησαν αναλυτές, ενώ το ζήτημα της επιστράτευσης συζητήθηκε μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη εθελοντών στρατιωτών έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ