Κοζάνη: Ανάσταση στο νεκροταφείο της πόλης

by admin
2 views

Με κατάνυξη και συγκίνηση οι κάτοικοι της Κοζάνης μικροί και μεγάλοι υποδέχονται το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, στο νεκροταφείο της πόλης.

Το νεκροταφείο της πόλης θα κατακλύσουν και σήμερα Μ. Σάββατο χιλιάδες κάτοικοι τα μεσάνυχτα του Μ Σαββάτου που εδώ και χρόνια παρακολουθούν την Αναστάσιμο λειτουργία, στον συγκεκριμένο χώρο. Με αναμμένες τις λαμπάδες δίπλα από τους τάφους των αγαπημένων τους που έφυγαν από την ζωή, οι οικογένειες ενώνονται το βράδυ της Ανάστασης, όπως το έθιμο απαιτεί, παρακολουθούν την Αναστάσιμο ακολουθία στο νεκροταφείο, στον Άγιο Γεώργιο.

Μικροί και μεγάλοι θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, θα τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και θα ανταλλάξουν ευχές, στέλνοντας το μήνυμα της ζωής που νικά τον θάνατο.

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατάει χρόνια, οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στα Κοιμητήρια της πόλη, προκειμένου να αισθανθούν δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες και το Χριστός Ανέστη, να αντηχούν στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και το οστεοφυλάκιο, συναντά κανείς κόσμο όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία δίπλα στους τάφους των προσφιλών τους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή. Για τους Κοζανίτες αποτελεί βίωμα να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου στο νεκροταφείο, μαζεμένη η οικογένεια δίπλα στους δικούς της ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή.

ΕΡΤ Κοζάνης- Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ