Ηνωμένα Έθνη: Το Σουδάν αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές

by admin
3 views

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε χτες Τετάρτη ότι το Σουδάν, που απειλείται  από λιμό μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου, αντιμετωπίζει «μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία», καταγγέλλοντας παράλληλα την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

Η Έντεμ  Σούρνο, εκ μέρους του συντονιστή για την ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας:

«Από όλες τις απόψεις, την κλίμακα των ανθρωπιστικών αναγκών, τον αριθμό των εκτοπισμένων και εκείνων που απειλούνται από την πείνα, το Σουδάν είναι μάρτυρας ενός από χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην πρόσφατη μνήμη».

Υπογράμμισε επίσης πως «στο Σουδάν συντελείται μια ανθρώπινη κοροϊδία, πίσω από ένα παραπέτασμα διεθνούς παραμέλησης και αδράνειας. Με απλά λόγια, απογοητεύουμε τον σουδανικό λαό», πρόσθεσε η κ. Σούρνο  μιλώντας για την «απόγνωση» που βιώνει ο πληθυσμός.

Από τις 15 Απριλίου 2023, οι μάχες μεταξύ του στρατού υπό τον Abdel Fattah al-Burhan και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με επικεφαλής  τον Mohamed Hamdan Dagalo οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων Σουδανών και τον εκτοπισμό περίπου οκτώ 8000000 εκατομμυρίων άλλων.

Στις αρχές Μαρτίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε «άμεση» κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού και να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Από τότε, λυπάμαι που λέω, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο έδαφος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στη συνέχεια νέα ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα χρήματα θα σταλούν σε χώρες γειτονικές του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένου του Τσαντ και του Νοτίου Σουδάν, για να τους βοηθήσουν να υποδεχθούν Σουδανούς πρόσφυγες, όπως εξήγησε η Αμερικανίδα διπλωμάτης Julieta Valls-Noyes κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Τσαντ.

Συνολικά, περίπου 18 εκατομμύρια Σουδανοί κινδυνεύουν από λιμό, αύξηση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. 730.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μέσα σε λίγους μήνες πέντε εκατομμύρια Σουδανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια» λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Καρλ Σκάου, προειδοποιώντας ότι οι Σουδανοί απειλούνται άμεσα από λιμό. Επισήμανε ότι «οι εταίροι μας στον ανθρωπιστικό τομέα αναμένουν περίπου 222.000 παιδιά να πεθάνουν από υποσιτισμό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», επισημαίνοντας επίσης τον κίνδυνο ευάλωτων παιδιών να πεθάνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, ενώ πάνω από το 70% των εγκαταστάσεων υγείας είναι εκτός υπηρεσίας.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ