Επιτροπή για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος

by admin
5 views

Την συγκρότηση επιτροπής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος, συμφώνησαν κατά την τρίωρη συνάντησή τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, αλλά και πανεπιστημιακοί του χώρου, για να αξιοποιήσουν προτάσεις σχετικά με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ως πρώτο θέμα έθεσε την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος. Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ και μίλησε για τις τρεις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας, σημειώνοντας ότι αν περάσει έστω και μία, θα αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι επιδιωκόμενες αλλαγές είναι οι εξής:

  • Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.
  • Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.
  • Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.

Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία όμως, για να λειτουργήσουν, απαιτείται η συμβολή Περιφέρειας και δήμων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, ανήγγειλε την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου – κίνηση που θα ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις. Ο κ. Αυγενάκης έκανε γνωστό ότι η ΕΘΕΑΣ, θα αποκτήσει με νόμο, θεσμοθετημένο ρόλο στους Οργανισμούς που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ