Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν κυρώσεις της ΕΕ και του Βερολίνου σε βάρος του Ιράν

by admin
2 views

Την καταδίκη του Ιράν και την στήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ ζητούν γερμανοί πολιτικοί, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υπόσχεται επιπλέον προστασία σε εβραϊκά ιδρύματα στην Γερμανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει διαδικτυακώς σε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Βερολίνο και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Κίνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, επρόκειτο να συμμετάσχει σε κρουαζιέρα, ωστόσο μετά τη δήλωσή του στα ΜΜΕ, όπου καταδίκασε εκ νέου την επίθεση του Ιράν ως «απαράδεκτη, ακατανόητη και μη ανεκτή» και προειδοποίησε «όλους, αλλά κυρίως το Ιράν» να μην συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, μετέβη στο ξενοδοχείο του προκειμένου να επικοινωνήσει με άλλους ηγέτες, αλλά και με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο κ. Σολτς θα λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7), ενώ προγραμματίζεται και επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ. «Για ώρες χθες το βράδυ, ο λαός του Ισραήλ έπρεπε να βρει καταφύγιο από τα εκατοντάδες ιρανικά drones και πυραύλους. Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «καθησυχάστηκε από την ισχυρή ισραηλινή αεράμυνα και εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα να αποτραπεί μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ ζήτησε από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υιοθετήσουν επιτέλους μια πιο σκληρή προσέγγιση έναντι του Ιράν» και να συμπεριλάβουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ζήτησε και ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιούργκεν Χαρτ, επαναφέροντας και το αίτημα για απαγόρευση της λειτουργίας του θεωρούμενου εξτρεμιστικού Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (ΙΖΗ), ενώ ο βουλευτής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες και στις γερμανοϊρανικές σχέσεις. «Η Γερμανία δεν πρέπει πλέον να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο εξωτερικό εμπόριο με το Ιράν», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν. Από τους Πράσινους, ο αρχηγός Ομίντ Νουριπούρ τόνισε ότι «αυτή η επιθετικότητα δεν είναι αποδεκτή από κανένα κράτος στον κόσμο που θέλει έναν κόσμο βασισμένο σε κανόνες» και ζήτησε άμεση αντίδραση από την ΕΕ και την Γερμανία. Κυρώσεις ζήτησε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας την ανάγκη για «εντελώς διαφορετική οικονομική και εμπορική πολιτική» προς το Ιράν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Νάνσι Φέζερ υποσχέθηκε επιπλέον προσπάθειες για την εγγύηση της ασφάλειας των εβραϊκών ιδρυμάτων στην Γερμανία. «Η προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε η κυρία Φέζερ και καταδίκασε την ιρανική επίθεση. «Η άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», σημείωσε η υπουργός και παραδέχθηκε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 η απειλή για τους Εβραίους έχει καταστεί πολύ πιο ξεκάθαρη από πριν. «Για αυτό και αυξήθηκαν επιπλέον τα μέτρα προστασίας», ανέφερε. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας πάντως διαβεβαίωσαν γερμανικά ΜΜΕ ότι για την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για άμεση απειλή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ