Ένθετο Οικονομία: Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές

by admin
4 views

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ξεκινούν την εβδομάδα οι διεθνείς αγορές. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τιμές του πετρελαίου, στη διακίνηση των εμπορευμάτων και στις ισοτιμίες, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν σε μία ήδη εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία που χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος δανεισμού, υψηλό πληθωρισμό, υψηλό ποσοστό χρέους και μετ’ εμποδίων ενεργειακό εφοδιασμό.

Στη σκιά αυτής της έντασης, πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξημένη μεταβλητότητα παρατηρείται στις αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ενώ ενδιαφέρον έχει και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή βρίσκουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε φάση αναθεώρησης των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

2024 >2,5% (από 2,9%)
2025 >2,5% (από 3%)

Πάντως αυτό που θα απασχολήσει στην παρούσα φάση τους καταναλωτές είναι η πιθανή επίπτωση στο κόστος των ενεργειακών προϊόντων. Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου μας βρήκαν σε μια φάση που ούτως ή άλλως καταγραφόταν σημαντική άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
(τύπου Brent)
15/04 89-90 $ / Βαρέλι
Μηνιαία μεταβολή +4%
Ετήσια μεταβολή +6%

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
30 € / MWh
Μηνιαία μεταβολή +5%
Ετήσια μεταβολή -26%

ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ: 1,96€
DIESEL: 1,71€
ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: 66€

Νέο μηχανισμό, ο οποίος θα χτυπάει καμπανάκι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διατρέχουν μέτριο ή υψηλό κίνδυνο αφερεγγυότητας, θέτει άμεσα σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν συμβουλευτική βοήθεια προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διαχειριστούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πριν αυτές “κοκκινίσουν”. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ του Άκη Αθανασόπουλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ