Ένθετο Οικονομία: Επιπτώσεις στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου από τα σενάρια για την πορεία των επιτοκίων

by admin
1 views

Στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αποτυπώνονται τα σενάρια για τις επερχόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων. Ποια είναι τα σενάρια για την πορεία των δύο νομισμάτων και οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Έλλειμμα εξειδίκευσης και στον κλάδο της βιομηχανίας διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δείτε περισσότερα στο Ένθετο Οικονομία του EΡΤΝews:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Σημαντικά μειωμένη ήταν η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό. Τα πιστωτικά κριτήρια – οι εσωτερικές οδηγίες των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – ήταν πιο αυστηρά για τις εταιρείες στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, υπήρξε μια σχετική χαλάρωση για τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Την ίδια ώρα σε ελληνικό επίπεδο παρατηρήθηκε πρόοδος στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων στα δάνεια και των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Έως το τέλος Ιανουαρίου οι εκταμιεύσεις δανείων ήταν μόλις 1,36 δισ. ευρώ σε σύνολο συμβάσεων 4,36 δισ. ευρώ, ενώ μόνο 2,4 δισ. ευρώ είχαν δοθεί ως επιχορηγήσεις.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

(έως τέλος Ιανουαρίου)

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ: 1,36 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ: 4,36 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 2,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ωστόσο στην έκθεση σημειώνεται πως όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων Ταμείου, μέχρι στιγμής η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ΕΕ, καθώς είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων μετά την ολοκλήρωση του 26% των συμφωνημένων στόχων/οροσήμων του προγράμματός της.

Τα σενάρια για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάρια

Στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στρέφονται τα βλέμματα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από τους ομολόγους τους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμη και μέσω κινητού καταγγελίες των πολιτών για την παρεμπόδιση πρόσβασης στις παραλίες

Ενεργοποιείται ο νέος νόμος για τη διαχείριση των παραλιών. Ηλεκτρονικά οι δημοπρατήσεις, ηλεκτρονικά και οι καταγγελίες που θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες αν τους εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν και στις 60.000 €.

“Αυλαία” για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα “ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΝΟΙΚΙΑΖΩ”. Το ενδιαφέρον Μαρίνα Δεμερτζιάν επικεντρώνεται πλέον στο αν θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν κλειστά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους για μακροχρόνια ενοικίαση με αντάλλαγμα την επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τις 4.000 ευρώ.

Δέσμη προτάσεων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής για την βιομηχανία αλλά και αύξηση των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων περιλαμβάνονται μεταξύ των 13 προτάσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος με στόχο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Αναγκαία η ένταξη στο εργατικό δυναμικό δημογραφικών ομάδων που σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας υπογράμμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ