Τα τυριά με χαμηλά λιπαρά που μπορούν να μας ωφελήσουν

by admin
0 views

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, από το docdiet.gr μας εξηγεί ποια τυριά με χαμηλά λιπαρά πρέπει να μπουν στο ψυγείο μας και γιατί.

Τα τυριά χαμηλών λιπαρών είναι τρόφιμα που πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας. Μας παρέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, με τις ελάχιστες δυνατές θερμίδες.

Τα τυριά χαμηλών λιπαρών στην δίαιτα για απώλεια βάρους
Κατά την απώλεια βάρους στόχος μας είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκουμε την μείωση της λιπώδους μάζας του σώματος διατηρώντας όμως την μυϊκή μάζα. Για να επιτύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε επαρκείς ή και αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενόσω παράλληλα βρισκόμαστε σε ενεργειακά έλλειμα. Όσο δηλαδή καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε. Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούν ιδιαίτερα τα τυριά χαμηλών λιπαρών, ειδικά όταν το κυρίως γεύμα μας αποτελείται από λαχανικά ή όσπρια που στερούνται μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε τέτοια γεύματα λοιπόν, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρωτεϊνική πρόσληψη χρησιμοποιώντας τυρί χαμηλών λιπαρών.


Συνεισφέρουν στην μείωση της χοληστερίνης
Για την μείωση της χοληστερίνης του αίματος θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων αλλά παράλληλα θα πρέπει να μειώσουμε και την πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής. Κατά την μείωση αυτή, η προσλαμβανόμενη ποσότητα λίπους από όλες τις διατροφικές πηγές θα πρέπει να ανέρχεται το πολύ στο 25-30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι τα λευκά τυριά υψηλών λιπαρών εμφανίζουν περιεκτικότητα σε λίπος 30-45 γραμμάρια ανά 100γρ. προϊόντος ενώ τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών τυριά εμφανίζουν λιποπεριεκτικότητα που ανέρχεται μέχρι 13 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, γίνεται εμφανές το όφελος της προτίμησης τέτοιων προϊόντων.

Βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων δυσπεψίας
Η δυσπεψία σε αρκετές των περιπτώσεων οφείλεται στην καθυστέρηση της πέψης στον στόμαχο και την επιβράδυνση του ρυθμού προώθησης της τροφής στο λεπτό έντερο μέσω του πυλωρικού στομίου. Ο ρυθμός γαστρικής κένωσης (ο ρυθμός δηλαδή με τον οποίο «αδειάζει» το στομάχι) εξαρτάται από το ποσό του λίπους που περιέχει η τροφή που καταναλώνουμε. Μειώνοντας την ποσότητα του λίπους στο γεύμα μας, βοηθούμε στην ταχύτερη κένωση του στομάχου και την μείωση των συμπτωμάτων δυσπεψίας. Να λοιπόν άλλος ένας καλός λόγος για να προτιμήσουμε τυριά χαμηλών λιπαρών.

Λέμε «όχι» σε αφοριστικούς περιορισμούς
Μπορεί η κατανάλωση τυριών χαμηλών λιπαρών να πλεονεκτεί έναντι των τυριών υψηλών λιπαρών σε αρκετά σημεία, αλλά η διατροφή μας θα πρέπει να είναι απολαυστική και να χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Επειδή λοιπόν τα υψηλών λιπαρών λευκά ή κίτρινα τυριά μπορεί να μας ικανοποιούν γευστικά, δεν είναι υποχρεωτικό να τα αποφύγουμε ολοκληρωτικά. Αντίθετα, μπορούμε να περιορίσουμε την καταναλισκόμενη ποσότητα και συχνότητα σε ορισμένες περιστάσεις σε επίπεδο εβδομάδας, ακολουθώντας ένα δομημένο και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Αναρωτιέστε ποια είναι τα τυριά χαμηλών λιπαρών; Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.
Τυριά χαμηλών λιπαρών
Λιπαρά ανά 100γρ προϊόντος
Cottage 2-4γρ
Κατίκι Δομοκού 13γρ
Ανθότυρο 13-15γρ
Μυζήθρα ξερή 12-13γρ
Γαλοτύρι 10γρ
Ρικότα 11γρ

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ