Καφές: Έρχονται ανατιμήσεις έως και 20% – Γιατί αυξάνεται η τιμή του

by admin
0 views

Ανατιμήσεις της τάξης του 10% – 20% αναμένονται στην τιμή του καφέ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Ο κ. Γιάγκογλου σημείωσε ότι η άνοδος της τιμής στην ποικιλία Robusta ήδη έχει παρασύρει τις τιμές της ποικιλίας Arabica. «Βέβαια παρατηρούμε το τελευταίο 4ημερο μια αποκλιμάκωση της ανόδου, μένει όμως να δούμε την περαιτέρω συμπεριφορά στα Χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Λονδίνου» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η αύξηση που θα προκύψει αν παραμείνουμε σε αυτές τις τιμές διαπραγμάτευσης, είναι της τάξης του 10% έως 20% στις τιμές λιανικής στο ράφι. «Αν και έχουμε απορροφήσει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, δυστυχώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές άλλο. Κυριότερος λόγος είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ)» τόνισε.

Γιατί αυξάνεται η τιμή του καφέ

Ως προς το πού αποδίδονται οι ανατιμήσεις στον καφέ, είπε ότι «θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ενώ για την ποικιλία Robusta ανέφερε ότι η ένταση στα Στενά του Ορμούζ αναγκάζει τα πλοία που μεταφέρουν τα εμπορεύματα να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μεταφορικό κόστος (ναύλα, ασφάλιστρα), αλλά και να υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις. «Όλα αυτά επιβαρύνουν τα τρόφιμα» συμπλήρωσε

Ερωτηθείς αν θα βοηθούσε μια μείωση του ΕΦΚ στον καφέ, είπε ότι «αν δεν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε για τόσο μεγάλες ανατιμήσεις». Όπως πρόσθεσε, «ο ΕΦΚ επηρεάζει κατά 55% την τιμή αγοράς μας». «Θα μιλούσαμε για τιμές 20-30% χαμηλότερες στον τελικό καταναλωτή» κατέληξε.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ