Τέμπη: 210 ρουσφέτια παραδέχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ

by onvolos
3 views

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 210 ρουσφετολογικές προσλήψεις στον σιδηρόδρομο παραδέχτηκε ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ από το 2020 έως το 2023, Σπύρος Πατέρας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της εξεταστικής επιτροπής, Βασίλη Κόκκαλη, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ κάνει λόγο για 210 προσλήψεις οι οποίες έγιναν εκτός ΑΣΕΠ “Ψάξαμε να βρούμε άτομα που θα ήθελαν να εργαστούν στον ΟΣΕ” και “κάναμε συνεντεύξεις“, είπε.

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη για τον τόπο καταγωγής των διορισθέντων, ο Σπυρίδων Πατέρας μάλλον τα έχασε, με τον πρώτο να τον βοηθά να θυμηθεί πως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τις Σέρρες, τον τόπο καταγωγής του τότε υπουργού μεταφορών, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Κόκκαλης: Ποιός σας διόρισε;

Πατέρας: Η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού του κ. Καραμανλή και η έγκριση της τοποθέτησής μου από τη Βουλή.

Κόκκαλης: Προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ προσλαμβάνατε;

Πατέρας: Δεν είμαι σίγουρος πως σας καταλαβαίνω την ερώτησή σας κύριε Κόκκαλη. Εννοείτε κατά την διάρκεια της θητείας μου;

Κόκκαλης: Ναι. Προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ, με μπλοκάκι…

Πατέρας: Ναι. Προσλήφθηκε ναι.

Κόκκαλης: Πόσοι;

Πατέρας: Περί τα 210 άτομα.

Κόκκαλης: Πού τους βρήκατε;

Πατέρας: Την απάντησα την ερώτηση προηγούμενως, με ρώτησε η κ. Αποστολάκη. Σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, με τις Διευθύνσεις και όλο το δυναμικό του ΟΣΕ, ζητήθηκε να συλλεχθούν άνθρωποι που θα ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν στον ΟΣΕ…

Κόκκαλης: Ξέρετε από ποιες περιοχές ήταν αυτά τα άτομα, θυμάστε γεωγραφικά;

Πατέρας: όχι, ειλικρινά καθόλου κ. Κόκκαλη.

Κόκκαλης: Πάρα πολλοί είναι από τις Σέρρες. Τυχαίο προφανώς.

Πατέρας: Δεν το θυμάμαι.

Κόκκαλης: Μάλιστα.

Εντωμεταξύ, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας. Υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ «Σπαρτιάτες», η ΚΟ «Νίκη» και ο αν. βουλευτής Κ. Φλώρος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων, και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την εισαγγελία Λάρισας, να διακοπούν τότε οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ