Π. Παππάς στο Πρώτο: Είμαι υπέρ του να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ενδεχόμενη επαναδιατύπωση του 16 (audio)

by admin
6 views

«Υπέρ του να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ενδεχόμενη επαναδιατύπωση του 16 και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει μια συντεταγμένη συζήτηση τόσο για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου όσο και για το πώς θα μπορούσαν θα μπορούσαν στη χώρα μας να ιδρυθούν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» τάχθηκε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για το νομοσχέδιο που εισάγει ρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την σημείωση πως «δεν έχει ταμπού» ο ίδιος για το θέμα αυτό, επισήμανε ωστόσο πως πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο το τι συμβαίνει με το δημόσιο πανεπιστήμιο και να διορθωθεί, όπως επίσης και η περαιτέρω ενίσχυσή του, καθώς εξακολουθεί η χρηματοδότηση της Παιδείας να αντλεί κονδύλια της τάξεως μόλις του 2,8% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στον συγκεκριμένο δείκτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς. Επιπλέον, ανέδειξε το ζήτημα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας, σημειώνοντας πως για τους βουλευτές των περιφερειακών νομών υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία για το τι θα γίνει με τα τμήματα αυτά. «Θα κλείσουν όλα όταν ιδρυθούν αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι επειδή θα είναι καλύτερα, αλλά επειδή οι γονείς θα πουν θα το γράψω το παιδί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και δεν θα το στείλω στο Κιλκίς, στην Κοζάνη που θα πληρώνω ενοίκια, κόστος διαβίωσης. Άρα δεν θέλουμε περιφερειακά πανεπιστήμια;» διερωτήθη.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε ταμπού, αλλά ενδεχομένως και νομίζω ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θα συμφωνήσει μαζί μου όταν πω ότι εγείρονται αμφιβολίες για τον τρόπο που έρχεται τώρα αυτό από το παράθυρο και για την ποιότητα των ιδρυμάτων που θα ιδρυθούν. Εγώ ο ίδιος έχω πει και είμαι από μια μικρή μειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που λέω ότι ναι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιατύπωση του άρθρου 16 και συντεταγμένα ως πολιτεία να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε και αν μπορούμε να φέρουμε σπουδαία ή πολύ αξιοπρεπή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να συμβαδίσουμε με τη διεθνή πραγματικότητα. Αλλά αυτό και έτσι όπως έρχεται μας εγείρει σοβαρές αμφιβολίες και δικαιολογημένα υπάρχει και ένα σημαντικό τμήμα των φοιτητών και σε κάποιες σχολές δεν είναι μειοψηφία, σε κάποιες είναι πλειοψηφία, που εξεγείρονται απέναντι σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Παππάς, τόνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν κρίνουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ούτε είμαστε εμείς συνδικαλιστές αγρότες. Καταλαβαίνουμε την αβίωτη κατάσταση, καταλαβαίνουμε την αγωνία, καταλαβαίνουμε το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι με πολύ μεγάλη φειδώ αναπτύσσουν τα μέτρα τους οι αγρότες και έξυπνα διαμαρτύρονται. Το να βάλεις την κοινωνία απέναντί σου θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι η λύση, τη στιγμή μάλιστα που όλη η κοινωνία είναι μαζί σου. Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε δίπλα στη διεκδίκηση».

«Πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω το πιστεύει η πλειοψηφία, ίσως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ότι φέτος οι αγρότες έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Γιατί από τη μία έχουμε τη μεγάλη θεομηνία στη Θεσσαλία, από την άλλη έχουμε την τεράστια ακρίβεια στο κόστος παραγωγής αλλά και κατανάλωσης. Οι αγρότες να θυμίσουμε ότι εκτός από παραγωγοί είναι και καταναλωτές και έχουμε και τη νέα ΚΑΠ, η οποία τελικά έφερε πολλά προβλήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κοκκινίζει πολλούς αγρότες ακριβώς γιατί δεν υπήρχε η προετοιμασία ή η διαπραγμάτευση ούτως ώστε να μπορούν να ενσωματώσουν όλες αυτές τις οδηγίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια κοστολογημένη πρόταση στα 360 εκατομμύρια να μειωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα με ένα πλαφόν 7 λεπτών την κιλοβατώρα. Προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 6%. Μιλάμε για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο σύνολο των καταστροφών, αλλά και στις καταστροφές εκείνες οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά οφείλονται στην κλιματική κρίση. Στο Κιλκίς, από το οποίο προέρχομαι εγώ και σε όλη την Ελλάδα είχαμε ακαρπία φέτος ήμασταν 50-60% κάτω, στα κάστανα, στα σταφύλια, αυτά ο ΕΛΓΑ τα αποζημιώνει καθόλου. Πρέπει πλέον να δούμε ότι ζούμε σε μια εποχή κλιματικής κρίσης και αυτά θα τα έχουμε. Άρα πρέπει να αποζημιώνονται και η ακαρπία και άλλοι κίνδυνοι για τους αγρότες. Και από την άλλη, εκτός από την κοστολογημένη αυτή πρόταση, έχουμε και πολλά διαχειριστικά λάθη της κυβέρνησης. Έχουμε για παράδειγμα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μη διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει κάποια επιχορήγηση για τη χαμηλή τιμή του σιταριού. Άνοιξαν οι σιταποθήκες στην Ουκρανία, έπεσε η τιμή του σταριού. Πουλήσαμε στο Κιλκίς στα 18 λεπτά, τη στιγμή που οι όμορες χώρες διαπραγματεύτηκαν, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και πήραν επιχορήγηση. Δεν ξέρω αν θα παίρναμε εμείς, αλλά θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία να διαπραγματευτούμε» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και με κλειστούς τους δρόμους πλάι στις διεκδικήσεις των αγροτών, ο κ. Παππάς σημείωσε «ελπίζουμε να εισακουστούν. Εμείς δεν θέλουμε πολιτικά να εκμεταλλευτούμε. Εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στο διάλογο προτείνοντας λύση. Εμείς θέλουμε να κερδίσουν οι αγρότες αυτοί από τις διεκδικήσεις τους και η κυβέρνηση τελικά να αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων τους. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν να στραφούν απέναντι στην κοινωνία, σε όλους εμάς, για να χάσουν και το δίκιο τους ενδεχομένως».

Νομίζω ότι είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης η πρωτογενής παραγωγή. Αυτό πρέπει να το δούμε και με όρους εθνικούς. Το κάνουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάνει η Γαλλία, η οποία επιλέγει να προστατεύει συγκεκριμένα προϊόντα της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ