ΠΟΥ: Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους προκαλεί «τεράστια ανησυχία»

by admin
0 views

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει ανησυχίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία έχει «εξαιρετικά υψηλό» ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους.

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ξεκίνησε το 2020 οδήγησε στον θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εξάπλωση του ιού σε πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους.

«Πιστεύω ότι αυτό παραμένει μια τεράστια ανησυχία», είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, Τζέρεμι Φάραρ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. 

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα από την γρίπη των πτηνών, μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, επειδή δεν θεωρούνταν μέχρι τώρα ευάλωτα σε αυτό το είδος γρίπης. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι ένα άτομο στο Τέξας ανάρρωνε από τη γρίπη των πτηνών μετά από έκθεση σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής. Την ίδια ώρα μολύνθηκαν 16 κοπάδια σε έξι αμερικανικές πολιτείες προφανώς μετά από επαφή με άγρια πτηνά. 

«Η μεγάλη ανησυχία φυσικά είναι ότι μολύνοντας πάπιες και κοτόπουλα και στη συνέχεια όλο και περισσότερο θηλαστικά, αυτός ο ιός τώρα εξελίσσεται και αναπτύσσει την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και στη συνέχεια πιθανόν την ικανότητα να περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η γρίπη των πτηνών H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά στις εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε ο Φάραρ, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία στον ιό

Από το 2003 έως το 2024, 889 κρούσματα και 463 θάνατοι που προκλήθηκαν από τον H5N1 έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από 23 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ανεβάζοντας το ποσοστό θνησιμότητας στο 52%.

Το πρόσφατο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από επαφή με μολυσμένο θηλαστικό υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο. Όταν «έρχεστε στον πληθυσμό των θηλαστικών, τότε πλησιάζετε πιο κοντά στους ανθρώπους», είπε ο ο επικεφαλής επιστήμονας της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι «αυτός ο ιός απλώς αναζητά νέους ξενιστές».

Ο Φάραρ ζήτησε αυξημένη παρακολούθηση, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες ανθρώπινες μολύνσεις συμβαίνουν… γιατί εκεί θα συμβεί η προσαρμογή [του ιού]». 

«Είναι τραγικό να το λέμε, αλλά αν μολυνθώ από τον H5N1 και πεθάνω, αυτό είναι το τέλος», είπε. «Αν περιηγηθώ στην κοινότητα και το διαδώσω σε κάποιον άλλο, τότε ξεκινάτε τον κύκλο».

Είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών για τον H5N1 και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι περιφερειακές και εθνικές αρχές υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να διαγνώσουν τον ιό. Αυτό έγινε έτσι ώστε «εάν ο H5N1 όντως έρθει αντιμέτωπος με τον άνθρωπο, με μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», ο κόσμος θα ήταν «σε θέση να ανταποκριθεί αμέσως», είπε ο Farrar, ζητώντας δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπευτικά και διαγνωστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ