Παγκόσμια ημέρα ποίησης – Syn Mag

by admin
2 views

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου ο κόσμος γιορτάζει τη μαγεία των στίχων και αφιερώνεται η μέρα στην ποίηση και στους δημιουργούς της. Στον Βολιώτη ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει  η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, ενίσχυσε την ιδέα και πρότεινε η 21η Μαρτίου να κηρυχτεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.

Γιορτή με ποιήματα πραγματοποίσαν και τα μέλη του VOLOS POETRY SLAM και πρόσθεσαν μια αλλιώτικη νότα στη ροή της μέρας στο κέντρο της πόλης του Βόλου, μοιράζοντας ποιήματα στους περαστικούς και αφήνοντας ποιήματα στα δέντρα.

Στο πλαίσιο της πρωινής ζώνης του sport fm 89,5 η παιδαγωγός – Συγγραφέας Αγγελική Θάνου μίλησε στην εκπομπή Ennitime is agood time για το ταξίδι που ξεκινά και δεν τελειώνει στο μυαλό ενός ποιητή γιατί τα ποιήματα ζουν στην καρδιά όλων μας. Η κ. Θάνου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ποίησης στη ζωή μας και για τη μαγεία των στίχων. Μάλιστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η κ. Θάνου απήγγειλε ένα ποίημα από τη δική της Συλλογή, στέλνοντας το δικό της μήνυμα στην πόλη του Βόλου.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Απόσπασμα από το ποίημα : Βίου λεπτοδείκτες

Και το χτες;

Μια φωτογραφία στο σήμερα.

Το αύριο;

Ένα πέταγμα του τώρα.

Όσο για το αεί,

χρονοδείκτες μέσ’ στο κλουβί.

Και το τικ τακ;

Φθορά σε μοτίβο μονότονο

Με απλό διακριτικό τρόπο τα δέντρα στην πόλη του Βόλου έγιναν πομποί και έστειλαν και στους πιο βιαστικούς περαστικούς το μήνυμα της Παγκόσμιας γιορτής ποίησης

Η εκπομπή Ennitime is a good time είχε τη χαρά να φιλοξενήσει και τη δημιουργό της ομάδας προφορικής ποίησης Volos Poetry Slam που μας έχει χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές με τις δράσεις των μελών, από το 2010. Όλα αυτά τα χρόνια, οι λάτρεις της τεχνης κάνουν θεματικές ποιητικές εκδηλώσεις με ποιήματα που γράφουν πάνω στη θετική άποψη και πράξη για τη ζωή. Η κ. Έλενα Ψαραλίδου ενεργό μέλος της ζωής της πόλης του Βόλου, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δείχνει την “ΑΛΛΗ ΘΕΑ” της ζωής μέσα από τα ποιήματά της.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

«Αναρτούμε ποιήματα στα δέντρα»

syn adv group

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ