Ολλανδία: Τέλος στις ελπίδες του ακροδεξιού Γκ. Βίλντερς, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας-Αποχώρηση του NSC από τις συνομιλίες

by admin
4 views

Οι ελπίδες του ακροδεξιού ηγέτη Geert Wilders να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Ολλανδία διαψεύστηκαν την Τρίτη μετά την απότομη αποχώρηση ενός βασικού κόμματος στις συνομιλίες για τον συνασπισμό λόγω διαφωνίας για τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει το AFP.

Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Pieter Omtzigt ανακοίνωσε ότι «τελείωσε» αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, καθιστώντας αδύνατο για τον νικητή των εκλογών, Geert Wilders, να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Το NSC ανέφερε σε επιστολή του προς τα μέλη του ότι θα παραμείνει «εποικοδομητικό» στις διαπραγματεύσεις, αλλά φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση πλειοψηφίας με τον Βίλντερς.

«Θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, για παράδειγμα», ανέφερε το κόμμα.

Ο Geert Wilders κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο με ένα σκεπτικιστικό και ισλαμοφοβικό μανιφέστο για την αλλαγή του κλίματος, προκαλώντας ωστικά κύματα στην Ολλανδία και όχι μόνο. Αλλά σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ο αρχηγός του νικητηρίου κόμματος δεν αναλαμβάνει αυτόματα την ηγεσία της χώρας. Στο άκρως κατακερματισμένο ολλανδικό πολιτικό σύστημα, όπου κανένα κόμμα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να κυβερνήσει μόνο του, το τέλος των εκλογών σηματοδοτεί γενικά την αρχή πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Ο Wilders έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα τρία κόμματα, αλλά χωρίς το NSC και χωρίς τις 20 από τις 150 έδρες του στο Κοινοβούλιο, δεν έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο Omtzigt έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του με σημεία του μανιφέστου του Wilders που θεωρούνται αντισυνταγματικά, όπως τα αντι-ισλαμικά στοιχεία του, αλλά και με σχέδια για «Nexit» – έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.

«Απίστευτα απογοητευτικό», έγραψε ο Wilders στο X, πρώην Twitter.

Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, πρώην υπουργός που είναι επί του παρόντος υπεύθυνος για την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων, πρέπει να αναφέρει στο Κοινοβούλιο την πρόοδο των συνομιλιών το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Είπε ότι ήταν «λίγο έκπληκτος» από αυτή την ξαφνική απόφαση, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, προσθέτοντας ότι το έμαθε μέσω ενός απλού τηλεφωνικού μηνύματος.

Οι Ολλανδοί έχουν συνηθίσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να διαρκούν πολύ -οι τελευταίες διήρκεσαν 271 ημέρες- και ο Μαρκ Ρούτε παραμένει πρωθυπουργός μέχρι να επιτευχθεί μια πιθανή συμφωνία.

Ο Geert Wilders δεν δίστασε να μιλήσει για νέες εκλογές εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη για το PVV, που πιστώνεται με 50 έδρες, σε σύγκριση με τις 37 που έλαβε τον Νοέμβριο.

Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ