Λειψία – Θεσσαλονίκη: Η αναβίωση μιας ξεχασμένης αδελφοποίησης – Επετειακές εκδηλώσεις στη Λειψία

by admin
5 views

Ανάμεσα στις αδελφοποιήσεις ελληνικών πόλεων υπάρχει μία που ξεχωρίζει: Είναι η αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Λειψία. Συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια και γιορτάζεται στη Λειψία με επετειακή τελετή και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών Σαξονίας με διευθυντή ορχήστρας το Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Την επετειακή εκδήλωση στη Λειψία διοργανώνουν ο Δήμος Λειψίας, ο «Σύλλογος Αδελφοποίησης Λειψίας-Θεσσαλονίκης», ο Σύλλογος «Φίλοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών της Σαξονίας» όπως και το προεδρείο της ενορίας της Bethanienkirche zu Leipzig. Με την ευκαιρία της επετειακής διοργάνωσης, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρα Μαρινάκη, επισκέφθηκε σήμερα τη Λειψία και το Δήμαρχο της πόλης Ulrich Hoerning.

Λειψία – Θεσσαλονίκη: Η αναβίωση μιας ξεχασμένης αδελφοποίησης – Επετειακές εκδηλώσεις στη Λειψία

Την επετειακή συναυλία στην Bethanienkirche zu Leipzig δίνει το απόγευμα η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών της Σαξονίας υπό τη διεύθυνση του Έλληνα μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη με έργα, όπως η πρεμιέρα της ουβερτούρας της όπερας «Ελένη» του Ελληνο-αυστραλού συνθέτη Nestor Taylor, η «Ελληνική Πόλκα» του Johann Strauss (υιού), δύο μέρη της «9ης Συμφωνίας» του Dmitri Schostakowitsch, την ουβερτούρα στην όπερα «La Forza del Destino» του Giuseppe Verdi, το έργο «Morgenlied und Aufzug der Heere» του Richard Wagner, και τους πέντε ελληνικούς χορούς του Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.

Η ιστορία μιας ξεχασμένης αδελφοποίησης

Η αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Λειψία έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μόνη με πόλη της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Γερμανίας (DDR), όταν κυριαρχούσε ακόμα ο «Ψυχρός Πόλεμος» στην Ευρώπη. Το 1984 που έγινε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ο Θεοχάρης Μαναβής. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο, με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής και τις δυσκολίες των σχέσεων με το κομμουνιστικό καθεστώς της DDR μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας το 1990, η σχέση αδελφοποίησης ατόνησε πλήρως και μπήκε στα αζήτητα.

Άρχισε να επανενεργοποιείται μόλις το 2008, όταν ιδρύθηκε στη Λειψία ο «Σύλλογος Αδελφοποίησης Λειψίας-Θεσσαλονίκης». Μέλος του συλλόγου είναι η Βαρβάρα Βενετικίδου, η οποία είναι η «Ψυχή» της επετειακής διοργάνωσης για τα 40χρονα της αδελφοποίησης. Η Βαρβάρα Βενετικίδου είναι μουσικός, μάνατζερ της Ορχήστρας Πνευστών Σαξονίας, η οποία απέσπασε το 2023 το βραβείο «Opus Classic», το σημαντικότερο βραβείο κλασσικής μουσικής στο γερμανόφωνο χώρο.

«Οι σχέσεις μας με το Δήμο Λειψίας είναι εξαιρετικές, άριστες», λέει η Βαρβάρα Βενετικίδου στην ΕΡΤ, «ο,τιδήποτε γίνεται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, γίνεται με προτροπή του Δήμου Λειψίας που χρηματοδοτεί και τις δράσεις». Ιδιαίτερα αγαστή είναι η συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Λειψίας Ulrich Hoerning, αλλά και την Gabrielle Goldfuß, συντονίστρια των 16 συνολικά αδελφοποιημένων με τη Λειψία πόλεων.

Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους

Στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 40χρονα της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία λογοτεχνική βραδιά με το γερμανό συγγραφέα βιβλίων για την Ελλάδα, Andreas Doeffner, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του θεσσαλονικιού Νίκου Ασλανίδη και τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος της Λειψίας Burghard Jung στο πλαίσιο ενός «ταξιδιού πολιτών» από τη Λειψία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ