Καρκίνος του μαστού: Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που τοποθετείται μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί την ανάπτυξη όγκων

by admin
4 views

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν μια μικροσκοπική συσκευή που χωράει μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί την ανάπτυξη όγκων στο στήθος σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια γυναίκες.

Η συσκευή, η οποία αναπτύσσεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων του μαστού. Επειδή ο καρκινικός ιστός είναι πιο πυκνός από τον υγιή και περιέχει λιγότερο νερό, η συσκευή θα μετρά σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου έως και 2 χιλιοστά.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο σουτιέν που θα ενσωματώνει τη συσκευή, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στην ασθενή και στην ιατρική ομάδα της μέσω smartphone. Η ομάδα στοχεύει να προωθήσει τη συσκευή σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η συσκευή θα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης μιας ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Γιανγκ Γουέι, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική στο NTU.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα- θα μπορούσε να είναι 1 χιλιοστό σε έξι μήνες ή 2 χιλιοστά σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα βελτιώσει το ζωτικής σημασίας έργο της παρακολούθησης των όγκων, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια, ιδίως στην περίπτωση εκείνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 εκατοστό.

Ο Δρ. Σάιμον Βίνσεντ, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής του Breast Cancer Now, δήλωσε ότι η έρευνα για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι απολύτως αναγκαία.

«Ενώ αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης των όγκων του καρκίνου του μαστού και ανυπομονούμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε πριν εξετάσουμε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικό περιβάλλον», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ