Ισπανία: Η καταρρακτώδης βροχή  πρωταγωνιστεί στις λιτανείες και τις περιφορές της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών  

by admin
3 views

Μεγάλη Πέμπτη στην καθολική Ισπανία σήμερα , ημέρα του αποκορυφώματος των λιτανειών και περιφορών εικόνων και γλυπτών του Χριστού και της Παναγίας σε ολόκληρη την χώρα. Μόνο που σε αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα απόλυτη πρωταγωνίστρια είναι η ‘καταιγίδα Νέλσον’ που πλήττει την Ισπανία. Η σφοδρή κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές, χιόνια στα ορεινά και κύματα που φθάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα, αναγκάζει τα εκατομμύρια Ισπανών που άδειασαν τα αστικά κέντρα να περιορίσουν οποιοδήποτε σχέδιο ανοιξιάτικης απόδρασης.

Η χαρακτηριστική Μεγάλη Εβδομάδα ειδικότερα στην Ανδαλουσία , όπου τουλάχιστον 200 χριστιανικές αδελφότητες προετοίμαζαν ένα χρόνο τις λιτανείες και τις περιφορές σε πόλεις και χωριά δεν θυμίζει σε τίποτα αυτές των προηγούμενων χρόνων. Οι καταρρακτώδεις βροχές στη Μάλαγα, την Γρανάδα, την Σεβίλλη ή το Κάντιθ και οι δυνατοί άνεμοι εμπόδισαν την προσέλευση χιλιάδων γηγενών ή και τουριστών που κάθε χρόνο, κατακλύζουν την Ανδαλουσία με το χαρακτηριστικό πασχαλινό φολκλόρ.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Άσχημα νέα για τους πιστούς, καθώς αυτό σημαίνει ότι λίγες λιτανείες και περιφορές θα μπορέσουν να βγουν στους δρόμους, όπως συνέβη με ορισμένες από αυτές σε διάφορα μέρη της Ισπανίας.

Στο Μπιλμπάο, λόγω κακοκαιρίας, έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν την Πομπή του Ναζωραίου της Ενορίας του Σαν Φρανσίσκο ντε Ασίς. Στο νότο, η κατάσταση είναι η ίδια. Η Μάλαγα, για παράδειγμα, μπόρεσε να πραγματοποιήσει μόνο δύο από τις έξι περιφορές που είχαν προγραμματιστεί.

«Την τελευταία στιγμή νομίζαμε ότι θα βγούμε έξω», λέει μια νεαρή γυναίκα κλαίγοντας. «Ένας ολόκληρος χρόνος αναμονής», λέει μια άλλη νεαρή γυναίκα με δάκρυα στα μάτια.

Σε άλλες πόλεις όπως το Βαγιαδολίδ ή η Σεβίλλη μπόρεσαν να βγουν στους δρόμους τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας, με την Πομπή του Παναγίου Ροδαρίου της Θλίψης και με την Αδελφότητα του Μουσείου, αντίστοιχα. Ομοίως, έχουν βγει και οι αδελφότητες τσιγγάνων και φοιτητών, που είναι και οι δύο από τις λίγες τυχερές λιτανείες αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στη Μάλαγα, αυτή την ώρα υπό βροχή γίνεται η μεταφορά και ενθρόνιση του Cristo de la Buena Muerte y Ánimas, πιο γνωστού ως Cristo de Mena, στους ώμους των λεγεωνάριων, που αποβιβάστηκαν από πλοίο του πολεμικού ναυτικού στο Dique de Levante στο λιμάνι της πόλης. 

Η TVE έχει ζωντανή μετάδοση από το πρωί.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ