Η τρίτη ομιλία Αστρονομίας για όλους, «Ο Ήχος του Διαστήματος»

by admin
6 views

Το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση που είναι η τρίτη του 2023-24, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των μελών και φίλων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα το Βόλο). Στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου), η αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού θα αναπτύξει το θέμα: «Ο Ήχος του Διαστήματος».
Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τον «ήχο» του διαστήματος; Υπάρχει «ήχος» στο διάστημα; Πρόκειται για ένα θέμα με ενδιαφέρον όχι μόνο για τους αστρονόμους, αλλά και για το ευρύ κοινό. Ένα θέμα το οποίο συνδέει την επιστήμη, με την εκπαίδευση αλλά και την τέχνη, οδηγώντας σε φιλοσοφικές αναφορές.
Στο διάστημα διαδίδεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την οποία ανιχνεύουμε τόσο με επίγειες συσκευές όσο και με όργανα τοποθετημένα σε δορυφόρους. Τα ηλεκτρομαγνητικά αυτά σήματα μπορούμε και τα μετατρέπουμε σε ακουστικά χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές «ηχοποίησης». Με τον τρόπο αυτό μετατρέπουμε σε ήχο μεγέθη και παραμέτρους που περιγράφουν φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εγγύς διαστημικό περιβάλλον, αλλά και στο μακρινό διάστημα. Στην παρούσα ομιλία θα παρουσιάσουμε εφαρμογές ηχοποίησης αστρονομικών δεδομένων, όπως αυτών που περιγράφουν την αλληλεπίδραση του Ηλίου με τη Γη μας στην διάρκεια των μαγνητικών καταιγίδων ή τις ιδιότητες των ταχέως περιστρεφόμενων αστέρων νετρονίων (pulsars).
Θα αναφερθούμε στην ελληνική σκέψη του 6ου αι. π.Χ. όπου η Πυθαγόρεια φιλοσοφία συνδύασε την Αστρονομία με τη Μουσική μέσω της θεωρίας της «Μουσικής των Σφαιρών», διερευνώντας το κοινό πεδίο μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης.

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires στο Παρίσι, το Κέντρο Ηλιακής Φυσικής της NASA στο Goddard Space Flight Center, στις ΗΠΑ και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, του ΕΑΑ. Το ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων.
Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας από το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» στην Αθήνα και έχει φοιτήσει στην Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την Ποίηση και την Αστρονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ