Δ. Σταμενίτης στην ΕΡΤ: Να δούμε τεχνικές λύσεις για την επιστροφή από το 2025 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου

by admin
4 views

«Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ανοίξει ένας συγκεκριμένος διάλογος για να δούμε τεχνικές λύσεις στον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα ισχύει από το 2025 και μετά», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας στην εκπομπή “NEWSROOM” του ΕΡΤNEWS και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Μάκη Προβατά, με αφορμή τις εξελίξεις με τους αγρότες, μετά και από τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ είπε, ακόμη: «Δεν είναι μόνο αυτές οι δύο παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, δηλαδή η μείωση της κιλοβατώρας στα 9,3 λεπτά – όταν οι υπόλοιποι, δηλαδή τα νοικοκυριά, έχουν περίπου στα 14 με 15 και οι επιχειρήσεις στα 17 – 18, 20 ανάλογα με τις καταναλώσεις τους. Υπάρχει και η ρύθμιση των χρεών για 10 χρόνια χωρίς επιτόκιο, χωρίς τόκους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε:

«Η αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, τα οποία είναι έντονα και όχι μόνο αυτά που είδαμε στη Θεσσαλία τώρα, αλλά υπάρχουν φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα και το 2001 που θα επαναλαμβάνονται θα επαναλαμβάνονται.

Αυτό δημιουργεί μεγάλες καταστροφές, δημιουργεί μείωση παραγωγής και ταυτόχρονα πέρα από αυτά τα φαινόμενα υπάρχει και η συγκυρία της ενεργειακής κρίσης που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δημιούργησε αυξήσεις στο πετρέλαιο ντήζελ και επίσης στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία συμπαρέσυρε και τις τιμές στα εφόδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, πράγματι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αγρότες, η αγροτική παραγωγή βρίσκεται υπό πίεση και από το 2019 και μετά παίρνουμε συνέχεια μέτρα τα οποία είτε έχουν μόνιμο χαρακτήρα είτε προσωρινό.

Παραδείγματος χάρη, οι ενισχύσεις που δώσαμε για την Ουκρανία, για την covid-19, αλλά υπάρχουν και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που είναι η μείωση της φορολογίας των αγροτών.

Μάλιστα, δίνουμε επιπλέον μείωση κατά 50% του φόρου στους αγρότες που είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, συμβολαιακή γεωργία.

Καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος συνέδεε τις ασφαλιστικές εισφορές με το καθαρό εισόδημα και επαναφέραμε τις κλάσεις και ενισχύσαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο -και μας επέτρεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία- τον ΕΛΓΑ.

Και έτσι ο ΕΛΓΑ τώρα, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη πληρώνει σε μία δόση πριν ολοκληρωθούν 12 μήνες από την εκδήλωση της ζημιάς, ενώ πριν επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε σε τρεις δόσεις 70, 20 και 10% και η ολοκλήρωση αποζημιώσεων έφτανε και 18 μήνες πριν (…)»

Είμαστε συνεχώς σε συναντήσεις με τους παραγωγούς και στο Υπουργείο αλλά και στην περιφέρεια, στο πεδίο.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ανοίξει ένας συγκεκριμένος διάλογος για να δούμε τεχνικές λύσεις στον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα ισχύει από το 2025 και μετά. Αυτό ανακοινώθηκε.

Είναι πράγματι ένα γεγονός και ψάχνουμε να βρούμε επιλογές και λύσεις που θα το κάνουν καλύτερο και πιο δίκαιο και θα φέρουν και πιο ουσιαστική ελάφρυνση στους παραγωγούς.

Πι παραγωγοί έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ο καθένας στο πώς πρέπει αυτό να δίνεται. Όμως το σημαντικό είναι αυτή η παρέμβαση που έχει γίνει στην ηλεκτρική ενέργεια.

Θυμίζω ότι δεν είναι μόνο αυτές οι δύο παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, δηλαδή η μείωση της κιλοβατώρας στα 9,3 λεπτά – όταν οι υπόλοιποι, δηλαδή τα νοικοκυριά, έχουν περίπου στα 14 με 15 και οι επιχειρήσεις στα 17 – 18, 20 ανάλογα με τις καταναλώσεις τους. Υπάρχει και η ρύθμιση των χρεών για 10 χρόνια χωρίς επιτόκιο, χωρίς τόκους.

Αυτές οι ρυθμίσεις έρχονται ταυτόχρονα και το μεγάλο σχέδιο που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, που αφορά τη χρηματοδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων 50 κιλοβάτ στους παραγωγούς με 40% επιδότηση από το ταμείο ανάκαμψης (…)

Οι αγρότες εισπράττουν 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο μόνο για τη χώρα μας παρέμεινε το ίδιο, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία είχαν μείωση 10%.

Και αυτό είναι μια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση που έκανε.

Αυτό όμως το ποσό μας ορίζει και σε κάποιους κανόνες. Δεν μπορούμε αυθαίρετα να προχωρούμε σε παρεμβάσεις που να μην παίρνουμε εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…)

Εμείς θέλουμε πάντοτε οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί μια κοινωνική ομάδα να ταλαιπωρεί μια άλλη ομάδα.

Ήμασταν πάντοτε σε συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγούς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες, πρέπει να έχουμε να κάνουμε διάλογος, να έχουμε ανοικτά αυτιά και να συνομιλούμε για να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ούτε εμείς έχουμε την αυθεντία όλων των ζητημάτων, αλλά και οι παραγωγοί πρέπει να μας ενημερώσουν πώς ακριβώς έχουμε ζητήματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ.

Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα εφαρμογής, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτοί οι οδηγίες που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι πιο περιβαλλοντικοί όροι, μας έχουν θέσει και είναι αδιαπραγμάτευτες. Και τώρα γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για αναστολή κάποιων υποχρεωτικών εφαρμογών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ