Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων των Ισπανών αγροτών

by admin
2 views

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων των Ισπανών αγροτών και κτηνοτρόφων που αποτυπώνεται σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Ισπανίας όπου διακόπτεται η κυκλοφορία με χιλιάδες τρακτέρ. Επίκεντρο σήμερα θα είναι η Βαρκελώνη όπου θα φθάσουν στις 3μ.μ. εκατοντάδες τρακτέρ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα παραδοθεί μανιφέστο και θα αποχωρήσουν.

Τα βασικά αιτήματα τους είναι :

  • Τροποποίηση της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ που εισάγει από τρίτες χώρες «σε χαμηλή τιμή» και με άνισους κανονισμούς.
  • Να παραλύσει η επικύρωση των συμφωνιών με τη Mercosur και τη Νέα Ζηλανδία και τις διαπραγματεύσεις με τη Χιλή, την Κένυα, το Μεξικό, την Ινδία και την Αυστραλία.
  • Αύξηση των ελέγχων εισαγωγών από το Μαρόκο.
  • Ευελιξία της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού κόστους που προκύπτει από την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
  • Αλλαγή του νόμου για την Αγροδιατροφική Αλυσίδα για να απαγορεύσει τις αθέμιτες πρακτικές και να διασφαλίσει ότι οι τιμές των αγροτών καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Ένας «ενισχυμένος προϋπολογισμός για την αγροτική ασφάλιση» με στόχο την «προσαρμογή του στη διαρθρωτική κατάσταση που προκαλείται από την ξηρασία» και τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα.

Οι κινητοποιήσεις έχουν οργανωθεί αφενός από τα τρία αγροτικά συνδικάτα την Asaja, την COAG και την UPA και, δευτερευόντως και ανεξάρτητα, μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων των Ισπανών αγροτών

Οι αγρότες ζητούν βελτιώσεις στην ύπαιθρο και διαμαρτύρονται για τις αγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων ζητούν τη μείωση των απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την τήρηση του νόμου για την τροφική αλυσίδα και της ενίσχυσης για την ξηρασία που υφίσταται η Ισπανία.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαδηλώσεων στην ισπανική και ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Από τη μία, στην Ευρώπη, οι αγρότες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους λόγω της κατάργησης των φορολογικών εκπτώσεων στα καύσιμα που χρησιμοποιούν, ενώ στην Ισπανία, όπως επισημαίνει η COAG, αυτές οι εκπτώσεις παραμένουν.

Μια άλλη διαφορετική πτυχή, είναι ο νόμος για την τροφική αλυσίδα (2021). Η συγκεκριμένη νομοθεσία διακρίνει την Ισπανία από άλλες χώρες της Ε.Ε. Από την COAG επισημαίνουν ότι: «Ορισμένες πολιτικές αντιπροσωπείες από τη Γερμανία έχουν ήδη έρθει εδώ για να μάθουν για το νόμο επειδή ενδιαφέρονται να τον αντιγράψουν».

Οι εσωτερικές αξιώσεις στην Ισπανία περιστρέφονται γύρω από την ενίσχυση αυτού του νόμου για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμή χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής, αποφεύγοντας έτσι να εργάζονται με ζημία.

Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου θα διενεργηθούν τουλάχιστον 50 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ