Γ.Γ. ΟΗΕ: ‘Ελλειψη ενότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν μπει το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο» ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

by admin
2 views

«Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την οποία έχει προαναγγείλει το Ισραήλ «δεν θα είναι απλώς τρομακτική για τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Θα βάλει επίσης το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των προγραμμάτων αρωγής», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνοι ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές και άλλα αυτοσχέδια καταλύματα στη Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στη μεθόριο του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη Ράφα τον πυρήνα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν κατάφερε να επιδείξει ενότητα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

«Η έλλειψη ενότητας του Συμβουλίου αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν υπονομεύσει σοβαρά – πιθανόν και θανάσιμα—το κύρος του», υπογράμμισε.

«Πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη σύνθεση και τη μέθοδο λειτουργίας του Συμβουλίου», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

Οι ΗΠΑ άσκησαν και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα βέτο σε προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί αμέσως ανθρωπιστική εκεχειρία στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Πρόκειται για το τρίτο αμερικανικό βέτο σε προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ