Γαλλία: Δημοσκόπηση-χτύπημα για την κυβέρνηση Μακρόν

Πιο δημοφιλής εμφανίζεται η Λεπέν

by onvolos
3 views

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μακρόν προκαλεί δημοσκοπικό εύρυμα που αναδεικνύει στην πρώτη θέση των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της Γαλλίας τη Μαρίν Λεπέν. Το αποτέλεσμα γίνεται γνωστό μετά την αλλαγή στη γαλλική πρωθυπουργία με την τοποθέτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ στον συγκεκριμένο θώκο, κάτι που έγινε με την ελπίδα της ανόδου των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος ενόψει και των ευροεκλογών.

Για πρώτη φορά, όμως, επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κατακτά την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες πολιτικές προσωπικότητες στη χώρα του Μολιέριου.

Η ηγέτις της «Εθνικής Συσπείρωσης» βρέθηκε στην κορυφή του βαρόμετρου της εφημερίδας «Le Figaro», γεγονός που ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο της χώρας ενώ άφησε έκλπηκτους τους δημοσκόπους, κυρίως όμως το Ελιζέ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πολιτικά πρόσωπα, με βάση το αν θα ήθελαν να τα δουν να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Στο βαρόμετρο της Figaro, η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, έρχεται πρώτη με ποσοστό 40%, ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από τον Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργό της χώρας, με ποσοστό 39%.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο 28χρονος πολιτικός σύμμαχος της Λεπέν και αρχηγός του «Εθνικού Συναγερμού», κατέλαβε τη τρίτη θέση.

Έπεται η ανιψιά της σταρ της Ακροδεξιάς και σύντροφος του Ζορντάν Μπαρντελά, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που έχει συνάψει συμφωνία με τον εθνικιστή και πρώην αρθρογράφο της εφημερίδας Figarο, Ερίκ Ζεμούρ.

Μόλις το 24% των ερωτηθέντων δείχνει εμπιστοσύνη, κατά μέσο όρο, σε υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν, όπως σχολιάζουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τη «Verian-EPOKA» για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το 33% των ερωτηθέντων εγκρίνει τον νέο πρωθυπουργό που διόρισε πρόσφατα ο Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ.

H νέα υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, πρώην ερωμένη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί ο οποίος την είχε μαζί του και στο υπουργικό συμβούλιο είναι η πλέον ευνοούμενη του βαρόμετρου.

Με την υπουργοποίησή της στην κυβέρνηση Μακρόν γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο συντηρητικό κόμμα της, τους Ρεπουμπλικάνους, το ποσοστό της ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες φθάνοντας το 22%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 28 και 30 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ