Β. Τζέμος: Πρόταση για ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

by admin
9 views

Στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του Νόμου για την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δικηγόρος ειδικευμένος σε γνωμοδοτήσεις και δικόγραφα δημοσίου, ευρωπαϊκού και οικονομικού δικαίου, Βασίλης Τζέμος, προτείνει την ίδρυσης μιας 4ης Δημόσιας Νομικής Σχολής στο Π.Θ. με έδρα το Βόλο.

Η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο “Αρχές Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και όψεις της εφαρμογής αυτών στην ελληνική έννομη τάξη”, που διεξήχθη στο ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο κ. Τζέμος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό το φως του Συντάγματος και του Ενωσιακού Δικαίου, επέμεινε στην «ανάγκη ενίσχυσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στην πολύπαθη Θεσσαλία, με πρώτο βήμα την ίδρυση Νομικής Σχολής στον Βόλο».

Επιπλέον έγιναν εισηγήσεις αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, θέμα που ανέπτυξε η Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Καθηγήτρια Δικαίου Πληροφορικής και η χρήση του γεννητικού υλικού, θέμα που ανέπτυξε η Ευθυμία Χαζαρίδη Δικηγόρος. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, επισήμανε ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη η ίδρυση Νομικής Σχολής στο Π.Θ. Υπενθύμισε όμως ότι από το 2018 η σκέψη ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής δεν είχε αντιμετωπιστεί θετικά από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. “Η δυνατότητα πλέον ίδρυσης Σχολών και από μη δημόσια ΑΕΙ ίσως αποτελεί νέο δεδομένο για να εξετάσουμε αυτή την προοπτική. Ο κ. Τζέμος ήταν απολύτως ξεκάθαρος και τεκμηριωμένος. Ως προς το δικαιοπολιτικό θέμα επισήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί από την Πολιτεία το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά επισήμανε ότι η διαδικασία που έγινε από την Πολιτεία δεν ήταν η σωστή και ότι ανέλαβε ένα αυξημένο νομικό και πολιτικό ρίσκο. Τόνισε δε ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος”.

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι τα έξι χρόνια εφαρμογής του νόμου, έχουν συμβάλλει ώστε η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στο θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αυτό αποτιμάται στα θετικά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που υιοθέτησε και η χώρα μας. “Παλιότερα η συζήτησή τους θεωρούνταν εξωτικό πράγμα ενώ πλέον απασχολούν όλους και όσο διευρύνεται η χρήση του Internet θα είναι ένα θέμα πανταχού παρόν”.

Σε ότι αφορά το γεννητικό υλικό επισήμανε, ότι αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας ενός ατόμου και η προβληματική είναι κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο συναλλαγής. Ο γάμος δε τον ομοφύλων ζευγαριών φέρνει το θέμα της τεκνοθεσίας στη δημόσια σφαίρα, άρα το πως αντιμετωπίζουμε το γεννητικό υλικό είναι θέμα προς συζήτηση. “Αυτή είναι η λογική του Δικηγορικού Συλλόγου, να θέτει θέματα προς συζήτηση που απασχολούν ή πρέπει να απασχολούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο”, εξήγησε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ