Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας – Στο επίκεντρο η ενίσχυση του ΕΣΥ, τα βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται

by admin
3 views

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», οπως γνωστοποίησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το νομοσχέδιο αφορά:

  • Στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων.
  • Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.
  • Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
  • Στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται μέσα από το νομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων:

  • H υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη ψυχικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.
  • H επέκταση της πρόσβασης σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες 45-74 ετών.
  • H υλοποίηση των δράσεων πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • H επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και η ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι καίριες προτεραιότητες για την Κυβέρνηση γι’ αυτό άλλωστε, ήδη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά μια σειρά από ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Έχει ξεκινήσει μια σειρά προσλήψεων στο ΕΣΥ οι οποίες, μόνο για το 2024, θα είναι 6.500. Λειτουργεί, επιπλέον, ένα σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες και έκτακτες ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί τότε.

Παράλληλα, οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ αύξηση νομοθετήθηκε και για τις αποζημιώσεις των εφημεριών τους. Τέλος, στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέφθηκε η αύξηση κατά 20% της επιχορήγησης στα νοσοκομεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ