Αυστραλία -«Αντίποδες»: Ξεκινά στη Μελβούρνη το μεγαλύτερο διεθνώς πολιτιστικό φεστιβάλ της ομογένειας

by admin
5 views

Με κορυφαία ανάμεσα σε πολλές εκδηλώσεις, ουσιαστικά σε ολόκληρη την Αυστραλία από τώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου το φεστιβάλ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη και μαζικότερη ομογενειακή εκδήλωση όχι απλά στην Αυστραλία αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενδεικτικά, η Μελίνα Ασλανίδου θα βρίσκεται το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική μουσική σκηνή.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Από την έναρξη του Ελληνικού φεστιβάλ της Μελβούρνης το 1987 μέχρι σήμερα οι “Αντίποδες” αποτελούν ένα πραγματικό φαινόμενο το οποίο συγκεντρώνει στο κέντρο της Αυστραλιανής μεγαλούπολης περισσότερους από 120 χιλίαδες επισκέπτες ετησίως, αριθμός που φέτος αναμένεται να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο πλησιάζοντας ενδεχόμενα τον (άτυπο) στόχο των διοργανωντών για τους 200.000 επισκέπτες.

Όπως σημειώνει η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωση της “αυτό το Σάββατο και την Κυριακή (25 και 26 Φεβρουαρίου), για μια ακόμη χρονιά, η καρδιά της Lonsdale Street θα χτυπά σε ελληνικούς ρυθμούς, προσφέροντας σε επισκέπτες από κάθε γωνιά της Μελβούρνης, μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεμάτη κέφι, μουσική και χορό”.

Ο πρόεδρος των Πολιτιστικών Προγραμμάτων της ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, χαρακτήρισε το φετινό Φεστιβάλ ως «την μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει διοργανωθεί ποτέ, η οποία θα περιλαμβάνει 90 περίπτερα, επιδείξεις μαγειρικής, περίπου 600 σχήματα και καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε 3 σκηνές που θα προσφέρουν 90 ώρες διαρκούς ψυχαγωγίας».

Το πρόγραμμα του 36ου Φεστιβάλ «Αντίποδες» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα και στις τρείς σκηνές που έχουν στηθεί για αυτό το σκοπό στο κέντρο της πόλης, σε μία εκδήλωση την οποία ο Δήμος της Μελβούρνης κατατάσσει -από πλευράς σημαντικότητας- στην λεγόμενη “πρώτη κατηγορία”, (tier1) μαζί με τον τελικό του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου (AFL) και τη Formula 1 Grand Prix της Μελβούρνης.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρχουν εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, με διαγωνισμούς, θέατρο δρόμου, επιδείξεις μαγειρικής, 90 περίπτερα με ελληνικά προϊόντα και θεματικά περίπτερα ελληνικού και ομογενειακού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ «Αντίποδες», αποτελεί ένα γεγονός το οποίο «υπερβαίνει την ελληνική κοινότητα και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που προσελκύει το ευρύ κοινό και συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης σε επίπεδο διεθνούς φήμης”.

‘Οπως επισημαίνει, “η εκδήλωση μεταμορφώνει τη Μελβούρνη σε μια ελληνική μητρόπολη, προσελκύοντας τον ευρύτερο πληθυσμό της Αυστραλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στην ενίσχυση της Ελληνικής Κοινότητας και της πόλης της Μελβούρνης, αναδεικνύοντάς την ως μια από τις κορυφαίες πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες του κόσμου».

Αυστραλία -«Αντίποδες»: Ξεκινά στη Μελβούρνη το μεγαλύτερο διεθνώς πολιτιστικό φεστιβάλ της ομογένειας

Στις εκδηλώσεις κυρίαρχο ρόλο έχουν τα μουσικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχες τοπικές και ευρύτερες ελληνικές παραδόσεις στη διαχρονική τους διαδρομή.

Το παρόν θα δώσουν και φέτος δεκάδες χορευτικές ομάδες, όπως το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών Ελληνίδων, «Αρχόντισσες» (Arxondises Dance Group), μέλη από την Ακαδημία Χορού «Πήγασος», την Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Η Ποντιακή Εστία», την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και άλλοι.

Ενδεικτικά, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Φλωριναίων Μελβούρνης “Αριστοτέλης” φορώντας αυθεντικές, παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, που προσφέρθηκαν ως δωρεές όλα αυτά τα χρόνια από ηλικιωμένους μετανάστες-μέλη του Συλλόγου Φλωριναίων, θα… “ταξιδέψουν” τους επισκέπτες του Φεστιβάλ έως και την μακρινή Μακεδονία, καθώς πρόκειται να παρουσιάσουν χορούς κυρίως από τη Φλώρινα και τις γύρω περιοχές, αναδεικνύοντας έτσι την πλούσια κληρονομιά των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

Το καλλιτεχνικό μέρος είναι άλλωστε μια σύνθεση εμπνεύσεων και δημιουργικών παραστάσεων τόσο από πλήθος ομογενειακών καλλιτεχνικών σχημάτων όσο και προσκεκλημένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, με την γνωστή και αγαπημένη και από την ομογένεια τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου να καταλαμβάνει το βράδυ
του Σαββάτου την κεντρική μουσική σκηνή υποσχόμενη μια αξέχαστη βραδυά στους δεκάδες χιλιάδες καλεσμένους που αναμένεται να δώσουν -όπως κάθε χρόνο- δυναμικά το παρόν.

Για όσους επιθυμούν να χορέψουν μέχρι… «τελικής πτώσεως», θα μπορούν να συμμετάσχουν στον καθιερωμένο διαγωνισμό χορού και αντοχής «Zorba Til You Drop», διεκδικώντας ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Ελλάδα.

Ξεχωριστή και η παρουσία των «Μωμόγερων» που από το 1918 αναβιώνουν στο Ελληνικό φεστιβάλ τον εορτασμό του πανάρχαιου εθίμου από τα χωριά της Κοζάνης:

Με υποστηρικτή την «Ποντιακή Εστία» της Μελβούρνης, οι «Μωμόγεροι» έγιναν γνωστοί και αγαπήθηκαν από τους Ελληνοαυστραλούς μέσω της παρουσίας τους στο Φεστιβάλ «Αντίποδες», στο οποίο πρωτοεμφανίστηκαν το 2018.

Και βέβαια, όπως πάντα στη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ, το κέντρο της Αυστραλιανής μεγαλούπολης θα κυριαρχείται από τη δυναμική παρουσία της Ελληνικής κουζίνας καθώς πλούσιο θα είναι και το «μενού» του Φεστιβάλ:

Μια ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων όπως είναι το εμβληματικό ελληνικό σουβλάκι, ο γύρος, οι σεφταλιές, τα αγαπημένα κουλούρια της Θεσσαλονίκης και οι λουκουμάδες, θα προσφέρουν αρώματα και γεύσεις από την Ελλάδα στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

«Είναι στην κυριολεξία το ελληνικό φεστιβάλ της Μελβούρνης, όχι μόνο της παροικίας μας -για την οποία βέβαια χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι- αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι κάθε χρόνο έρχονται πιο πολλά άτομα που είναι μη Έλληνες», πρόσθεσε εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Βλαχάκης.

Και φέτος η ΕΡΤ μέσω των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο και σε απευθείας συνδέσεις με τους ανταποκριτές της θα βρίσκεται εκεί για 14η συνεχόμενη χρονιά μεταφέροντας το κλίμα και τον παλμό της μεγαλύτερης Ελληνικής εκδήλωσης εκτός ελληνικών συνόρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ