Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

by admin
3 views

Με πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζει την Αποκριά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Την Κυριακή 17 Mαρτίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή 17 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή 17 Μαρτίου

Jaguar Bombs και Bloco Swingueira

12.00-15.00, Ξέφωτο

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνεται γιορτή! Ζωντανή μουσική, παρέλαση κρουστών, εργαστήρια, μασκαράδες, κέφι και φαντασία δίνουν το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες! H αγαπημένη πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει, όπως κάθε χρόνο, την εκρηκτική ενέργεια και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς της σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή διασκευάζοντας διαχρονικές επιτυχίες.

Jaguar Bombs

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΑποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
The Jaguar Bombs

Tι κοινό μπορεί να έχουν οι Sonics με τους 5ive και ο Elvis με τους Offspring; Οι Jaguar Bombs αναμειγνύουν δυναμικό rock ‘n’ roll ρυθμό με pop μελωδίες προηγούμενων δεκαετιών και έρχονται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος! Παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από rockabilly, surf και garage rock αισθητική με αναφορές σε εφηβικούς pop ύμνους και άλλες ένοχες μουσικές απολαύσεις, οι Jaguar Bombs διασκευάζουν διαχρονικές επιτυχίες που όλοι έχουν τραγουδήσει, καθώς και τραγούδια που έντυσαν μουσικά τα πάρτι των εφηβικών χρόνων.

Συντελεστές:

Άγγελος Αϊβάζης | Βασίλης Νησσόπουλος | Γιάννης Ράλλης

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος | Στέφανος Σακελλαρίου

Bloco Swingueira

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΑποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εξωστρεφείς και πληθωρικοί, οι Bloco Swingueira είναι μια μπάντα κρουστών που δημιουργήθηκε το 2014. Κάθε τους εμφάνιση παραπέμπει σε βραζιλιάνικο καρναβάλι, με samba afro και samba reggae ρυθμούς που ξεσηκώνουν το κοινό. Πέρα από τις δεκάδες live εμφανίσεις τους, διοργανώνουν μαθήματα κρουστών, αλλά και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από τη Βραζιλία.

Κινούμενοι Κήποι

11.00-15.00, Πευκώνας

Μια αστεία διαδραστική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τρία ανθρωπόμορφα πράσινα γλυπτά που κυκλοφορούν ελεύθερα, περιμένει τους επισκέπτες του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος!

Μικροί και μεγάλοι αλληλοεπιδρούν μαζί τους τοποθετώντας πάνω τους κατασκευές λουλουδιών.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: VYCA Very Young Contemporary Art

Εικαστική δράση: Κατασκευάζουμε μάσκες!

11.00-15.00, Μεσογειακός Κήπος

Με αφορμή τις ευφάνταστες δημιουργίες του εικαστικού και σχεδιαστή Daniel Palillo, τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν πώς μέσα από την τυχαία σύνθεση χρωμάτων και υλικών μπορούν να δημιουργηθούν φανταστικοί χαρακτήρες, και, σαν άλλοι πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, κατασκευάζουν τις δικές τους μάσκες για να αφηγηθούν με τη σειρά τους μικρές ιστορίες εικαστικής αναρχίας.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός

Υποστήριξη εργαστηρίου: Αρχοντούλα Τσατσουλάκη, εικαστικός

Ελεάννα Μπαλέτση, εικαστικός  

Γαϊτανάκι: χρώματα και βήματα

12.30-14.30, Νότιο Ξέφωτο

Ένα γαϊτανάκι στήνεται στο Ξέφωτο και περιμένει μεγάλους και παιδιά να στροβιλιστούν στον ρυθμό της μουσικής. Με τη βοήθεια της χορογράφου Χαριτίνης Γαλανοπούλου οι συμμετέχοντες εμπνέονται από την κλασική χορογραφία και δημιουργούν νέα χορευτικά μοτίβα βασισμένα στον σύγχρονο χορό.  

Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα απ’Ουσία, Χαριτίνη Γαλανοπούλου

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

12.00-15.00, Ξέφωτο

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας καλεί μικρούς και μεγάλους να ξεπροβοδίσουν την Αποκριά και να υποδεχτούν τη Σαρακοστή με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.

Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι.

Στο γλέντι συμμετέχουν ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), προσκαλεί όλους τους επισκέπτες να συμμετέχουν στους κύκλους του χορού!

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

«Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη»

Λάζαρος Βαλκάνης: κλαρίνο-σαξόφωνο

Τάσος Λ. Βαλκάνης: τρομπέτα

Παντελής Στόικος: τρομπέτα

Διονύσης Αλεξόπουλος: τρομπόνι

Τριαντάφυλλος Σαμαράς: ακορντεόν

Θανάσης Σαμαράς: τύμπανα

Κομπανία «Επτάσημο»

Βαγγέλης Παπαναστασίου: κλαρίνο-φλογέρα-γκάιντα

Βαγγέλης Σαραντίδης: βιολί-τραγούδι

Ιάκωβος Ηλιάδης: λαούτο

Σταυρούλα Σπανού: σαντούρι

Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Μαζί τους οι:

Ηλίας Γάκος: τραγούδι

Μαριάνθη Λιουδάκη: τραγούδι

Ηλίας Υφαντίδης: ποντιακή λύρα-τραγούδι

Παναγιώτης Κοπαλίδης: νταούλι

Μανώλης Μπουνταλάκης: κρητική λύρα-τραγούδι

Βαγγέλης Μαμαλάκης: λαούτο

Κώστας Κονταξάκης: λαούτο

Λυκούργος Τζαρδής: νταουλάκι

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμ. Κώστας Σαββινίδης)

Εικαστική δράση: Χαρταετοί στον ουρανό

11.00-16.00, Αγορά

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΑποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, μικροί και μεγάλοι αποτυπώνουν τον ουρανό γεμάτο με χαρταετούς. Χρώματα, σχήματα, σφραγίδες και στένσιλ βοηθούν να δημιουργηθεί μια μοναδική συλλογική ζωγραφιά εμπνευσμένη από τον οκτάγωνο χαρταετό της εικαστικού Όπυς Ζούνη.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα Απ’Ουσία

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ