Ανοίγει έρευνα στο Ισραήλ για τις ενέργειες των IDF στον πόλεμο με τη Χαμάς

by admin
2 views

Λίγες ημέρες μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας, οι αρμόδιες εβραϊκές στρατιωτικές αρχές  ξεκινούν έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του νόμου από τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς πολλαπλασιάζονται οι μαρτυρίες ότι Ισραηλινοί πολίτες μπορεί να σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, η έρευνα θα περιλαμβάνει πολλές καταγγελίες, όπως το θάνατο δεκάδων πολιτών σε αεροπορικά χτυπήματα που είχαν στόχο έναν επιχειρησιακό διοικητή της Χαμάς, το θάνατο 21 εφέδρων των IDF όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το κτίριο όπου βρίσκονταν ή τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο κιμπούτς Μπεέρι, ένας από τους καταυλισμούς που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα στις αιφνιδιαστικές επιθέσεις πριν από τέσσερις μήνες. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι εν μέσω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στο κιμπούτς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, ένα άρμα των IDF άνοιξε πυρ ενάντια σε κτίριο όπου ένοπλοι κρατούσαν 12 Ισραηλινούς ομήρους.   

Σε σχετικό ερώτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γραφείο τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δρομολογείται, χωρίς όμως να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Οι IDF έχουν ενεργοποιήσει το Μηχανισμό Διερεύνησης Γεγονότων και Αξιολόγησης για να εξετάσουν αναφορές και καταγγελίες σχετικά με την παραβίαση της ισραηλινής και διεθνούς νομοθεσίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων» αναφέρει στην απάντησή του το γραφείο τύπου.

Η αναφορά συμπληρώνει ότι οι ερευνητές των IDF έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν υλικό, το οποίο, αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα παραδοθεί στο γραφείο του Γενικού Στρατιωτικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ανοίξει μια επίσημη έρευνα της στρατιωτικής αστυνομίας.  

Πηγές: Reuters, Haaretz

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ