Αναχωρεί για την Ουάσινγκτον ο Γεραπετρίτης – Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

by admin
2 views

Το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ -Ελλαδας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα προσπάθειας τόσο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ουάσινγκτον“, επεσήμανε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ, ενόψει του στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλαδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γι αυτόν τον λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτημα για την μεγάλη καθυστέρηση στο ξεκλείδωμα της πώλησης των F-35 προς την Αθήνα και για την αμερικανική διασύνδεση τους με τα F-16 προς την Τουρκία σχολίασε ότι “όλοι θα θέλαμε να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα γρηγορότερα, όμως πρόκειται για πολύπλοκες συμφωνίες και είμαστε ικανοποιημένοι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα“.

Σε ερώτηση για τα F-16 και για το τί κάνει τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εναντίον της Ελλάδας είπε: “Είμαστε ικανοποιημένοι από την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια οι δύο κυβερνήσεις είναι αυτές που γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, αλλά από την πλευρά μας είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν“.

Ο κ. Χακ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το τί θα κάνει η Ουάσινγκτον αν έχουμε νέα τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι θα εστιάσει στα θετικά δεδομένα.

Σε σχέση με την επιστολή εγγυήσεων που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε ερώτημα γιατί υπάρχει μυστικοπάθεια ανέφερε ότι δεν σχολιάζει ή κάνει εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με άλλο μέρος της κυβέρνησης. “Δεν μπορώ πραγματικά να πάω εκεί” τόνισε.

Σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, που ξεκινά στις 8 του μηνός στην Ουάσιγκτον και την διμερή ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, θα κυριαρχήσουν η περαιτέρω προώθηση της Ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, τα ζητήματα Ασφάλειας και Άμυνας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις και στις δύο χώρες.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ