Ήπιες επενδυτικές κινήσεις στις αγορές – Αλλεπάλληλα ρεκόρ χτυπάει ο χρυσός

by admin
3 views

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα 3 Απριλίου οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την αποψινή ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στην Καλιφόρνια που είναι αφιερωμένο στην ανάλυση των οικονομικών προοπτικών.

Του Παντελή Μάνου

Παράλληλα, συνεχίστηκε η καθοδική πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,4%τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο και 2,8% τον Ιανουάριο. Συνολικά, στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού υποχώρησε στο 2,7% τον Μάρτιο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4%.

Ειδικότερα, πτώση μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%.

Στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2 χρόνια, ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 3% . Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 2,8% . Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% από τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι κινήθηκε στο 1,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αντίθετα, στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ανέβασε ταχύτητα τον Μάρτιο και ανήλθε στο 3,4% από 3,1% το Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία και το Βέλγιο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,17%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,20%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,33%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,27% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,36%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 130 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στις 1380 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό περίπου 1,00%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικτές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,38%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 bps στο 3,86%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,27% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,46%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Νέα σημαντικά κέρδη παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,07%, στα 86,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,02%, βρίσκεται στα $ 89,82.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0774 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 151,82 γιεν/δολ. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότη-τες, ο χρυσός συνεχίζει σε ανοδική πορεία του, καταγράφοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου για συμβόλαια μελλοντικής παράδοση τον Ιούνιο ξεπέρασε σή-μερα το φράγμα των 2.300 δολαρίων, αγγίζοντας τα 2.305 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ πριν λίγο(17:00 ώρα Ελλάδας) βρισκόταν στα 2290,70 δολ./ουγκιά.

Το γεγονός ότι η FED και η EKT αναμένεται να ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι επηρεάζει τους επενδυτές πολύτιμων μετάλλων. Αν μειωθούν τα επιτόκια από τον Ιούνιο, τα ομόλογα λόγω της πτώσης των αποδόσεων θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές γεγονός που συνήθως ωφελεί τη ζήτηση χρυσού.

Παράλληλα, σημαντική άνοδο σημειώνει και το ασήμι, ξεπερνώντας τα 26 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του των τελευταίων δύο χρόνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ