Άγιοι Ανάργυροι: Η «αλυσίδα» των μοιραίων παραλείψεων πίσω από τη στυγερή γυναικοκτονία

by onvolos
5 views

Ο τραγικός επίλογος της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων έπεσε σήμερα με την κηδεία της 28χρονης Κυριακής, την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη τα ντοκουμέντα και τις λεπτομέρειες του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται τα λάθη και οι παραλείψεις της Αστυνομίας, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν το μοιραίο βράδυ και δεν κατέστησαν δυνατό να αποτρέψουν τη στυγερή δολοφονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, λίγα μέτρα από το φυλάκιο του φρουρού κι ενώ η άτυχη κοπέλα μιλούσε τηλεφωνικά με την Άμεση Δράση.

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το βράδυ της 1ης Απριλίου ο 39χρονος δράστης, πρώην σύντροφος της 28χρονης, φαίνεται να στήνει καρτέρι έξω από το σπίτι της. Η 28χρονη, που στο παρελθόν είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό, συνοδευόμενη από φίλο της, μεταβαίνει στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων για να ζητήσει προστασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Α.Τ. φέρεται να την ενημερώνουν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση, είτε να ενημερώσει την Άμεση Δράση για να επιληφθεί περιπολικό.

Λίγο μετά τις 21.00, η 28χρονη εξέρχεται του Α.Τ. και καλεί το «100». Δηλώνει πως φοβάται ότι ο 39χρονος θέλει να την εκδικηθεί και ζητά να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Σύμφωνα με το ηχητικό της κλήσης, ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης απαντά πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί» και πως θα σταλεί στο σπίτι της. Ενώ η κλήση με την Άμεση Δράση είναι σε εξέλιξη, η 28χρονη αντιλαμβάνεται την παρουσία του δράστη και ακούγεται να λέει: «Χάνομαι. Έχει έρθει εδώ». Ο 39χρονος επιτίθεται με μαχαίρι στην Κυριακή τραυματίζοντάς την θανάσιμα, χωρίς κανείς να τον εμποδίσει. Η 28χρονη πέφτει νεκρή, ενώ ο δράστης αυτοτραυματίζεται.

Η αλυσίδα των παραλείψεων και των χειρισμών των εμπλεκόμενων στελεχών της ΕΛΑΣ προκαλεί αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και μπαράζ αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή να δίνει εντολή για διενέργεια ΕΔΕ σχετικά με όσα προηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η δολοφονία δίπλα στο φυλάκιο του Α.Τ. προκάλεσε και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο εισαγγελέας στον οποίο ανατέθηκε η προκαταρκτική, ερευνά εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ θα αναμένει και το πόρισμα της ΕΔΕ.

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, συνολικά έξι αστυνομικοί απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Όπως έγινε γνωστό «ξηλώθηκαν» ο διοικητής, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και ο οδηγός της, ο φρουρός του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αλλά και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης, ο οποίος συνομίλησε με την 28χρονη.

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως πληροφορίες ότι ο φρουρός που ήταν στο φυλάκιο του Α.Τ. την ώρα της δολοφονίας, είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και μάλιστα είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες φέρεται να καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και είχε ξεκινήσει η διαδικασία της απόταξης.

Δηλώνοντας «συντετριμμένος» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωσε σήμερα πως η έρευνα διεξάγεται με ταχύτητα και πως θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια χωρίς να αποκρυφθεί τίποτε.

Τα αμείλικτα ερωτήματα όμως, στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι -εν εξελίξει- έρευνες παραμένουν: Γιατί δεν διέκριναν έγκαιρα τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή της 28χρονης; Γιατί δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί η δολοφονική επίθεση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα και λίγα μέτρα από το φυλάκιο του φρουρού; Γιατί κανείς δεν ενήργησε για να διατεθεί άμεσα περιπολικό δεδομένου του παρελθόντος του δράστη και του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας; Γιατί δεν φρόντισαν να κρατήσουν την 28χρονη στο Α.Τ. μέχρι να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνησή της στην οικία της;

naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ