Τα βραβεία του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

by admin
1 views

Οι ταινίες «Μεσοποταμία: Η ανάδυση των πόλεων» σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Ζουλιέν (Olivier Julien), «Ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος», σε σκηνοθεσία, Sébastien Reichenbach (Ελβετία), «Τα κυκλικά κτίσματα – Ένα μυστήριο 7.000 ετών», σε σκηνοθεσία Krzysztof Paluszynski (Πολωνία), είναι μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ολύμπια στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» η τελετή απονομής των βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που παρουσίασε η ιδρύτρια και πρόεδρος του Φεστιβάλ, σκηνοθέτιδα Μέμη Σπυράτου. Η τελετή ήταν σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Τα βραβεία, τα οποία και ψηφίστηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή, απένειμαν μέλη και πολύτιμοι συνεργάτες του ΑΓΩΝΑ, αλλά και σημαντικά πρόσωπα από την πολιτική σκηνή, όπως ο πρέσβης της Πολωνίας Artur Lombart (απένειμε το βραβείο Σκηνοθεσίας) και ο πρέσβης της Κύπρου (απένειμε το Grand Prix), Σταύρος Αυγουστίδης.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν:

 • GRAND PRIX, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «Λένα Σαββίδη» απονέμεται παμψηφεί στην ταινία ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ: Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ σε σκηνοθεσία Olivier Julien (Γαλλία), για όλες τις αρετές που συνθέτουν μια τέλεια αρχαιολογική ταινία: επιστημοσύνη, σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, ιστορία, πρωτοτυπία, εκπαίδευση.
 • ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙKHΣ TAINIAΣ απονέμεται στην ταινία Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, σε σκηνοθεσία, Sébastien Reichenbach (Ελβετία), για το ενιαίο ύφος και την ισορροπία σε όλα όσα συνθέτουν μια πλήρη αρχαιολογική ταινία μαζί με το όραμα του ταμένου αρχαιολόγου που τελικά δικαιώνεται.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΟΙ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, σε σκηνοθεσία: David Geoffroy (Γαλλία) για την επίμονη αναζήτηση του αρχαιολόγου να ανασυνθέσει μιαν αλήθεια από ένα μικρό εύρημα, «ως μικρόν μεγάλω εικάσαι», και τον ενθουσιασμό μιας ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων αφοσιωμένων σ’ αυτήν την αναζήτηση, LADY SAPIENS, σε σκηνοθεσία Thomas Cirotteau (Γαλλία), γιατί μας «συστήνει» την προϊστορική γυναίκα και για πρώτη φορά, μαθαίνουμε την προσφορά της στις κοινότητες των ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από μας, ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, σε σκηνοθεσία Πασχάλη Παπαπέτρου (Κύπρος) γιατί πρόκειται για εξαιρετική πανεπιστημιακή διατριβή ακριβείας.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ στην ταινία ΤΑ ΚΥΚΛΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ – ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ 7.000 ΕΤΩΝ, σε σκηνοθεσία Krzysztof Paluszynski (Πολωνία), γιατί ο σκηνοθέτης ακροβατώντας ανάμεσα στην ψηφιακή και την αναλογική τεκμηρίωση μας δίνει με θαυμαστό τρόπο τη συνολική εικόνα των παλαιότερων δειγμάτων μνημειακής αρχιτεκτονικής.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΤΕΒΙΕΚ, ΦΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, σε σκηνοθεσία Hubert Béasse (Γαλλία), γιατί δείχνει πώς το πάθος του αρχαιολόγου σε συνδυασμό με την ανακάλυψη μιας ανθρωποκτονίας που συνέβη 9.000 χρόνια πριν, έχουν ως αποτέλεσμα μια σχεδόν αστυνομική ταινία της αρχαιότητας, ΠΑΛΑΤΙΑΝΟ, ΜΙΑ ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΣΙΑ ΟΡΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, σε σκηνοθεσία Θάνου Καρτσόγλου (Ελλάδα) για την βιωματική και ταυτόχρονα γνωστική προσέγγιση ενός μαγικού αρχαιολογικού χώρου και ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Mahmoud Ahmed (Συρία) γιατί μέσα από τα συντρίμμια και τα χαλάσματα του πολέμου στέλνει μήνυμα ελπίδας.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ μοιράζεται στις ταινίες ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗΣ σε σκηνοθεσία Javier Trueba (Ισπανία), για την άρτια επιστημονική τεκμηρίωση που μας δίνει ανάγλυφα αυτόν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και ΑΖΗΤΗΤΟΙ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα), για τον τρόπο που απέφυγε να κάνει μελοδραματικό το σπαρακτικό θέμα του σανατορίου ΣΩΤΗΡΙΑ.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Λουλέ (Ελλάδα) για την ικανότητα του σκηνοθέτη μέσα από μια ιστορία εργοστασίου αναψυκτικών να περάσει μηνύματα και ιστορίες για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της επαρχίας και τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, σε σκηνοθεσία Dominique Adt (Γαλλία), γιατί με επιστημονικό αλλά πρωτότυπο και τολμηρό τρόπο, επιχειρείται ενός άλλου τύπου «ανασκαφή», δίνοντάς μας με γλαφυρότητα και ζωντάνια μια άγνωστη πτυχή στην μετά θάνατον τύχη δυο ιστορικών βασιλιάδων, Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, σε σκηνοθεσία Lorenzo Daniele (Ιταλία), για τη βιωματική και επιστημονική προσέγγιση του χώρου και ΑΣΚΟΣ, ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΗΝΑΣ, σε σκηνοθεσία Antonio Martino (Ιταλία), για το πάθος του ερασιτέχνη αρχαιολόγου της Καλαβρίας.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στην ταινία ΦΙΛΑΙ. ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ σε σκηνοθεσία Olivier Lemaître (Γερμανία), για την άψογη φωτογραφία μέσα στις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και το μήνυμα πως όταν όλα τείνουν προς τη λήθη, οι αρχαιολόγοι πρέπει να επαγρυπνούν.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΙΖΝΙΚ, σε σκηνοθεσία Pascal Guerin (Γαλλία), για την ωραία φωτογραφία, την επιστημονική τεκμηρίωση, την γρήγορη αφήγηση, την διακριτική μουσική και το έξυπνο μοντάζ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ, σε σκηνοθεσία Thomas MARLIER και Mathieu PRADINAUD (Γαλλία), για τις προσπάθειες των ενάλιων αρχαιολόγων να ξεπεράσουν εαυτόν με την βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα ρομπότ-ομοίωμά τους: τον αρχαιολόγο της αβύσσου.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ στην ταινία Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΤΕΝΑΣ, σε σκηνοθεσία Atefeh Khademolreza (Καναδάς), γιατί με υψηλής αισθητικής κινούμενο σχέδιο, θίγει ένα θέμα ταμπού: τον εξαναγκασμό μικρών κοριτσιών σε γάμο.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΤΟ ΦΙΛΙ, σε σκηνοθεσία – παραγωγή Ali Zare Ghanatnowi (Γαλλία), για την υψηλή αισθητική και την πρωτοτυπία του, Η ΒΑΛΙΤΣΑ, σε σκηνοθεσία Saman Hosseinpuor – Ako Zandkarimi (Ιράν), για το «μαύρο» χιούμορ με το οποίο ο σκηνοθέτης καταγράφει ένα ζοφερό μέλλον για τους ανθρώπους και ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ, σε σκηνοθεσία Daniel Sousa (Πορτογαλία), για την θαυμάσια ιδέα, την ασπρόμαυρη φωτογραφία όπου όλοι οι ψηφιδωτοί δρόμοι στην Πορτογαλία, ως έργα τέχνης, υποβάλλουν – συντελούν σε πολιτισμένο τρόπο ζωής.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» στην ταινία ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά (Ελλάδα), για το θαυμάσιο σενάριο και τον εξαίρετο σκηνοθετικό χειρισμό για μια ιστορική εποχή-πληγή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου (Ελλάδα), για το συγκινητικό σενάριο, την ιστορικότητα και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της και ΜΑΜΟΥΝΤΙ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΟΜΠΑΜΠ, σε σκηνοθεσία – παραγωγή Cyrille Cornu (Γαλλία), για την καταγραφή της μοναδικής μεθόδου αποθήκευσης νερού, ενός οικουμενικού αγαθού που πρέπει να μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑ «ΜΙΚΡΑ του ΑΓΩΝΑ» στην ταινία ΜΙΣΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, σε σκηνοθεσία Mohammed Isam Abbas (Ιράκ) γιατί με εξαίρετο χιούμορ και ωραίο κινούμενο σχέδιο θίγει το θέμα της μετανάστευσης.
 • ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ στις ταινίες Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΠΩΝ, σε σκηνοθεσία Hossein Ranjibar Shirazi (Ιράν) γιατί καταγράφει, με θαυμάσιο τρόπο, ένα από τα επαγγέλματα που χάνονται, συνδυάζοντας αρμονική φωτογραφία και μουσική και ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑΨΑΝ ΤΟΝ ΕΡΜΗ, του Γυμνασίου Πελοπίου – Παραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους & Νεανικό Πλάνο (Ελλάδα), για το πώς η μνήμη περνά από γενιά σε γενιά ιστορίες που γίνονται σενάρια για μελλοντικούς κινηματογραφιστές.
 • ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ στην ταινία Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΝΙΑΔΩΝ του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Ελλάδα), για την ενθάρρυνση των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Μεσολογγίου που με την ώθηση του ΑΓΩΝΑ και ελάχιστα τεχνικά μέσα δημιουργεί ένα πρωτόλειο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ».
 • ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ απονεμήθηκε στην ταινία ΑΖΗΤΗΤΟΙ της Μαριάννας Οικονόμου, που απέσπασε βαθμολογία 4,82 με άριστα το 5.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, η οποία ενθουσίασε το κοινό και αποτέλεσε το καλύτερο κλείσιμο για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα ήταν η Ασπασία Στρατηγού, ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ δίνει τώρα ραντεβού με το κοινό του το 2026, για τη 13η διοργάνωσή του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ