Widening the Big Blue Horizon : Αρχίζει την Τετάρτη στο Βόλο το Διεθνές Συνέδριο για την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά

by admin
8 views

Αρχίζει τη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, το Διεθνές Συνέδριο Widening the Big Blue Horizon, το οποίο διοργανώνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου BCThubs.

Το συνέδριο θα είναι υβριδικό και περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, παράλληλες εκδηλώσεις συζητήσεις, καλύπτοντας θέματα αιχμής γύρω από την υποστήριξη της έρευνας, της συντήρησης, της προσβασιμότητας και της διαχείρισης της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το έργο BCThubs έχει ως στόχο να δημιουργήσει ικανότητες Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας των χωρών Διεύρυνσης της κοινοπραξίας, εστιάζοντας στις Τεχνολογίες του Θαλάσσιου Πολιτισμού (Blue Culture Technologies – BCT) που θα υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά (CH) και την αξιοποίηση του τουρισμού.

Για το συνέδριο και γενικότερα για το έργο BCThubs και τη σημασία του, ιδιαίτερα για τη Μαγνησία, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5, η κ. Αγγελική Βενέτη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας της οποίας το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είναι επικεφαλής εταίρος.

Ακούστε την συνέντευξη

Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

https://bcthubs.eu/conference/

Το έργο BCThubs, στο οποίο αναφέρθηκε η κ.Βενέτη, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας (R&I) στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, εστιάζοντας στον σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση τομέα των τεχνολογιών γαλάζιου πολιτισμού, υποστηρίζοντας την επιστήμη της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης Κόμβων Αριστείας Τεχνολογιών Γαλάζιου Πολιτισμού (BCT Hubs) στην Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που θα υποστηρίζουν τη βιώσιμη προστασία, αποκατάσταση, αξιοποίηση, διαχείριση, προσβασιμότητα και προβολή της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από καινοτόμες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες ενώ θα ακολουθούν τις περιφερειακές ή εθνικές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης

Αν και οι ευρωπαϊκές θάλασσες είναι πλούσιες σε χώρους και στοιχεία του υποβρύχιου πολιτισμού (UWCH), μόνο λίγες από αυτές αξιοποιούνται βιώσιμα προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας, τη συνοχή αλλά και την ανάπτυξη. Το BCThubs στοχεύει στη δημιουργία κόμβων αριστείας (BCT Excellence hubs) που θα υποστηρίζουν νέες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα, τη βιώσιμη προστασία, την αποκατάσταση, την αξιοποίηση, τη διαχείριση, την προσβασιμότητα και την προώθηση του UWCH. Κάθε κόμβος αριστείας θα συγκεντρώνει φορείς που σχετίζονται με το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πολιτισμό, συμπεριλαμβάνοντας φορείς που ασχολούνται με την έρευνα, επιχειρήσεις, δημόσιο τομέα, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες (δηλαδή θα υπάρχει μια προσέγγιση τετραπλής έλικας). Κύριος σκοπός τους θα είναι η αμοιβαία ενίσχυση των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητάς των εμπλεκόμενων φορέων για την αύξηση της αριστείας και της καινοτομίας προς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία/Πολιτισμό στις αντίστοιχες περιοχές. Αν και οι νέοι κόμβοι θα έχουν περιφερειακό πεδίο εφαρμογής, θα διασυνδέονται μεταξύ τους επιδιώκοντας διασυνοριακές συνεργασίες για κοινούς στρατηγικούς στόχους ευθυγραμμισμένους με το RIS3 και άλλες πολιτικές της ΕΕ (π.χ. Green Deal).

Η ευρύτερη φιλοδοξία του έργου είναι η δημιουργία ενός συμπλέγματος BCT hubs σε όλη την ΕΕ που θα δημιουργήσει μια επίσημη σύνδεση μεταξύ των κόμβων, μετά το έργο. Τα κύρια αποτελέσματα του BCThubs είναι: 1) Ίδρυση κόμβων αριστείας BCT hubs στην Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, μαζί με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος BCT σε όλη την ΕΕ, 2) Ανάπτυξη μιας κοινής διασυνοριακής στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) για τη λειτουργία των κόμβων, 3) Προετοιμασία μίας Επενδυτικής Στρατηγικής & Σχεδίου για την εφαρμογή της κοινής Στρατηγικής Ε&Κ, 4) Εφαρμογή συγκεκριμένων καινοτόμων πρότυπων λύσεων Ε&Κ, κρίσιμης σημασίας για την UWCH στις περιοχές των Hubs, 5) Σχεδιασμός νέων πιλότων και επιδείξεων στις περιφέρειες των Hubs, 6) Δραστηριότητες διάχυσης και προσέγγισης.

Κοινοπραξία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Ελλάδα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Ελλάδα
ΕΚΕΤΑ, Ελλάδα
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΌΠΕΛΟΣ ΙΚΕ, Ελλάδα
Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Ελλάδα
DIVERS ALERT NETWORK EUROPE FOUNDATION, Μάλτα
SUPERINTENDENCE OF CULTURAL HERITAGESOVRINTENDENZA TAL PATRIMONJU KULTURALI SCH, Μάλτα
INSTITUTE OF TOURISM STUDIES, Μάλτα
AQUABIOTECH LIMITED, Μάλτα
CENTER FOR UNDERWATER ARCHAEOLOGY, Βουλγαρία
INSTITUTE OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES, Βουλγαρία
FONDATSIYA BALKANSKO NASLEDSTVO, Βουλγαρία
AQUA PROM LTD, Βουλγαρία
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., Ελλάδα

3D RESEARCH SRL, Ιταλία

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ