Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών

by admin
4 views

“Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαίρη γνώρισε τη Τζο…” λέει γελώντας η Mary Meridjen, διευθύντρια και ιδρύτρια του Thessaloniki Fringe Festival, που επιστρέφει αυτόν τον Μάιο για δεύτερη χρονιά σε δέκα χώρους της Θεσσαλονίκης.To διεθνές φεστιβάλ ξεκινά απόψε και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 29 παραστάσεις (κωμωδία, θέατρο, τσίρκο, χορός, μουσική, σωματικό θέατρο κ.α.) σε ποικίλους -και ίσως όχι πάντα γνωστούς στο ευρύ κοινό- χώρους της πόλης, βαδίζοντας επάξια στα βήματα του Fringe Festival του Εδιμβούργου. Το διάσημο φεστιβάλ του Εδιμβούργου δημιουργήθηκε το 1947, κάνοντας την πόλη σημείο αναφοράς για το ανεξάρτητο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στον χάρτη πολιτισμού της Ευρώπης .

“Ήταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού κάμπινγκ, όπου βρισκόμουνα με τον γιο μου στη Χαλκιδική το 2021. Δούλευα σε ένα θέατρο στη Γερμανία πριν μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη πριν λίγα χρόνια, και συχνά επισκεπτόμουνα το Edinburgh Festival Fringe για να κλείσω το θεατρικό τους πρόγραμμα. Εμπνεύστηκα, θεωρώντας ότι η Θεσσαλονίκη θα ήταν το τέλειο μέρος για ένα τέτοιο γεγονός. Η μετάβαση από την ιδέα στη πραγματικότητα είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν στιγμές ενθουσιασμού, ακολουθούμενες από σκληρές συγκρούσεις με τη πραγματικότητα και δυσπιστίες. Επιπλέον, σημαντικά μέλη αποχώρισαν από την ομάδα. Εκεί που φαινόταν ότι το φεστιβάλ μπορεί και να μη συμβεί, γνώρισα τη Τζο, Ιωάννα Μαναβοπούλου η οποία έφερε την εκτεταμένη εμπειρία της από την δουλειά της στο Edinburgh Festival Fringe, που ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το πρότζεκτ”, τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην ιδρυτική ομάδα του ThessFringe.

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Mary Meridjen

Η Τζο πρότεινε την Βασιλική Μπεκιάρη, η οποία έγινε η συντονίστρια του φεστιβάλ. Το τρίο των κοριτσιών κατάφερε να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση του φεστιβάλ σε μόλις τέσσερις μήνες και έτσι ξεκίνησαν όλα.

“Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ, περιλαμβάνει 29 παραστάσεις από 10 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμάνια, Ιταλία, Τουρκιά , Ισπανία, Ολλανδία, Καναδά, και άλλες), εκπροσωπώντας διάφορα είδη συμπεριλαμβανομένου θεάτρου, κωμωδία, χορός, μουσική, σωματικό θέατρο, οικογενειακές παραστάσεις, τσίρκο και καμπαρέ. Κάποια από το highlights του προγράμματος περιλαμβάνουν τις διεθνής παραστάσεις Muttis Kinder, UROBOROS&AKME, Flood και Climb που θα εμφανιστούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά” ανέφερε μιλώντας για τα φετινά highlights της διοργάνωσης.

“Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φεστιβάλ υποδέχεται επίσης πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες καλλιτέχνες από πόλεις από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Φλώρινα) και ενθαρρύνει νέες δημιουργίες. Love is…, metaδραματικό, Performance Karaoke Tutorials, PROJECT:GIRLS είναι κάποιες από αυτές. Αξιοσημείωτες είναι η διεθνής συνεργασίες που έχει δημιουργήσεις το φεστιβαλ τα τελευταία δύο χρόνια. (Voila! Theatre Festival London, ItalyOff Fringe Festivals, ΑCT festival Bilbao, Istanbul Fringe) υποστηρίζοντας την κινητικότητα των καλλιτεχνών και παρέχοντας ευκαιρίες για ανταλλαγές πολιτισμικών στοιχείων”, κατέληξε.

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνώνThessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Amelia Jane Hunter

Τα Fringe Festivals φέρνουν στο φως την ουσία και καλλιτεχνική ακεραιότητα μιας πόλης, καλωσορίζοντας καλλιτέχνες να προσφέρουν την ατομικότητα και δημιουργικότητα τους και τιμώντας την σημασία της τέχνης και των καλλιτεχνών στην διεθνή σκηνή. Είναι ένα τέλειο ταίριασμα πολιτισμού και κοινότητας”, δήλωσε στο ertnews.gr η Αυστραλή κωμικός Amelia Jane Hunter, λίγο πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για δυο βραδιές γέλιου με το “Amelia Jane Hunter: Exquisite Pervert στο “Μαιευτήριο”. Η διοργανώτρια του “Soho House Comedy” σε Βερολίνο και Βαρκελώνη και… πρώην οδηγός πεζοπορίας, επιστρέφει στη σκηνή με μια παράσταση για την χαρά που προσφέρουν η διαφθορά, το kink, η καλοσύνη και η συμπόνια.

“Είμαι ένας άνθρωπος που μιλάει ανοικτά, με ισχυρές απόψεις, ανοικτόμυαλη και περιπετειώδης, με μια δίψα για γνώση, περιπέτεια, και μια περιέργεια που με έχει οδηγήσει σε φανταστικές γωνιές της γης. Είμαι περήφανη που εξελίσσομαι σε πολυπλοκότητα και χρησιμοποιώ τη φωνή, καρδία και κωμωδία μου για να ενθαρρύνω τον κόσμο να γίνει καλύτερος, πιο πολύχρωμος και συμπονετικός. Επίσης αγαπώ την Ελλάδα, το φαγητό, τον πολιτισμό και τον έρωτα. Θα φέρω χαρά, ευχαρίστηση, περήφανη σεξουαλικότητα, και εκκεντρικότητα που αναστάτωσε πολλούς Γερμανούς κατά τη δεκαετία που ζουσα στο Βερολίνο! Ανυπομονώ”, τόνισε η ίδια.

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνώνThessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Σοφία Αποστολίδου

“Η δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ αποτελεί μία ανάσα για την καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης, μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αποτελεί ίσως ένα πάτημα, μια αρχή ή ένα ελπιδοφόρο σπρώξιμο για όσες/όσους/όσα επιθυμούν να εκφραστούν και να μοιραστούν. Η ομάδα μας, η Disconnected dance group πρόκειται να παρουσιάσει την πρώτη της χοροθεατρική παράσταση με τίτλο Project: Girls!! Ένα έργο που ξεκίνησε πραγματικά από το μηδέν το προηγούμενο καλοκαίρι, εάν μηδέν θεωρήσουμε καθετί που μπορεί να πιάνει μεγάλο χώρο στις σκέψεις μας από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή πριν πέσουμε για ύπνο”, δήλωσε η performer και καθηγήτρια χορού Αποστολίδου Σοφία, μιλώντας για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Γιατί όμως “Project: Girls!!”; για την παράσταση που έχει γίνει από τις πρώτες ημέρες προπώλησης εισιτηρίων sold out και θα δοθεί μία επιπλέον παράσταση;

“Γιατί είμαστε girls – γυναίκες – καλλιτέχνιδες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, και θεωρούμε πως είναι ένα τεράστιο “project” το να προσπαθείς να επιβιώσεις σήμερα εδώ. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, χρησιμοποιώντας τα σώματα αλλά και τις φωνές μας σε ηχογράφηση, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία σύνδεση με τις ζωές των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της πόλης.”, απαντά λίγο πριν αποχωρήσει για ακόμα μία πρόβα.

Διαβάστε επίσηςγια το Thessaloniki Fringe Festival:

To Thessaloniki Fringe Festival επιστρέφει τον Μάιο σε 10 χώρους της Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ