Tesla: Τι είναι το «Project 42» που εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές

by admin
3 views

Αντικείμενο έρευνας των εισαγγελικών αρχών για άλλη μια φορά είναι η Tesla και ο ιθύνων νους της Ελον Μασκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η αιτία για τη νέα έρευνα είναι το μυστηριώδες «Project 42», το οποίο φέρεται ότι περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γυάλινου σπιτιού για τον επικεφαλής της αμιγώς ηλεκτροκίνητης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το δημοσίευμα -το οποίο επικαλείται πρόσωπα με γνώση επί του θέματος- αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ερευνούν εάν ο Μασκ χρησιμοποίησε κεφάλαια της Tesla για ιδία χρήση, ενώ εξετάζουν παράλληλα πόσα έχει ξοδέψει η εταιρεία για την πρωτοβουλία. Το Γραφείο του Εισαγγελέα για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης εξέδωσε κλήσεις σε πολλούς νυν και πρώην εργαζόμενους της Tesla, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κληθεί να παρουσιασθούν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για το ίδιο θέμα, ωστόσο οι δύο έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.

Με δήλωσή της στο Business Insider, η SEC ανέφερε ότι «δεν σχολιάζει την ύπαρξη ή μη πιθανής έρευνας». Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και εκπρόσωπος της Tesla και του Μασκ.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ το μέσο κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Μασκ αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο έργο που αφορά την κατασκευή σπιτιού για τον ίδιο.

«Δεν φτιάχνω κανένα είδος σπιτιού, πόσο μάλλον γυάλινο!» έγραψε στην ανάρτησή του.

Τον περασμένο Ιούλιο, η WSJ ανέφερε ότι το έργο περιελάμβανε σχέδια για ένα γυάλινο κτίριο που θα δημιουργηθεί κοντά στο gigafactory της Tesla στο Ώστιν του Τέξας. Στους κόλπους της εταιρείας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ήταν ένα σπίτι για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla. Πρόκειται για ένα «κτίριο με γυάλινους τοίχους» και βάσει των σχεδίων υπάρχουν διάφορες ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά, όμως υπάρχουν και οικιστικά στοιχεία όπως υπνοδωμάτια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πέρυσι, το εν λόγω έργο αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου εντός της εταιρείας μετά από μια παραγγελία για ένα ειδικό είδος γυαλιού. Εκείνη την εποχή, η εσωτερική έρευνα για την παραγγελία είχε στόχο τον Ομεάντ Αφσχάρ, στέλεχος στο εργοστάσιο της Tesla στο Τέξας, όπως είχε δημοσιεύσει το Bloomberg πέρυσι. Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες με τον Afshar, ο οποίος φέρεται να έχει συμμετάσχει στην αγορά των δομικών υλικών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla είχε επίσης διερευνήσει τη συμμετοχή του Μασκ στο «Project 42» και τον χρόνο που έχουν αφιερώσει οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Η χρήση εταιρικών κεφαλαίων για προσωπικά έξοδα είναι παράνομη στις ΗΠΑ όπως και στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για μια εισηγμένη εταιρεία. Εάν διαπιστωθεί ότι μια δημόσια εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει κεφάλαια για προσωπική χρήση ενός στελέχους, τότε η εφορία αναλαμβάνει δράση, ενώ συνήθως ακολουθούν και αγωγές από τους μετόχους.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ