Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι δείκτες στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές

by admin
0 views

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

by admin
2 views

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα (3/6/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, με αφορμή το “καμπανάκι” του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ. «Η σημαντική αύξηση των εμπορικών φραγμών, οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, η εξασθένηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, εφόσον διατηρηθούν» σημειώνει.

Του Παντελή Μάνου

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί, στο 2,9% το 2025 και το 2026, από το 3,3% το 2024. Τον Μάρτιο, ο Οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη 3,1% φέτος και 3% το 2026.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,6% φέτος και 1,5% το 2026. Στις προηγούμενες προβλέψεις του, τοποθετούσε την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,2% το 2025 και στο 1,6% το 2026.

Για την Κίνα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,7% φέτος και στο 4,3% το 2026, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 4,8% το 2025 και 4,4% το 2026.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ παρέμειναν αμετάβλητες, προβλέποντας ανάπτυξη 1% φέτος και 1,2% το 2026.

Παράλληλα, στο 3,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, έναντι 2,6% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Αντίθετα στην Ευρωζώνη, υποχώρησε στο 1,9% ετησίως, δηλαδή κάτω και από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια.

Στην Γερμανία ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2,1% από 2,2% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση.

Στη Γαλλία ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 0,6% τον περασμένο μήνα , το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η Κύπρος σημείωσε την καλύτερη επίδοση με ρυθμό 0,4%, ετησίως.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,20%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,24%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,72% και το Μιλάνο καταγράφει οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,03% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,09%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 176 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1824,48 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,14%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,49%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει μείωση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,16%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται χαμηλότερα κατά 3 bps στο 3,47%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,08% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,96%, με πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει μείωση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,23%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,69%, στα 62,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη άνοδο 0,65%, διαμορφώνεται στα $65,05.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1390 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 143,48 γιεν/δολ.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να κινούνται στα 3.379,40 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται υψηλότερα και από τα 34 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (21/5/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Η σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική και οι εμπορικές τριβές προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξησαν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ζώνη του ευρώ είναι μια ιδιαίτερα ανοικτή οικονομία και οι εμπορικές τριβές θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το διεθνές εμπόριο, με ενδεχόμενες παρενέργειες για τα νοικοκυριά, εφόσον αποκαλυφθούν εταιρικά ευάλωτα σημεία και υπάρξουν απολύσεις,αναφέρει.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως υπέστησαν έντονη πτώση με ανησυχητική ταχύτητα στις αρχές Απριλίου, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σφίχτηκαν αισθητά. Αν και τα επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου έχουν πλήρως ανακτήσει τις αρχικές τους απώλειες, οι αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ειδήσεις που σχετίζονται με δασμούς, προσθέτει η ΕΚΤ.

Οι αγορές μετοχών παραμένουν ευάλωτες καθώς οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι υψηλές. Σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ενδέχεται να αποκαλυφθούν αδυναμίες ρευστότητας και μόχλευσης στους μη τραπεζικούς φορείς της ζώνης του ευρώ.

«Οι εντεινόμενες εμπορικές τριβές και οι συναφείς καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, παρουσιάζοντας την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, πριν την έναρξη των συνεδριάσεων στις αγορές, δημοσιοποιήθηκαν

τα στοιχεία του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειοο οποίος αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,5% τον Απρίλιο από 2,6% τον Μάρτιο. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο τόσο από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας (3,4%) όσο και από την εκτίμηση των αναλυτών (3,3%). Ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει κορύφωσή του στο 3,7%, τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο που οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,08%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,36%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,06% και το Μιλάνο καταγράφει ανεπαίσθητη πτώση σε ποσοστό 0,02% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,07%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 218 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1835,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,45% .

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,65%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,31%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 4 bps στο 3,64%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,26% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,13%, με αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,39%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,92%, στα 62,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη άνοδο 0,83%, διαμορφώνεται στα $65,91.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1258 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 144,56 γιεν/δολ.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να κινούνται στα 3.331,70 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται υψηλότερα, ξεπερνώντας τα 33 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ