Nyad: Μία ιστορία θριάμβου των ονείρων με ρίζες στην Ελλάδα – Δημιουργοί και καστ μιλούν στο ertnews.gr

by admin
4 views

Έχοντας παρατήσει την καριέρα της για περίπου 30 χρόνια, η Νταϊαν Νάιαντ παίρνει την απόφαση όχι απλά να επιστρέψει στον αθλητισμό, αλλά να κάνει το όνειρο που είχε στα 28 της πραγματικότητα: να κολυμπήσει από την Κούβα στις ακτές του Μαϊάμι. Σημαντική διαφορά: Πλέον ήταν 60 ετών και δεν είχε πραγματικούς υποστηρικτές του εγχειρήματός της. Ίσως μόνο η φίλη της Μπόνυ Στολ να είναι η μόνη που, όχι εύκολα, πείστηκε και έγινε η πραγματική υποστηρίκτρια του εγχειρήματος της. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειές, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της Νταϊαν Νάιαντ αλλά και η ιστορία της νέας ταινίας του Netflix που κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του.

Nyad: Μία ιστορία θριάμβου των ονείρων με ρίζες στην Ελλάδα – Δημιουργοί και καστ μιλούν στο ertnews.gr

Συναντηθήκαμε με τη σκηνοθετική ομάδα αλλά και την πραγματική Bonnie Stoll και συζητήσαμε για την εμπειρία που αποκόμισαν από την προετοιμασία αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

-Η ταινία NYAD έχει την «υπόνοια ενός ντοκιμαντέρ». Έτσι θα ήθελα να ρωτήσω τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες αν αυτό ήταν επίτηδες.

-[Elizabeth Chai Vasarhelyi] Αν εννοείτε την υπόνοια του ντοκιμαντέρ όσον αφορά την αλήθεια ή την αυθεντικότητα, σίγουρα. Αυτή [η προσθήκη] ήταν σαν τη δική μας έρευνα για το πώς να διηγηθούμε αληθινή ιστορία με αφηγηματική φαντασία. Ξέρετε, για να σας πω την αλήθεια, είναι σαν περιλαμβάνει και τα δύο [ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία]. Εκείνο το απόσπασμα με την Diana Nyad στον Johnny Carson, [η πραγματική Diana Nyad], πραγματικά δεν γίνεται πιο σέξι και πιο δυναμικό. Υπήρχε λοιπόν αυτή η «μαγνητικότητα» στο υλικό του ντοκιμαντέρ που θέλαμε σίγουρα να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αυτό συνέβη αποκλειστικά λόγω της Annette Benning που έδωσε μια τόσο βαθιά ερμηνεία που μας επέτρεψε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο… [Η σύνδεση του ντοκουμέντου και της μυθοπλασίας αποσαφηνίζεται] επειδή κάπως το μυαλό σας αποδέχεται ότι η Annette είναι η Diana. Έτσι, αυτή ήταν μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια διαφορετική τεχνική στον αφηγηματικό τρόπο.

Nyad: Μία ιστορία θριάμβου των ονείρων με ρίζες στην Ελλάδα – Δημιουργοί και καστ μιλούν στο ertnews.grNyad: Μία ιστορία θριάμβου των ονείρων με ρίζες στην Ελλάδα – Δημιουργοί και καστ μιλούν στο ertnews.gr

-[Bonnie Stoll] Bonnie, πώς αισθάνεστε που παρουσιάζεστε σε μια ταινία και παρακολουθείτε ένα μικρό μέρος της ζωής σας στη μεγάλη οθόνη;

-Λοιπόν, δεν νομίζω ότι κανείς μεγαλώνει λέγοντας «ω, θα γίνει μια ταινία για εμένα εξαιτίας της φιλίας μου με την καλύτερή μου φίλη». Ξέρετε, με την Jodie Foster, περάσαμε πολύ χρόνο μαζί και αυτή αποτύπωσε απόλυτα την προσωπικότητά μου. Δεν μοιάζουμε, αλλά νόμιζα ότι ήμουν εγώ εκεί, στη μεγάλη οθόνη.

-Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον στην ταινία είναι ο πνευματικός τόνος που έχει, αυτό το «δεν-πιστεύω-στον-περιορισμό-της-ηλικίας» πνεύμα που τη διακατέχει. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας γι’ αυτό, αν δεν σας πειράζει;

-[Jimmy Chin] Νομίζω ότι πολλά από αυτά που μας γοήτευσαν σε αυτήν την ιστορία ήταν ότι αυτή η γυναίκα γίνεται 60 χρονών, και παρόλο που ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι τελείωσε με αυτήν, αυτή δεν τελείωσε με τον κόσμο. Και δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για να έχεις ένα όνειρο και να το κυνηγήσεις. Νομίζω ότι η ιδέα του θάρρους να κυνηγήσεις το όνειρο σου είναι κάτι που μας εμπνέει. Σίγουρα λοιπόν εμπνευστήκαμε από την ιστορία της φιλίας.

-Η Diane έχει ελληνική καταγωγή, οπότε ως Έλληνας, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθω αν μίλησε λίγο περισσότερο μαζί της για [τις σκέψεις της αναφορικά με] την ελληνική της καταγωγή.

-[Elizabeth Chai Vasarhelyi] Νομίζω ότι αυτό ήταν το ιδανικό της, είναι πολύ περίεργη [για το ότι είναι Ελληνίδα] και πολύ περήφανη για τη σημασία του ονόματός της [Ναϊάδες / Νύμφες]. Είναι πολύ περήφανη ακόμα.

-Προσθέσατε επίσης μια μικρή φράση στα ελληνικά στην ταινία. Είναι αρκετά αστείο, ξέρετε, να το βάλετε ως σύνδεσμο με την ελληνική καταγωγή της.

-[Jimmy Chin] Ναι, αυτό ήταν το σκεπτικό μας. Προσπαθήσαμε να δραματοποιήσουμε τον πατέρα της που ήταν Έλληνας. Ψάξαμε Έλληνες ηθοποιούς και δουλέψαμε μαζί τους για το πώς θα ορκίζονταν ή θα ήταν θυμωμένοι στα ελληνικά. Έτσι, αυτό [η σκηνή που προσθέσαμε] είχε μεγάλη σημασία. Έχουμε επίσης πολλούς ελληνικούς φίλους επίσης.

-Ακόμα κι αν οι θεατές γνωρίζουν την ιστορία της Diane, παρακολουθείς την ταινία σαν να μην έχεις ιδέα για το ποια ήταν και τι έκανε. Και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο γυρίστηκε. Νιώθετε το [αντίστοιχο] άγχος; Νιώσατε όλα αυτά τα συμπιεσμένα συναισθήματα που είχαν οι κύριοι χαρακτήρες; […]

-Νομίζω ότι το νερό είναι ένα από τα πιο προκλητικά περιβάλλοντα για τον κινηματογραφισμό, επειδή δημιουργεί τόσες πολλές μεταβλητές που είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις. Ξέρεις, πραγματικά θέλαμε να εξελίξουμε την κινηματογραφική αφήγηση. [Και αυτό] είναι δύσκολο όταν έχεις τόσα πολλά είδη επαναλαμβανόμενων σκηνών όπως είχαμε τόσες διαφορετικές σκηνές κολυμβήσης. [Ο προβληματισμός μας ήταν] πώς καταφέρνεις να τις κάνεις να δείχνουν διαφορετικές και πώς φέρνεις το κοινό [πιο κοντά] σε αυτήν την εμπειρία. Επιπρόσθετα πώς κάνεις το κοινό να πλησιάσει την εμπειρία της Ντιάνα και τον τρόπο σκέψης της. Έτσι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον Κλαούντιο Μιράντα [σ.σ. βραβευμένος με Όσκαρ για τη «Ζωή του Πι»], τον σπουδαίο Διευθυντή Φωτογραφίας. Ξέρεις, χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτόν τον κινηματογραφικό τομέα.

-Μπόνι, είσαι η ιδανική να μιλήσεις λίγο περισσότερο για την Νταϊάν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και που δεν απεικονίζονται στην ταινία.

-[Bonnie Stoll] Η περιέργειά της για τα πάντα και για όλους, καθώς και η ικανότητά της να μιλά έξι διαφορετικές γλώσσες, που είναι πολύ ασυνήθιστο για μια Αμερικανίδα. Είναι αστεία, δεν υποφέρει ανόητους. Πώς να το θέσω; Αλλά είναι μία από τις καλύτερες ανθρώπινες ύπαρξεις που υπάρχουν.

Δες το απόσπασμα της συνέντευξης στο TikTok

@alexlizardos Η Νταϊάνα Νάιαντ έκανε το όνειρο της πραγματικοτητα 30 χρόνια μετά την αποτυχία της: κολύμπησε από την Κουβά στο Μαϊάμι. Στο πλευρό της η φίλη της @bonniestoll αυτή είναι η υπόθεση της νέας ταινίας του #netflix που στη χώρα μας βγαίνει κατευθείαν στην πλατφόρμα του. @ERT NEWS ♬ πρωτότυπος ήχος – alexlizardos
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ