Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου

by admin
2 views

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία»

by admin
3 views

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο «Νέες και Νέοι Δημιουργοί, Νέες Ιδέες»,  που διοργάνωσε από τις 11 έως τις 16 Μαρτίου η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά». Στόχος της δράσης ήταν η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και συνεργασίας νέων καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων από διαφορετικά πεδία των παραστατικών τεχνών, που βρίσκονται στην αρχή της δημιουργικής τους διαδρομής και η δικτύωσή τους με επαγγελματίες του πολιτισμού από ένα ευρύ φάσμα τεχνών.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 28 νέες και νέοι δημιουργοί από τα πεδία του θεάτρου, της μουσικής, του βίντεο, του χορού και των εικαστικών τεχνών, που προτάθηκαν -ύστερα από πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου– από 17 καταξιωμένους/ες  καλλιτέχνες/ιδες με ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, οι οποίοι/ες ανέλαβαν -στο πλαίσιο της δράσης και σε συνεργασία με τις Επιμελήτριες του Εργαστηρίου- ρόλο Μέντορα.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, μετά από μια παρουσίαση της προσωπικής τους διαδρομής, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, και στη συνέχεια προχώρησαν στη σύνθεση ομάδων εργασίας. Στόχος τους η διαμόρφωση νέων καλλιτεχνικών προτάσεων υπό την κοινή θεματική «Η Αθέατη Όψη» και η παρουσίασή τους προς ανατροφοδότηση στους/στις Μέντορες, τις Επιμελήτριες και τους άλλους δημιουργούς· απώτερος σκοπός τους η εξέλιξη των ιδεών τους σε ολοκληρωμένα σκηνικά σχεδιάσματα.

Στο πλαίσιο της 6ήμερης δράσης, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εισηγήσεις από τις Επιμελήτριες και τους/τις Μέντορες σχετικά με τη σύνθεση και την επεξεργασία νέων καλλιτεχνικών ιδεών και τον μετασχηματισμό τους σε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου

Την τελευταία μέρα της δράσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι επτά καλλιτεχνικές ομάδες που συστάθηκαν, παρουσίασαν μέσα σε χρόνο 15 λεπτών η καθεμία τα σκηνικά τους σχεδιάσματα παρουσία εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων, καλλιτεχνών/ιδων και άλλων επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού. Ακολούθησε συζήτηση ανατροφοδότησης για κάθε πρόταση χωριστά, με κοινό αίσθημα ενθουσιασμού για το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων των δημιουργών σε σχέση με τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας τους.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την ευχή όλων πρωτοβουλίες όπως αυτή, που προάγουν σε οριζόντια κλίμακα τη συνέργεια μεταξύ δημιουργών από διαφορετικά πεδία των τεχνών, να αποτελούν εφαλτήριο για νέες ιδέες και προτάσεις, χώρο δημιουργικής τριβής και βήμα στέρεο για τα επόμενα βήματα των νέων καλλιτεχνών/ιδων.

Τις ομάδες εργασίας καθοδήγησαν συμβουλευτικά οι Επιμελήτριες του εργαστηρίου: Ελένη Ευθυμίου (Σκηνοθέτρια, Υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου), Δηώ Καγγελάρη (Θεατρολόγος, Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφ. Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Stefanie Carp (Δραματουργός, Διεθνής Επιμελήτρια).

Οι Μέντορες του Εργαστηρίου: Ανέστης Αζάς (Σκηνοθέτης, Δραματουργός, τ.Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής [-1] του Εθνικού Θεάτρου), Ιώ Βουλγαράκη (Σκηνοθέτρια), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MIRfestival, Διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ), Χαράλαμπος Γωγιός (Συνθέτης), Χριστίνα Θανάσουλα (Σχεδιάστρια Φωτισμού), Δάφνις Κόκκινος (Χορευτής της Pina Bausch, Διευθυντής της ΚΣΟΤ),  Δημήτρης Καμαρωτός (Συνθέτης), Μιχαήλ Μαρμαρινός (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, αφ. Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), Νίκος Ναυρίδης (Εικαστικός, Καθηγητής ΑΣΚΤ), Θοδωρής Οικονόμου (Συνθέτης), Μαρία Πανουργιά (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος, Σκηνοθέτρια, Ηθοποιός), Κωνσταντίνος Σκουρλέτης (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος), Αγγελική Στελλάτου (Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Αυτοσχεδιασμού), Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης του Σινεμά και του Θεάτρου), Έλενα Τριανταφυλλοπούλου (Θεατρολόγος – Δραματουργός), Άγγελος Τριανταφύλλου (Συνθέτης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Χριστίνα Χατζηβασιλείου (Σκηνοθέτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.)

Σύλληψη και συντονισμός του Εργαστηρίου: Ελένη Ευθυμίου

Φωτογραφίες: Θεόφιλος Τσιμάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού ΘεάτρουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία». Με οδηγό την μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογείου», όπως την προλόγισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, έχοντας στο πλευρό της την Ελληνίδα σοπράνο Σοφία Ζόβα, την Μαροκινή τραγουδίστρια Μάγντα Ελ Γιαχιαουί και δέκα μουσικούς, παρουσίασε μία συναυλία που ήταν όχι μόνο μια «ιστορική μουσική εμπειρία» και ένας «ύμνος στην ειρηνική συνύπαρξη των εθνών», αλλά και μια άσκηση «πολιτιστικής διπλωματίας».

Η εκδήλωση οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, του Μαρόκου και του Μονακό. Καλωσορίζοντας την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τους μουσικούς της, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «απόψε γιορτάζουμε όχι μόνο την ομορφιά της μουσικής αλλά και την βαθιά πολιτιστική κληρονομιά που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου». Υπογράμμισε επίσης ότι «μπροστά στις μεγάλες νέες προκλήσεις των ταραγμένων και επικίνδυνων καιρών μας, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Μεσόγειος ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και απόψε το πνεύμα της λάμπει έντονα μέσα από την μουσική». Στο ίδιο μήκος κύματος οι πρέσβεις του Μαρόκου, της Αιγύπτου και του Μονακό, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην «κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Mare Nostrum» (της θάλασσάς μας) σημειώνοντας ότι «όπως η θάλασσα δέχεται χωρίς περιορισμούς τα πλοία κάθε έθνους, έτσι και η μουσική δίνει ένα έδαφος που οι ανθρώπινες ψυχές συναντιούνται και συνεννοούνται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ