Πάνω από 10.000 άτομα στον Βόλο απαίτησαν Δικαιοσύνη για τα Τέμπη συμμετέχοντας χθες Κυριακή, στο μεγάλο συλλαλητήριο για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο πλαίσιο ανάλογων κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού.
Η συγκέντρωση έγινε στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αμέσως μετά ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα «Δεν έχω οξυγόνο» και «Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», μέχρι το Δημαρχείο.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Καμάρα και ακολούθησε πορεία. To «παρών» έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα
Στη Λάρισα, δεκάδες φορείς της πόλης, όπως και σωματεία, συμμετείχαν στη συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας τη φράση «Δεν έχω οξυγόνο», όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο.
Πλήθος κόσμου, πολίτες, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, φοιτητές, μαθητές οικογένειες με παιδιά, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων ζητώντας δικαιοσύνη και ανάληψη ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη. Από την κεντρική πλατεία στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έως την λίμνη. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.
Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην πολυπληθή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, φορέων, συλλόγων, συνδικαλιστικών σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες, ενώ η πορεία που ακολούθησε πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας. Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το έγκλημα δεν ξεχνιέται και σήμερα είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί»
Χιλιάδες πολίτες απαίτησαν απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Φορείς συλλογικότητες, φοιτητές, οργανώσεις, απλοί πολίτες όχι μόνο από την πόλη αλλά και άλλους δήμους και χωριά των Χανίων, απαίτησαν με τη συμμετοχή και την παρουσία τους να πέσει φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. Οι πάνω από 5.000 συμμετέχοντες με συνθήματα πανό και πλακάτ όπου ανέγραφαν ονόματα θυμάτων της τραγωδίας, ζήτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα και τιςς οικογένειές τους. «Δικαιοσύνη» και «αλήθεια» οι λέξεις που κυριάρχησαν και κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε το συλλαλητήριο περνώντας μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο.
Συγκέντρωση και πορεία για τα Τέμπη πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο με τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και έξω από τη Βουλή, ως ανταπόκριση στα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Σύμφωνα με το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων, ο κόσμος απαιτεί άμεση διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του θανάτου των θυμάτων και πάνω από όλα «απονομή Δικαιοσύνης». Περίπου στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, γεμίζοντας τους δρόμους, από την Αμαλίας έως τη Φιλελλήνων και την αρχή της Ερμού. Κόσμος ήταν συγκεντρωμένος στην αρχή της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τα όρια της πλατείας Συντάγματος.
Μεταξύ των διαδηλωτών και δεκάδες μικρά παιδιά, που βρίσκονταν στο Σύνταγμα με τους γονείς τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους για την υπόθεση των Τεμπών βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης με ολόκληρη την οικογένειά τους. Ο κόσμος κρατούσε πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη», «Δεν έχω οξυγόνο», «Ήμασταν όλοι στο τρένο», «Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί», κά.
Από το Σύνταγμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού δήλωσε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται, γι’ αυτή τη συμπαράσταση μας δίνουν απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν λοιπόν να καταλάβουν, ότι είμαστε πάρα πολλοί. Και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά. Ας γίνει αρχή από το έγκλημα το Τεμπών, να αποδοθεί Δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό απαιτεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και το βλέπουμε να περνάει, όλο το σχέδιο, όπως το έχουν στο μυαλό τους, ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, τον λόγο πήρε μία επιζώσα του δυστυχήματος, που βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, μαζί με τον γάτο της: «Θυμάμαι να περπατάω από βαγόνι σε βαγόνι, θυμάμαι τα πρόσωπά των παιδιών που χάθηκαν», είπε η κοπέλα και συνέχισε κλαίγοντας: «Εκεί, στα Τέμπη, το βαγόνι μας αναποδογύρισε, εκεί πιάσαμε φωτιά, ζήσαμε την έκρηξη. Εκεί εγώ μπόρεσα να πηδήξω από το δεύτερο βαγόνι. Τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, η οικογένειά μας, δεν μπόρεσαν».
Περίπου στις 2.30 το μεσημέρι, από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος ξεκίνησαν επεισόδια, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα και γρήγορα, ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί από την πλατεία Συντάγματος, ενώ τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην αρχή της Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, την ώρα που άρχισαν να αποχωρούν οι συμμετέχοντες μια ομάδα περίπου 50 ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Φιλελλήνων με μολότοφ και άλλα αντικείμενα, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημειώθηκαν νέες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στα Προπύλαια και την οδό Σταδίου. Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 12 ατόμων και σε μια σύλληψη ενώ κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.