Μακάο: Ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και τα διδάγματα για την Ελλάδα. Ο Μάριος Καμμένος στην εκπομπή “Ennitime is a good time”

by admin
2 views

Στις αρχές Ιουνίου, Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες και εταιρείες είχαν την ευκαιρία, συμμετέχοντας στη σχετική σύνοδο, να έρθουν σε επαφή με το τουριστικό μοντέλο και τις προόδους που έχει κάνει σε αυτόν τον τομέα, η αυτόνομη επαρχία – πόλη του Μακάο (Νοτιοανατολική Κίνα).

 

Για τις εντυπώσεις του από το ίδιο το Μακάο, τη Σύνοδο, τον τουρισμό στην Κίνα και από τη Κίνα προς την Ελλάδα, αλλά και τα βασικά θέματα του τουρισμού στη περιοχή της Μαγνησίας, στην εκπομπή “Ennitime is a good time” του Sport fm 89,5, μίλησε ο Μάριος Καμμένος, συνιδιοκτήτη του “4Ways Travel”, αντιπρόεδρο του ΗΑΤΤΑ,(Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών (ECTAA)

 

Το Μακάο, μια πρώην πορτογαλική αποικία και πλέον αυτόνομη επαρχία της Κίνας, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, παρά το μικρό του μέγεθος και τους 600.000 κατοίκους του. Όπως επισημαίνει στην Έννη Λεβέντη και τον Κώστα Ανέστη, ο κ. Καμμένος, “πραγματικά είναι να απορείς πως ένα τόσο μικρό μέρος σε αυτό το σημείο, μια κουκίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει καταφέρει να πραγματοποιεί πάντα τόσο εντυπωσιακές εκδηλώσεις, συνέδρια και πάντα να προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο”. Η ανάπτυξή του βασίστηκε αρχικά στον τουρισμό των τυχερών παιχνιδιών, με τον κύκλο εργασιών του να είναι επταπλάσιος από αυτόν του Λας Βέγκας. Ωστόσο, το Μακάο δεν σταμάτησε εκεί. Επιδιώκει ενεργά την ανάπτυξη του συνεδριακού και οικογενειακού τουρισμού, με “υποδομές πραγματικά τιτάνιες”.

Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η οργανωμένη δημιουργία νέων τουριστικών προορισμών στην ενδοχώρα, δίπλα στο Μακάο, χωρίς το κομμάτι του καζίνο. Ένα τέτοιο συγκρότημα δέχεται ετησίως περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που πλησιάζει τη συνολική επισκεψιμότητα της Κροατίας σε ένα χρόνο. “Εκεί προσπαθήσαμε και είδαμε ξεκάθαρα πώς δημιουργείται ένας νέος τουριστικός προορισμός με οργάνωση, με προγραμματισμό. Κάτι το οποίο δεν έχουμε εμείς εδώ, η αλήθεια είναι, στη χώρα μας”.

Η Κίνα, ως τουριστική αγορά, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με μόνο το 10% του πληθυσμού να διαθέτει διαβατήριο. Αυτό το 10% (120-130 εκατομμύρια άνθρωποι) ταξιδεύει κυρίως περιφερειακά, με την Ευρώπη να δέχεται μόλις 5-7 εκατομμύρια Κινέζους ετησίως. Η Ελλάδα, ειδικότερα, είναι γνωστή κυρίως για την Ακρόπολη και τη Σαντορίνη.

Όσον αφορά τη Μαγνησία και το Πήλιο, ο κ. Καμμένος τόνισε την έλλειψη συνεννόησης και τουριστικής παιδείας, ειδικά από την τοπική εξουσία. Ένα κομβικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή του Πηλίου, και όχι μόνο, είναι το αεροδρόμιο. “Χωρίς αεροδρόμιο δεν μπορούμε να προσδοκούμε αυξημένες τουριστικές ροές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να έχουμε μια σωστή πύλη εισόδου στην περιοχή μας” επισήμανε.

 

Ακούστε την συνέντευξη


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ