«Μάχη» στη Βουλή για τα Τέμπη – Oι τοποθετήσεις των εισηγητών στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής

by admin
1 views

«Μάχη» στη Βουλή για τα Τέμπη – Oι τοποθετήσεις των εισηγητών στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής

by admin
3 views

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών με τις τοποθετήσεις των κομμάτων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου. Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι αναμένεται να λάβει το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ενώ αύριο, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Θα είναι η εβδομάδα σύγκρουσης, όχι όμως και εβδομάδα εκπλήξεων, με την έννοια ότι ακόμη και την πρόταση μομφής την ξέρουμε» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Λάμπρος Παναγιώτου στην εκπομπή «Νewsroοm» λέγοντας ότι «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας προσπαθούν να συνδιαμορφώσουν το κείμενο της πρότασης μομφής που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες».

Όπως τόνισε, «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διευρύνουν το κατηγορητήριο, δηλαδή αν θα έχουμε δικογραφία που θα πέφτει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα για μια ακόμη φορά τότε θα ζητήσουν διεύρυνση του κατηγορητηρίου».

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελληνική Λύση λέει «ναι και στο ένα και στο άλλο» αν και όπως του μετέφερε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Τι είπαν Αποστολάκη και Βασιλειάδης

«Για αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στην κακοδιαχείριση και τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και το τραγικό δυστύχημα» έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη στην τοποθέτησής της κατά συζήτηση της πρότασης για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλουσε σχέση με την αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. «Τα συλλαλητήρια αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ ένα χρόνο πριν εμπόδιζε την κλήτευση του ως απλού μαρτυρά στην Εξεταστική Επιτροπή» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Με στόχο «να μη μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη» η Νέα Δημοκρατία «δέχεται τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επισήμανε στην εισήγησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Βασιλειάδης σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια, η αντιπολίτευση, είτε κάποιες φορές με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ είτε με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συστηματικά, συντεταγμένα και στοχευμένα, να δηλητηριάσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από το ζήτημα των Τεμπών».

Β. Κόκκαλης: Μονόδρομος η σύσταση της προανακριτικής

Aπό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε ο Βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη σύσταση προανακριτικής και να γίνουμε εμείς οι βουλευτές, οι εισαγγελείς, τα αρμόδια προανακριτικά όργανα και να αποφασίσουμε εάν ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε τυχαία στον τόπο του εγκλήματος. Εάν ο κ. Τριαντόπουλος εννοούσε σοβαρά ότι στις 5/3 είχαν τελειώσει. Να αποφασίσουμε με ενότητα εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για το “μπάζωμα”. Η σύσταση προανακριτικής είναι μονόδρομος για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών» επεσήμανε στη συνέχεια.

«Δεν είπατε κύριοι της πλειοψηφίας ότι στο τυπικό συντονιστικό αναγράφονται όλα; Εάν ήθελε η αντιπολίτευση να εργαλειοποιήσει θα κατέθετε εναντίον του κ. Πλεύρη, της κυρίας Ράπτη του κ. Παπαδόπουλου. Η εισαγγελική διάταξη μιλάει για άτυπο συντονιστικό» πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης καταλήγοντας ότι «η συγκάλυψη είναι η απόπειρα απόκρυψης στοιχείων. Αμέσως μετά το έγκλημα των Τεμπών διασταυρώθηκε η εκτελεστική με τη δικαστική εξουσία. Η εκτελεστική διεκδίκησε ρόλο από τη δικαστική. Διεκδίκησε αρμοδιότητα που έχει η δικαστική εξουσία. Γιατί ενεπλάκη η εκτελεστική εξουσία σε ένα ρόλο που έχει μόνο η δικαστική εξουσία; Η προανακριτική να μην λειτουργήσει όπως η εξεταστική. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αδικήματος που αναφέρεται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ».

Ν. Καραθανασόπουλος: Κακουργηματικές οι ευθύνες

Για κακουργηματικές ευθύνες του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έκανε ταυτόχρονα επίθεση σε Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ιδιότυπο ανταγωνισμό για την αναμόρφωση του χώρου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας».

«Μόνο ο Τριαντόπουλος φέρει ευθύνες; Ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο κ. Μητσοτάκης δεν φέρει ευθύνες;» διερωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων για τη σύμβαση 717 και τα όσα συμβαίνουν στις μεταφορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα ο εισηγητής του ΚΚΕ έθεσε ερωτήματα για το αν η σιδηροδρομική τραγωδία «σχετίζεται με μεταφορά νατοϊκού, πολεμικού υλικού η υπόθεση; Τι ήθελε η Πολεμική Αεροπορία με ειδικό κλιμάκιό της στον τόπο του εγκλήματος;». Όσον αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, είναι ταξική και αποτελεί όργανο εξυπηρέτησης συμφερόντων της ΕΕ».

Απόψε ολοκληρώνεται η συζήτηση με μυστική ψηφοφορία

Η σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε νωρίς αφορά σε συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης – σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν – επί της υπ’ αριθμ. 1027/5-2-2025 προτάσεως που κατέθεσαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης και τριάντα (30) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

«Μάχη» στη Βουλή για τα Τέμπη – Oι τοποθετήσεις των εισηγητών στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής
Την πρόταση για την προανακριτική κατέθεσαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και τριάντα βουλευτές του κόμματος. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τρεις κύκλοι ομιλητών

Η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής Θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης και αναμένεται οι αγορεύσεις των βουλευτών να οργανωθούν σε τρεις κύκλους ομιλητών.

Η διαδικασία, θα αρχίσει με έναν πρώτο κύκλο εννέα κατά προτεραιότητα ομιλητών, στον οποίο θα εκπροσωπηθούν ισάριθμα οι εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με χρόνο ομιλίας για τον κάθε ομιλητή δέκα λεπτά, χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Πρώτος θα λάβει τον λόγο βουλευτής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που έχει καταθέσει την πρόταση, ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος, θα απαρτίζεται έκαστος από δεκαπέντε βουλευτές με εναλλαγή, κατ’ αναλογία της δύναμης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν, επίσης, εφόσον το επιθυμούν, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως ορίζεται από το άρθρο 97 του Κανονισμού της Βουλής. Η διάρκεια αγόρευσης του πρωθυπουργού είναι μέχρι είκοσι λεπτά και των Προέδρων των υπόλοιπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων μέχρι δεκαπέντε λεπτά. Οι υπουργοί, εφόσον επιθυμούν, θα μιλήσουν για δέκα λεπτά της ώρας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, κατά πάγια τακτική της, δεν επιλέγει να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς θεωρούνται αμιγώς κοινοβουλευτικές.

Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα μιλήσουν για δώδεκα λεπτά, με την επιφύλαξη του περιορισμού που θέτει το άρθρο 167 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή, εφόσον προηγηθεί η ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, θα μιλήσουν για έξι λεπτά.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 6 του Κανονισμού της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για την άσκηση δίωξης η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο αυτό, έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

Τα πρόσωπα, κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις, δύνανται να ομιλήσουν για τριάντα λεπτά της ώρας έκαστος (αναμένεται να μιλήσει μετά τον πρώτο κύκλο των οκτώ κατά προτεραιότητα ομιλητών, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων).

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.

Αναμένεται ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει δέκα με δώδεκα ώρες, συν δύο ώρες για την ψηφοφορία και την εξαγωγή του αποτελέσματος. Η αυριανή ψηφοφορία, θα οδηγήσει στην σύσταση της Επιτροπής, καθώς την πρόταση για ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Μετά την ψήφιση συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής, θα δοθεί στην Επιτροπή χρόνος περάτωσης των εργασιών της, δύο μηνών και εάν η Επιτροπή ζητήσει χρονική παράταση για την περαίωση του έργου της, θα της δοθεί.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 μέλη από τη ΝΔ και 13 μέλη κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ένα δε εξ αυτών θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης “717” για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη. Οι δύο αυτές προτάσεις, είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών με τις τοποθετήσεις των κομμάτων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου. Αύριο, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Θα είναι η εβδομάδα σύγκρουσης, όχι όμως και εβδομάδα εκπλήξεων, με την έννοια ότι ακόμη και την πρόταση μομφής την ξέρουμε» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Λάμπρος Παναγιώτου στην εκπομπή «Νewsroοm» λέγοντας ότι «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας προσπαθούν να συνδιαμορφώσουν το κείμενο της πρότασης μομφής που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες».

Όπως τόνισε, «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διευρύνουν το κατηγορητήριο, δηλαδή αν θα έχουμε δικογραφία που θα πέφτει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα για μια ακόμη φορά τότε θα ζητήσουν διεύρυνση του κατηγορητηρίου».

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελληνική Λύση λέει «ναι και στο ένα και στο άλλο» αν και όπως του μετέφερε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Τι είπαν Αποστολάκη και Βασιλειάδης

«Για αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στην κακοδιαχείριση και τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και το τραγικό δυστύχημα» έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη στην τοποθέτησής της κατά συζήτηση της πρότασης για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλουσε σχέση με την αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. «Τα συλλαλητήρια αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ ένα χρόνο πριν εμπόδιζε την κλήτευση του ως απλού μαρτυρά στην Εξεταστική Επιτροπή» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Με στόχο «να μη μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη» η Νέα Δημοκρατία «δέχεται τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επισήμανε στην εισήγησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Βασιλειάδης σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια, η αντιπολίτευση, είτε κάποιες φορές με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ είτε με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συστηματικά, συντεταγμένα και στοχευμένα, να δηλητηριάσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από το ζήτημα των Τεμπών».

Απόψε ολοκληρώνεται η συζήτηση με μυστική ψηφοφορία

Η σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε νωρίς αφορά σε συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης – σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν – επί της υπ’ αριθμ. 1027/5-2-2025 προτάσεως που κατέθεσαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης και τριάντα (30) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

«Μάχη» στη Βουλή για τα Τέμπη – Oι τοποθετήσεις των εισηγητών στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής
Την πρόταση για την προανακριτική κατέθεσαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και τριάντα βουλευτές του κόμματος. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τρεις κύκλοι ομιλητών

Η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής Θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης και αναμένεται οι αγορεύσεις των βουλευτών να οργανωθούν σε τρεις κύκλους ομιλητών.

Η διαδικασία, θα αρχίσει με έναν πρώτο κύκλο εννέα κατά προτεραιότητα ομιλητών, στον οποίο θα εκπροσωπηθούν ισάριθμα οι εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με χρόνο ομιλίας για τον κάθε ομιλητή δέκα λεπτά, χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Πρώτος θα λάβει τον λόγο βουλευτής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που έχει καταθέσει την πρόταση, ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος, θα απαρτίζεται έκαστος από δεκαπέντε βουλευτές με εναλλαγή, κατ’ αναλογία της δύναμης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν, επίσης, εφόσον το επιθυμούν, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως ορίζεται από το άρθρο 97 του Κανονισμού της Βουλής. Η διάρκεια αγόρευσης του πρωθυπουργού είναι μέχρι είκοσι λεπτά και των Προέδρων των υπόλοιπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων μέχρι δεκαπέντε λεπτά. Οι υπουργοί, εφόσον επιθυμούν, θα μιλήσουν για δέκα λεπτά της ώρας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, κατά πάγια τακτική της, δεν επιλέγει να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς θεωρούνται αμιγώς κοινοβουλευτικές.

Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα μιλήσουν για δώδεκα λεπτά, με την επιφύλαξη του περιορισμού που θέτει το άρθρο 167 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή, εφόσον προηγηθεί η ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, θα μιλήσουν για έξι λεπτά.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 6 του Κανονισμού της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για την άσκηση δίωξης η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο αυτό, έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

Τα πρόσωπα, κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις, δύνανται να ομιλήσουν για τριάντα λεπτά της ώρας έκαστος (αναμένεται να μιλήσει μετά τον πρώτο κύκλο των οκτώ κατά προτεραιότητα ομιλητών, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων).

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.

Αναμένεται ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει δέκα με δώδεκα ώρες, συν δύο ώρες για την ψηφοφορία και την εξαγωγή του αποτελέσματος. Η αυριανή ψηφοφορία, θα οδηγήσει στην σύσταση της Επιτροπής, καθώς την πρόταση για ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Μετά την ψήφιση συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής, θα δοθεί στην Επιτροπή χρόνος περάτωσης των εργασιών της, δύο μηνών και εάν η Επιτροπή ζητήσει χρονική παράταση για την περαίωση του έργου της, θα της δοθεί.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 μέλη από τη ΝΔ και 13 μέλη κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ένα δε εξ αυτών θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης “717” για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη. Οι δύο αυτές προτάσεις, είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ