Κουλουβάρης: «Στόχος του συνεδρίου στο ΚΠΙΣΝ είναι η ενημέρωση για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών»

by admin
8 views

Ένα πολύ όμορφο διήμερο συνέδριο με θέμα το μέλλον της Αθλητιατρικής θα λάβει χώρα στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 14 και 15 Μαρτίου. Για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο συνέδριο που θα έχει ελεύθερη είσοδο και αξίζει όλοι να το παρακολουθήσουν, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Παναγιώτη Κουλουβάρη, έγκριτο χειρουργό ορθοπεδικό και αναπληρωτή Καθηγητή της Ορθοπεδικής στην κλινική του ΈΚΠΑ. Ο ίδιος μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον στόχο του σεμιναρίου, τους έξι πυλώνες της Αθλητοιατρικής (οι τέσσερις θα αναλυθούν την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, οι άλλοι δύο την δεύτερη), για τις αλλαγές στην ιατρική σε σχέση με το παρελθόν αλλά και για το κομμάτι της ψυχολογίας. Αξίζει να αναφερθεί, πως θα υπάρχουν 90 διαφορετικοί ομιλητές με επτάλεπτες ομιλίες, ενώ το «παρών» θα δώσουν σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, όπως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αλλά και ο Τζιάνι Ποστιλιόνε, προπονητής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κουλουβάρης:

Αρχικά, ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου και τι θέλετε να επιτύχετε: «Αρχικά να πω πως είναι ένα συνέδριο που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 90 ομιλητές. Είναι το επιστέγασμα μίας προσπάθειας πολλών χρόνων. Το βράδυ θα υπάρχει και δεξίωση. Θα είναι διήμερο με έξι πυλώνες. Τέσσερις πυλώνες την πρώτη μέρα και δύο την δεύτερη. Θα υπάρχουν ομιλητές από όλο τον κόσμο, από το Κονγκό μέχρι την Αμερική. Βασικός στόχος είναι να ενημερωθούν οι γονείς, οι προπονητές, οι αθλητές και να μάθουν όλοι όσοι σχετίζονται με τον αθλητισμό πόσο σημαντική είναι η σωστή προετοιμασία».

Για τους έξι πυλώνες της αθλητιατρικής: «Ο πρώτος πυλώνας είναι σχετικά με τον γιατρό της ομάδας. Τι πρέπει να ξέρει ο γιατρός της ομάδας. Τι περιμένει ο προπονητής, ο αθλητής, ο φυσιοθεραπευτής. Δεύτερος πυλώνας, έχει να κάνει με την απόδοση. Πως αυξάνεται η απόδοση με υγιείς τρόπους. Το τρίτο session, έχει να κάνει με την θεραπευτική άσκηση. Αναλύουμε μία θεραπευτική άσκηση πως επιδρά σε ένα καρκινικό όγκο, πως τον μικραίνει. Πως αποφεύγουμε τις μεταστάσεις, πως ο ασθενής μας είναι πιο λειτουργικός όταν κάνει την χημειοθεραπεία. Πως ο ασθενής θα πρέπει να αθλείται και μάλιστα σε υψηλή ένταση. Τέταρτος πυλώνας για την πρώτη μέρα του συνεδρίου είναι τα άτομα με αναπηρία και η άσκηση. Πως θα προστατευθεί, πως θα γίνει πιο λειτουργικός. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πρώτη μέρα του συνεδρίου που θα αρχίσει στις 8:30 το πρωί. Την δεύτερη μέρα, θα αρχίσουμε στις 10:00. Το πρώτο session της δεύτερης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση. Με τα κριτήρια που γυρίζει ένας αθλητής από τον τραυματισμό. Και το δεύτερο session της δεύτερης μέρας έχει να κάνει με τις αθλητικές κακώσεις».

Για τις αλλαγές στην αποκατάσταση σε σχέση με το παρελθόν: «Ο αθλητής πρέπει να κάνει πολύ καλή προετοιμασία. Η προετοιμασία πρέπει να είναι πολύ οργανωμένη έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για προβλήματα τραυματισμών. Επίσης, κατά την διάρκεια όλης της σεζόν ο αθλητής πρέπει να παρακολουθείται στενά. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιά, είναι η τεχνολογία που έρχεται να μας βοηθήσει. Οι αθλητές φοράνε πλέον ειδικά μπλουζάκια, υπάρχουν παράγοντες φυσιολογίας από κάθε αθλητή που αναλύονται. Υπάρχουν καρδιακές πληροφορίες των αθλητών που αναλύονται, αναλύεται ο ύπνος, η διάθεση του και το εργαλείο αυτό μας δείχνει την ετοιμότητα του αθλητή. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Στον επαγγελματία αθλητή, έχει μεγάλη σημασία η παρακολούθηση πριν πάθει την κάκωση. Γιατί μετά χάνεται για μήνες και σε περίπτωση για παράδειγμα ολικής ρήξης πρόσθιου χιαστού το 65% καταφέρνει να επιστρέψει στα ίδια επίπεδα με πριν. Το σημαντικό λοιπόν η πρόληψη. Κάτι που έχει επίσης σημασία είναι η ενεργητική αποκατάσταση. Ακόμα και σε κάποιον που έχει τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο πρέπει να τον κρατήσουμε ενεργό με άλλους τρόπους, για παράδειγμα με το κολύμπι ή με το ποδήλατο. Παλιά λοιπόν ήταν πιο παθητική η αποκατάσταση ενώ σήμερα είναι πιο ενεργητική».

Για το αν διαφέρει η κατάσταση από οργανισμό σε οργανισμό: «Πολύ σωστή παρατήρηση. Όλα εξατομικεύονται. Κάτι που θα κάνουν δύο άτομα μπορεί το ένα να το κουράσει και το άλλο όχι. Είναι πολύ σημαντική. Παίζει ρόλο η μυϊκή κατάσταση των αθλητών, ο ύπνος. Προσπαθούμε να τα παρακολουθούμε όλα. Το προπονητικό φορτίο θα μας δώσει πληροφορίες. Πάνω σε αυτό βλέπουμε και εξετάσεις αίματος και εξετάσεις σάλιου. Θέλει μελέτη καθημερινή όλο αυτό».

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο σεμινάριο: «Αυτό το σεμινάριο πρέπει να ενδιαφέρει πρώτα από όλα τους γονείς. Οι γονείς είναι οι χορηγοί των μικρών αθλητών. Δεύτερον, οι ίδιοι οι αθλητές. Τρίτον, οι ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς να μάθουν πως πρέπει να αθλούνται και να μην το βάζουν ποτέ κάτω. Οι προπονητές, οι γυμναστές, οι φυσιοθεραπευτές και γενικότερα όλοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Θα είναι μαζί μας και σπουδαίοι προπονητές, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Τζιάνι Ποστιλιόνε που έχει αναδειχθεί πέντε φορές ο κορυφαίος προπονητής σε όλα τα αθλήματα, που είναι ο προπονητής εθνικής μας ομάδας κωπηλασίας».

Για το αν θα δοθεί έμφαση στην ψυχολογία των αθλητών: «Πάρα πολύ, θα αναλυθεί διεξοδικά. Φανταστείτε ότι σε τελευταία μελέτη από 236 προπονητές εθνικών ομάδων όλης της Αμερικής, όταν τους ρώτησαν τι είναι πιο σημαντικό σε μία ομάδα, το 85% απάντησε τον ψυχολόγο. Αυτός που θα συνεχίσει στις δυσκολίες, είναι αυτός που αντέχει την ψυχική πίεση. Πρέπει να σηκωθείς και αντέξεις την πίεση, όχι να την πάρεις σαν φορτίο. Θα έχουμε 6-10 ομιλίες. Τακτική, τεχνική, φυσιολογία ψυχολογία και εμβιομηχανική. Να καταλάβουμε εμείς οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές πώς να κινηθούμε γύρω από τους αθλητές. Έτσι ακριβώς κινούμαστε και στους ασθενείς μας».

@Photo credits: Export Greece

Επιμέλεια: Γιώργος Γιακουμής

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ