Κ. Μητσοτάκης: Προς αναθεώρηση τα άρθρα για τον τρόπο εκλογής της Δικαιοσύνης και περί ευθύνης υπουργών – Είστε η αντιπολίτευση του «πάμε κι όπου βγει»

by admin
4 views

«Ζητούμε συγγνώμη από την κα Κωνσταντοπούλου. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτικό, η οποία μάς έχει αποκαλέσει συλλήβδην δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και εννέα Ανεξάρτητους βουλευτές.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός ανέφερε για το ζήτημα της επίθεσης του κ. Κυριαζίδη στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «Να ξεκινήσω ζητώντας συγνώμη από την κα Κωνσταντοπούλου. Θέλω να ζητήσω εκ μέρους της παράταξής μας συγνώμη για την απρεπέστερη αναφορά που έκανε ο κ. Κυριαζίδης στο πρόσωπό σας. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της απέναντι σε μια πολιτικό που μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση. Εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα από την πολιτικό. Έχουμε υποχρέωση να συντρίψουμε στερεότυπα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και δεν ταιριάζουν σε σύγχρονη κοινωνία. Όταν άκουσα αυτή την απρεπέστερη αναφορά η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί. Δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα. Από γυναίκες που έκαναν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια. Από γυναίκες που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Και από γυναίκες που επιλέγουν οι ίδιες να μην κάνουν παιδιά και η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή από όλους. Για αυτές θα μιλήσουμε αύριο ημέρα της γυναίκας παρουσιάζοντας το σύνολο των πολιτικών μας».

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο χρόνο που η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποσκοπεί να φύγει η κυβέρνηση υπογράμμισε: «Αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών γεωπολιτικών αναταράξεων. Μιας και κάνατε αναφορά στην ολοκληρωθείσα χθες σύνοδο κορυφής μιλώντας και με απαξιωτικά λόγια για μένα προσωπικά. Ξέρετε, όποιος Έλληνας πρωθυπουργός μετέχει στις συνόδους είναι μόνος του με τη σημαία της χώρας του και πάντα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Χθες ήταν μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για πρώτη φορά έχουμε συμπεράσματα, τα οποία συνιστούν απόλυτη δικαίωση θέσεων για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων και υπενθύμισε αυτές τις θέσεις.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα αυτής της συνόδου κορυφής. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων να μην συνυπολογίζονται στο έλλειμμα. Επιτυχία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά ανοικτά τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για νέες επενδύσεις στην άμυνα», συνέχισε.

Σημείωσε ότι συμβαίνουν όλα αυτά σε γεωπολιτικό περιβάλλον με τεκτονικές αλλαγές. «Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να είναι όσο πρόθυμες ήταν στο παρελθόν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Γαλλία μιλά για επέκταση πυρηνικής ομπρέλας. Οικονομικός πόλεμος με συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο. Μια ΕΕ που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις. Ένας πόλεμος στη Ρωσία με την Ουκρανία αμυνόμενη, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη που θα διασφαλίζει εδαφική ακεραιότητα και τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος. Κύριε Φάμελλε, δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που είπατε. Όσα είπατε ήταν προφανώς αντικρουόμενα. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως κρίσιμη. Πρέπει και θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαίκών αποφάσεων καταθέτοντας προτάσεις προς όφελος της πατρίδας και της ΕΕ. Η Ελλάδα κ. Ανδρουλάκη, παρά αυτά που ακούγονται σήμερα από τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Μήπως ξεκίνησε μέσα σας ένας αντιαμερικανισμός, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ πάντα καλλιεργούσε. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά η Ελλάδα έχει στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και θα παραμείνει ενεργός παράγων της σταθερότητας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και ασκεί εξωτερική πολιτική χρήσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Ακουσα ότι αναφερθήκατε στο ζήτημα του καλωδίου. Σας καταθέτω το δελτίο της εταιρείας προμηθευτής του καλωδίου που λέει ότι αυτό που είπατε κ. Ανδρουλάκη δεν ισχύει», πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και αυτή η παράταξη έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή θα έχει την πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει, είτε όχι κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η αντιπολίτευση να καταθέσει μία πρόταση δυσπιστίας. «Δικαίωμά σας. Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη ότι μόνος σας δεν έχετε τους 50 βουλευτές. Αλλά θα μπορούσατε να ασκήσετε άλλα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το γεγονός ότι ταυτιστήκατε δικαιώνει ότι είστε συμμαχία προθύμων, μηδενισμού και έλλειψης οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Για εσάς κ. Ανδρουλάκη που θεωρείται ότι είστε θεσμικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ πέρα άμοιρο ευθυνών για τα καλά αλλά και τα στραβά. Μου κάνει εντύπωση που έρχεστε όχι μόνο με την υπογραφή σας, αλλά και με το λόγο σας να νομιμοποιήσετε το λαϊκισμο, τα fake news. Αναρωτιέμαι όταν βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή όντως στη χώρα υπάρχει ένταση, ρητορική που υποβαθμίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς, εσείς το ΠΑΣΟΚ συντάσσεστε και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ρίχνετε νερό στο μύλο των πιο ακραίων φωνών. Αυτός ο οποίος θα εκφραστεί αντισυστημικά θα προτιμήσουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο. Είστε αντίγραφο κ. Ανδρουλάκη. Έχω απόλυτη υποχρέωση να αναδείξω ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Όταν σας αποκαλούσαμε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κολακευτικοί ήμαστε. Αυτή η ενδιαφέρουσα συμπόρευση με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να φύγει ο πρωθυπουργός. Και να έρθει ποιος; Και με τι πρόγραμμα; Και με τι απόψεις για την εξωτερική πολιτική; Για την υγεία; Για την παιδεία;», υπογράμμισε.

Είστε αντιπολίτευση του πάμε και όπου βγει

«Είστε αντιπολίτευση του “πάμε και όπου βγει“. Καμία πρόταση ούτε για το ζήτημα των τρένων. Νομίζετε εδώ μέσα ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας. Είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ κ. Φάμελλε σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας, ο οποιος θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και θα εκφράσει τον πόνο του και τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάττει το δικαίωμα οποιουδήποτε έλληνα πολίτη να διαδηλώσει. Δεν είναι να προστατεύσει τον κάθε μπαχαλάκια. Εκτός αν είναι καλές οι μολότοφ ανάλογα με το που πέφτουνε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν σπάγατε τις πόλεις. Αυτά τελείωσαν κ. Φάμελλε», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.

«Στην τραγωδία το ανθρώπινο λάθος συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης. (…) Δεν σας προκαλεί εντύπωση κ. Ανδρουλάκη ότι το 80% των πολιτών πιστεύει ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το ζήτημα;».

Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί

«Έρχομαι στην τραγωδία των Τεμπών. ‘Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη να επαναφέρει τι έγινε τις ώρες και ημέρες μετά το δυστύχημα. Εγώ βρέθηκα και ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωή μου, σίγουρα της πολιτικής μου διαδρομής. Όσοι βρέθηκαν εκεί βίωσαν τα ίδια συναισθήματα. Ακόμα πιο έντονα όταν επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία. Βρεθήκατε και εσείς εκεί κ. Ανδρουλάκη. Διέκρινα στα μάτια και στις δηλώσεις σας το ίδιο σοκ. Θυμάμαι ότι σας ενημέρωνε τότε η πυροσβεστική για τις πράξεις της στο πεδίο. Σας είπε ότι πρέπει να σηκώνουν κάποια βαγόνια. Υπάρχει το σχετικό βίντεο. Σας ενημέρωνε ο υπεύθυνος της πυροσβεστικής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διάβασε δήλωση του κ. Ανδρουλάκη εκείνη την ημέρα όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπήρχε ενημέρωση ότι επίσης κάτω από τα τρένα περνούσε ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας. «Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες. Πάντα ψεύτες ήσαστε και παραμένετε», είπε δίνοντας το σχετικό έγγραφο της ΔΕΣΦΑ.

«Κύριε Ανδρουλάκη εκεί που σας ενημέρωναν δεν θυμάμαι να είπατε στοπ να μείνουν όλα όπως είναι γιατί ήταν μια επιχείρηση διάσωσης. Διότι αυτό ακριβώς έγινε. Κύριε Ανδρουλάκη ήσαστε εκεί, ήμουν εκεί. Και οι δύο είδαμε τι συνέβαινε. Θέλω να είμαι σαφής. Αν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες θα ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστεί κανείς από λαϊκά δικαστήρια. Μήπως εσείς έχετε ήδη δικάσει; Μήπως έχετε ήδη καταδικάσει; Εγώ δεν προδικάζω τίποτα για την πορεία της προανακριτικής. Μιλήσατε για τη σύγκρουση και μιλήσαμε για τη σύγκρουση με το βαθύ κράτος. Πρώτος ομολόγησα ότι στην τραγωδία το βαθύ κράτος συγκρούστηκε με το ανθρώπινο λάθος και το βαθύ κράτος νίκησε. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί. Η τραγωδία έγινε επί δικών μας ημερών αλλά κάνετε μεγάλο λάθος κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη αν πιστεύετε ότι δεν έχετε και εσείς το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Είναι δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη. Αλλά το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί. Αυτό δεν σας προβληματίζει;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά σαν σήμερα το 2004 και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του κόντρα στο πελατειακό κράτος και κόντρα σε αντιλήψεις για τις οποίες δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τη δική του παράταξη.

«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος. Η παράταξή μας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Για το Θεό κ. Ανδρουλάκη εσείς ήσαστε το κόμμα της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας; Είστε σοβαροί τώρα; Εγώ θα δεχθώ ότι ο νόμος Πεπονή ήταν τομή. Και εμείς ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις όταν τότε δεν τον ψηφίσαμε. Αυτό αφορούσε το 1994. Τους δύο νόμους για την αξιολόγηση στο δημόσιο και τον τρόπο επιλογής διοίκησεων το 2020 και το 2023 γιατί δεν τους ψηφίσατε; Εγώ έχω δώσει μάχη για την αξιολόγηση. Όταν ήμουν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης δρομολόγησα σύστημα αξιολόγησης και με πολεμήσατε όλοι λυσσαλαία. Μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία επιβάλλει την ανάγκη να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις έχω να σας κάνω μία πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς. Μιλήσατε για την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον τρόπο επιλογής της. Εγώ είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Ο τρόπος που λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν γιατί εσείς ήδη έχετε δικάσει τον κ. Τριαντόπουλο. Δύο άρθρα αναθεωρητέα από πλευράς ΝΔ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και τα δικά μας στελέχη δεν είναι προστατευμένα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τον κ. Πολάκη. Κύριε Ανδρουλάκη επανέρχομαι. Δύο άρθρα τα οποία εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε να συμφωνήσετε στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αλλαγή του άρθρου 16. Θα αναμένω την απάντησή σας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια πρόταση δυσπιστίας αφορά ουσιαστικά το σύνολο του κυβερνητικού έργου και στάθηκε σε δύο τομείς.

«Ο πρώτος αφορά την εθνική άμυνα. Εντός των επόμένων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό προγραμμα της χώρας για την επόμενη 12ετία. Να περιγράψει όχι μόνο τους εξοπλισμούς, αλλά και τη συνολική μας φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής και της ανάγκης να τονώσουμε το σύστημα καινοτομίας της χώρας. Θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός άμυνας τις λεπτομέρειες και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων.

Δυο κουβέντες για την οικονομία. Επειδή αναφέρεστε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Να θέσω υπόψη τα στοιχεία της ανάπτυξης. Υπερδιπλάσσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν στηρίζεται στην κατανάλωση και δανεικά, αλλά στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στη δέσμευσή μας για βασικό μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Θα εισηγηθώ στο υπουργείο οικονομικών το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να μετονομαστεί σε ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ανδρουλάκη. Το ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ και έφερα στη χώρα 36 δις ευρώ. Και η οικονομική μας πολιτική μας επιτρέπει να μειώνουμε το κόστος δανεισμού. Να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και να επιστρέφουμε τα πρόσθετα έσοδα στους πολίτες. Αυτή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας. Το βαθύ κράτος ανεχόταν τη φοροδιαφυγή και ήρθε αυτή η κυβέρνηση και πέτυχε στο στόχο. Κάναμε το κοινωνικά δίκαιο και το οικονομικά ορθό. Αυτή η πολιτική μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε 1η Ιουλίου πρόσθετη αύξηση στους ένστολους, που έχει φέρει την ανεργία κάτω του 9% όταν την παραλάβαμε στο 17%, μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε την κάρτα εργασίας και να αποκαλύπτονται κρυφές υπερωρίες. Αυτή η οικονομική πολιτική, είτε το θέλετε, είτε όχι θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία. Θα ολοκληρωθεί το 2027, θα τεθεί στην έγκριση του ελληνικού λαού ο οποίος την εμπιστοσύνη του όπως και η ΚΟ μας καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας τη πρόθυμης συμμαχίας των μηδενιστών», υπογράμμισε.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκ μέρους της παράταξής μας ζητώντας προσωπικά συγγνώμη από την κα Κωνσταντοπούλου.

Συμβαίνουν αυτά, κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ερευνηθεί το ζήτημα. Λίγος ακτιβισμός στο κοινοβούλιο δεν θα διαταράξει την ομαλή ροή της συζήτησης. 

Λοιπόν, κα Κωνσταντοπούλου, σας έλεγα ότι θέλω να ζητήσω εκ μέρους της παράταξής μας συγγνώμη για την απρεπέστατη αναφορά την οποία ο κ. Κυριαζίδης έκανε στο πρόσωπό σας. 

Και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, διότι η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της και αυτό οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτικό η οποία μας έχει αποκαλέσει συλλήβδην «δολοφόνους» και «εγκληματική οργάνωση».

Παρά ταύτα, εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πολιτικό. Και η αναφορά μου αυτή γίνεται διότι ακριβώς έχουμε μια υποχρέωση, ως μία προοδευτική φιλελεύθερη παράταξη, να συντρίψουμε στερεότυπα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία.

Διότι όταν άκουσα αυτή την απρεπέστατη αναφορά, η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες οι οποίες παλεύουν να κάνουν ένα παιδί, τις πολλές γυναίκες οι οποίες δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα, αγωνιζόμενες μέσα από εξωσωματικές γονιμοποιήσεις -πολλαπλές απόπειρες, συχνά αποτυχημένες. Γυναίκες που έκαναν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια να αποκτήσουν παιδί. Γυναίκες που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Και ναι, ναι, γυναίκες που κόντρα στα στερεότυπα επιλέγουν οι ίδιες να μην κάνουν παιδιά, γιατί η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή, από όλους.

Γι’ αυτές τις γυναίκες θα μιλήσουμε αύριο, 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάζοντας το σύνολο των πολιτικών μας. Αλλά σήμερα δεν είναι αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας, καθώς έχουμε ολοκληρώσει πια την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, το κορυφαίο «όπλο» το οποίο έχει η αντιπολίτευση στα χέρια της, που δεν είναι άλλο από την πρόταση δυσπιστίας. Θα επανέλθω στη συνέχεια στο ζήτημα αυτό.

Θέλω όμως να σταθώ λίγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον χρόνο τον οποίο η αντιπολίτευση ενωμένη -θα επανέλθω στο ποιος είναι η ουρά και ποιος είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας- αλλά ας αναλογιστούμε λίγο τον χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει αυτή την πρόταση δυσπιστίας.

Μία πρόταση δυσπιστίας που, όπως είπαν όλα τα κόμματα και ο κ. Ανδρουλάκης, αποσκοπεί στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Με τι θα αντικατασταθεί δεν το γνωρίζουμε ακόμα -θα επανέλθω σε αυτό το ζήτημα- ή με το τι κάποιοι προσδοκούν να την αντικαταστήσουν.

Όμως, αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών γεωπολιτικών αναταράξεων. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, μιας και κάνατε αναφορά, κύριοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην ολοκληρωθείσα χθες Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας θα έλεγα και με αρκετά απαξιωτικά λόγια και για εμένα προσωπικά.

Ξέρετε, όποιος Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετέχει σε αυτές τις Συνόδους Κορυφής είναι μόνος του, χωρίς συμβούλους. Έχει μπροστά του τη σημαία της χώρας του και πάντα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τη χώρα του. Έχω συμμετάσχει σε σχεδόν 50 τέτοιες Συνόδους Κορυφής τα πεντέμισι χρόνια που είμαι Πρωθυπουργός και αυτός είναι πάντα ο σκοπός μου. 

Και χθες ήταν μία καλή μέρα για την Ελλάδα και μία καλή μέρα για την Ευρώπη, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε. Διότι για πρώτη φορά έχουμε συμπεράσματα -τα οποία θα ήθελα να τα καταθέσω στο κοινοβούλιο- τα οποία συνιστούν απόλυτη δικαίωση θέσεων για τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Μιλούσα για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μιλούσα για την ανάγκη να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκείνες τις χώρες που το επιθυμούν, να έχουν μία λελογισμένη δημοσιονομική ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι αμυντικές δαπάνες. Μιλούσα για την ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη, επιτέλους, να σκεφτεί τη σύσταση ενός νέου κοινού αμυντικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκό χρέος, προκειμένου να υποστηρίξει την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Και αυτές οι εθνικές πρωτοβουλίες -δεν ήταν μόνο δικές μας, αλλά ήμασταν, θα έλεγα, από τους πρωταγωνιστές- αποτυπώθηκαν, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε, στα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου Κορυφής.

Η χώρα πια έχει τη δυνατότητα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής -τις λεπτομέρειες θα τις διαπραγματευτεί ο Υπουργός Οικονομικών-, έτσι ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων οι οποίες πρόκειται να δρομολογηθούν, να μην συνυπολογίζονται στους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος. Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα αυτή και θα περίμενα στοιχειωδώς να έχετε, θα έλεγα, το θάρρος να την αναγνωρίσετε.

Όπως επιτυχία είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά ανοιχτά, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις στην άμυνα. 

Όλα αυτά γίνονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές. Αυτή είναι η ώρα την οποία επιλέξατε να αξιοποιήσετε το «όπλο» σας, την πρόταση δυσπιστίας, μιλώντας ελάχιστα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σήμερα.

Προσέξτε, όμως, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη συνολικά: οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν φαίνονται να είναι όσο πρόθυμες ήταν στο παρελθόν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, που μιλούν ανοιχτά για την επέκταση της πυρηνικής ομπρέλας σε υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ένας εμπορικός πόλεμος, ο οποίος δρομολογείται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που μετά βεβαιότητος θα έχει οικονομικές συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο. Και δεν νομίζω ότι κανείς θα εξαιρεθεί εάν τελικά εξελιχθεί. 

Μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δυσκολεύεται σήμερα να πάρει αποφάσεις, καθώς τουλάχιστον ένα κράτος μέλος μπλοκάρει συστηματικά την έκδοση κοινών συμπερασμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και, ταυτόχρονα, ένας πόλεμος, με την Ουκρανία αμυνόμενη να αναζητά στήριξη από την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσει -και φαντάζομαι ότι δεν θα διαφωνεί κανείς με αυτό, έχω βέβαια τις υποψίες μου, γιατί κάποιοι αποφεύγουν επιμελώς να μιλήσουν για το ζήτημα αυτό- να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και τη δυνατότητα της Ουκρανίας να εξακολουθεί να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος. Δεν προσθέτω σε αυτά τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Πραγματικά, άκουσα τον κ. Φάμελλο να μιλάει για εξωτερική πολιτική. Σας το λέω ειλικρινά, κ. Φάμελλε: δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα από αυτά που είπατε και νομίζω δεν καταλάβατε κι εσείς τίποτα από αυτά που διαβάσατε. Παρακαλώ πολύ, αλλάξτε λογογράφο όταν μιλάτε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, διότι όλα αυτά τα οποία είπατε ήταν προφανώς αντικρουόμενα. Λέγατε το αυτό και το ακριβώς ανάποδο στην ίδια πρόταση.

Λοιπόν, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως κρίσιμη. Η Ελλάδα πρέπει και θα παραμείνει, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει, στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου, όχι απλά συμμετέχοντας αλλά καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες είναι προς όφελος της πατρίδας μας αλλά και προς όφελος συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα -εδώ μου έκαναν πολύ εντύπωση αυτά τα οποία είπατε, κ. Ανδρουλάκη- παρά αυτά τα οποία ακούγονται σήμερα από τον Πρόεδρο Trump, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη στρατηγική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μου κάνει πολύ εντύπωση ο τρόπος που χρησιμοποιήσατε σήμερα. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με αυτόν πρέπει να συνεργαστούμε.

Αλλά δεν ξέρω μήπως ξεπήδησε μέσα σας, επειδή μιλάτε για το παλιό και το νέο ΠΑΣΟΚ, μήπως ξεπήδησε μέσα σας ένας αντιαμερικανισμός τον οποίον το ΠΑΣΟΚ πάντα καλλιεργούσε -θυμόμαστε τις καλές εποχές της δεκαετίας του ’80-, γιατί πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνετε αρεστός στο ακροατήριό σας.

Μπορεί να συμφωνεί κανείς, να διαφωνεί με τον Πρόεδρο Trump, και θα μπορούσε να πει κανείς πολλά σε αυτό. Η Ελλάδα, όμως, έχει μία υπογεγραμμένη στρατηγική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία διαπραγματεύτηκε αυτή η κυβέρνηση, και αυτή τη συμφωνία θα τη διαφυλάξει και θα αγωνιστεί να την υπερασπιστεί.

Και, ταυτόχρονα, θα παραμείνει ένας ενεργός παράγων περιφερειακής σταθερότητας. Αναφερθήκατε στη Συρία. Μα, ο Υπουργός πήγε στη Συρία. Το γνωρίζετε; Το γνωρίζετε. Γιατί λέτε, λοιπόν, ότι είμαστε «απόντες» από τις εξελίξεις;

Εγώ προσωπικά πήγα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές και να ασκεί μία εξωτερική πολιτική χρήσιμη προφανώς για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και χρήσιμη συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής.

Και επειδή άκουσα και δεν θέλω να το αφήσω αναπάντητο -όπως βλέπετε δεν έχω έρθει με έτοιμη ομιλία σήμερα, γιατί ήθελα να απαντήσω σε αυτά τα οποία είπατε-, άκουσα ότι αναφερθήκατε στο ζήτημα του καλωδίου -έτσι δεν είναι;- και ότι διακόπηκαν οι έρευνες.

Σας καταθέτω το δελτίο Τύπου της Nexans, είναι η εταιρεία-προμηθευτής του καλωδίου, που λέει ότι αυτό το οποίο είπατε, κ. Ανδρουλάκη, δεν ισχύει. Ένα σύνθετο project η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, με πολλές παραμέτρους και οικονομικές και γεωπολιτικές. Το project, όμως, αυτό είναι η βούλησή μας να συνεχιστεί. Οπότε, καλό είναι όταν μιλάτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα, να γνωρίζετε τα δεδομένα.

Επομένως, η χώρα μας, για να κλείσω αυτή την εισαγωγή που αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία υποχρέωση, και εγώ ως Πρωθυπουργός, εκλεγμένος Πρωθυπουργός… Γιατί, ξέρετε, όλη αυτή η συζήτηση για την «απονομιμοποίηση» αρχίζει και γίνεται, δεν θα έλεγα κουραστική, αλλά ενδεχομένως και οριακά προσβλητική.

Ο Πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και επειδή αυτή η παράταξη έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ξέρετε, κ. Ανδρουλάκη, επειδή μιλήσατε, την κρίση των πολιτών απαξιώνετε. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση αυτή θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει είτε όχι. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί. Θα επανέλθω στις προτεραιότητές μας από εδώ και στο εξής στη συνέχεια.

Σε αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, το περιβάλλον, αυτό το σύνθετο περιβάλλον, όταν πραγματικά όλα αλλάζουν, έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τα τρία κόμματα της ευρύτερης αριστεράς -όλα προϊόντα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, και κάποια ακόμα τα οποία δεν είναι στη Βουλή σήμερα αλλά ακολουθούν ασθμαίνοντας-, να καταθέσει μία πρόταση δυσπιστίας. Δικαίωμά σας, προφανώς, κοινοβουλευτικό.

Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη στο γεγονός ότι δεν έχετε τους 50 βουλευτές για να την καταθέσετε μόνος σας. Είναι μια πραγματικότητα, δεν τη σχολιάζω. Αλλά, ξέρετε, δεν ήταν υποχρεωτικό να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Θα μπορούσατε να ασκήσετε άλλα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το γεγονός ότι επιλέξατε σήμερα να ταυτιστείτε και να βάλετε τις υπογραφές σας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη Νέα Αριστερά, μαζί με την κα Κωνσταντοπούλου, δικαιώνει απόλυτα την τοποθέτησή μου ότι είστε μία συμμαχία των προθύμων, του μηδενισμού και κυρίως της έλλειψης οποιασδήποτε πειστικής εναλλακτικής πρότασης.

Και, πραγματικά, για τα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω να πω πολλά πράγματα, δεν περίμενα και τίποτα διαφορετικό. Αλλά για εσάς, κ. Ανδρουλάκη, που θεωρείτε ότι είστε θεσμικό κόμμα, έχετε κυβερνήσει παραπάνω από 20 χρόνια αυτόν τον τόπο, πάντως σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ άμοιρο ευθυνών για τα καλά αλλά και για τα στραβά, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν την ιστορία της ελληνικής μεταπολίτευσης τα τελευταία 50 χρόνια.

Αλλά μου κάνει πραγματικά εντύπωση που έρχεστε εσείς εδώ, όχι μόνο με την υπογραφή σας αλλά και με τον λόγο σας, κ. Ανδρουλάκη, να νομιμοποιήσετε ουσιαστικά τον λαϊκισμό, τα ψέματα, τα fake news και όλοι μαζί να γίνετε ουσιαστικά ο «χορηγός» του κ. Βελόπουλου. Ο κ. Βελόπουλος είναι ο μόνος ο οποίος λείπει ουσιαστικά, αλλά είναι ο «πνευματικός πατέρας» πολλών από αυτά τα οποία πραγματικά ειπώθηκαν.

Αναρωτιέμαι, όταν βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή όντως στη χώρα υπάρχει μία ένταση, υπάρχει μία ρητορική η οποία ουσιαστικά υποβαθμίζει ευθέως το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τους θεσμούς, όταν μιλάμε για «λαϊκή δικαιοσύνη», όταν μιλάμε για «απονομιμοποιημένη κυβέρνηση», έρχεστε εσείς, το ΠΑΣΟΚ, συστημικό κόμμα, και συντάσσεστε απόλυτα με αυτή τη ρητορική.

Και δεν αντιλαμβάνεστε, κ. Ανδρουλάκη, ότι ρίχνετε νερό στον μύλο των πιο ακραίων φωνών. Διότι αυτός ο οποίος θα εκφραστεί αντισυστημικά, καλή ώρα οι φιλοξενούμενοι στα θεωρεία, θα προτιμήσουν, κ. Ανδρουλάκη, το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο. Είστε αντίγραφο αυτή τη στιγμή, και θα έλεγα και όχι και πολύ επιτυχημένο, μιας πολιτικής προσέγγισης…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Τι είπατε; Δεν καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά δεν πειράζει.

Δεν έχω καμία πρόθεση να σας συμβουλεύσω, αλλά έχω απόλυτη υποχρέωση να αναδείξω ποιο είναι πραγματικά το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Όταν σας αποκαλούσαμε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», μάλλον κολακευτικοί ήμασταν, με αυτά τα οποία έχουμε ακούσει εδώ στην αίθουσα τις τελευταίες τρεις μέρες.

Αυτή, λοιπόν, η ενδιαφέρουσα συμπόρευση με σκοπό, αναρωτιέμαι… Έναν σκοπό έχετε, έτσι δεν είναι; Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να φύγει ο Πρωθυπουργός. Αυτό θέλετε, έτσι δεν είναι; Ναι. Και να έρθει ποιος; Αυτό είναι το ερώτημα. Και με τι πρόγραμμα και με τι απόψεις για την εξωτερική πολιτική, για την οικονομία, για την παιδεία, για την υγεία;

Λοιπόν, μιλήσατε για το «κράτος του πάμε και όπου βγει». Είστε η αντιπολίτευση του «πάμε και όπου βγει». Κανένα σχέδιο, καμία πρόταση, καμία ουσιαστική εναλλακτική, ούτε για το ζήτημα των τρένων. Και θα έρθω σε αυτό, κ. Φάμελλε, μην ανησυχείτε. Ξέρετε, νομίζετε εδώ μέσα ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας. Είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας.

Εγώ, κ. Φάμελλε, σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας ο οποίος θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και θα εκφράσει τον πόνο του, την οργή του, τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, και γι’ αυτό το ζήτημα. Κοιτάξτε να δείτε, χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάττει το δικαίωμα οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη να διαδηλώσει. Δεν είναι να προστατεύσει τον κάθε «μπαχαλάκια» και τον κάθε φορέα μολότοφ, ο οποίος θα έρθει συνειδητά να προκαλέσει βία, να βεβηλώσει την πόλη.

Εκτός αν εσείς συντάσσεστε με αυτή τη λογική, είστε ακόμα στο κλίμα του κ. Τσίπρα: «είναι καλές οι μολότοφ, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι και ανάλογα με το πού πέφτουν».

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Ψέματα, ναι. Τα έχουμε ξεχάσει.

Αυτό που είναι βέβαιο, κ. Φάμελλε, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προστατεύει το δικαίωμα στην ελεύθερη διαμαρτυρία, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα την τάξη και προστατεύοντας τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, είτε σας αρέσει είτε όχι, γιατί αυτό επιβάλλει το κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει μόνο ο «νόμος των μπαχαλάκηδων». Υπάρχουν και άλλοι σε αυτή τη χώρα, που έχουν δικαιώματα και αρκετά έχουν πληρώσει την «επαναστατική γυμναστική» της αριστεράς όταν σπάζατε τις πόλεις. Αυτά τελείωσαν, κ. Φάμελλε.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Έρχομαι τώρα…. Μήπως εσείς τους φέρατε τους κυρίους που έριξαν τα τρικάκια; Γιατί έτσι συμπεριφέρεστε σήμερα. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη νευρικότητα.

Έρχομαι, λοιπόν, στο ζήτημα των Τεμπών. 

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Γιατί, δικάσατε ήδη; Δικάσατε ήδη; Δικάσατε ήδη.

Έρχομαι, λοιπόν, στην τραγωδία των Τεμπών. Και θέλω να ξεκινήσω, επειδή άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να επαναφέρει το τι έγινε τις ώρες και τις ημέρες μετά από αυτό το τραγικό ατύχημα. 

Και εγώ βρέθηκα την επόμενη μέρα στο τόπο του δυστυχήματος, μαζί και με τον τότε Υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη. Ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου, σίγουρα της πολιτικής μου διαδρομής.

Και νομίζω ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί βίωσαν τα ίδια συναισθήματα, ακόμα πιο έντονα όταν επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε και με τους γιατρούς αλλά κυρίως με τους συγγενείς οι οποίοι απελπισμένοι έψαχναν να μάθουν τι έγιναν οι συγγενείς τους.

Βρεθήκατε κι εσείς εκεί, κ. Ανδρουλάκη, έτσι δεν είναι; Βρεθήκατε και εσείς εκεί. Λοιπόν, και διέκρινα στα μάτια σας και στις δηλώσεις σας τον ίδιο αποτροπιασμό, το ίδιο σοκ που αισθάνθηκε οποιοσδήποτε. Και ο κ. Παππάς ήταν εκεί απ’ ό,τι θυμάμαι.

Θυμάμαι, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι σας ενημέρωνε τότε η Πυροσβεστική για τις πράξεις της στο πεδίο, έτσι δεν είναι; Σας είπε ο πυροσβέστης ότι πρέπει να σηκωθούν κάποια βαγόνια για να δούμε…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Σε εσάς, ναι, υπάρχει το σχετικό βίντεο. Βεβαίως, κ. Ανδρουλάκη. Να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. Σας ενημέρωνε, λοιπόν, ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας: δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, 1/3/23, την επόμενη μέρα, μετά την ενημέρωση την οποία είχατε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία, υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί, ενώ υπάρχουν οι τεχνικές, υπήρχαν οι τεχνικές δυνατότητες τώρα και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι;».

«Να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι»… Του σταθμάρχη, προφανώς. Καταθέτω στα πρακτικά για να θυμόμαστε.

Σας ενημέρωσε, λοιπόν, εκεί ο αξιωματικός για το τι συνέβαινε. Για την ανάγκη να σηκωθούν τα τρένα, για το γεγονός ότι γινόταν μία επιχείρηση διάσωσης. Για το γεγονός ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις αυτό το οποίο προέχει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο εντοπισμός αγνοουμένων, ο εντοπισμός νεκρών.

Δεν ξέραμε πόσοι είναι οι νεκροί. Ο κ. Βελόπουλος ακόμα και τώρα -δεν τον βλέπω στην αίθουσα- ισχυρίζεται ότι δεν ήταν 57. Αυτά είναι τα fake news τα οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Υποθέτω ότι θα σας ενημέρωσε και ο προϊστάμενος για το γεγονός ότι κάτω ακριβώς από το σημείο στο οποίο βρέθηκαν τα τρένα περνούσε ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Καταθέτω τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, επειδή φανταζόμουν ότι θα μου το λέγατε. Πάρτε τη και διαβάστε τη για να δούμε ποιος λέει ψέματα.

Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες. Πάντα ψεύτες ήσασταν και ψεύτες παραμένετε. Αναρωτιέμαι, λοιπόν… Κύριε Ανδρουλάκη, σε εσάς απευθύνομαι, κοιτάξτε με, αν θέλετε, γιατί είναι νομίζω σημαντικές αυτές οι στιγμές.

Εκεί λοιπόν που σας έκαναν την ενημέρωση, δεν θυμάμαι να σηκώσατε το χέρι σας και να είπατε «στοπ, μην κάνετε τίποτα, είναι τόπος εγκλήματος, πρέπει πρώτα να μείνουν όλα έτσι όπως είναι».

Έτσι είναι, κ. Ανδρουλάκη. Έτσι είναι, γιατί ήταν μία επιχείρηση διάσωσης. Ούτε εσείς, κ. Παππά. Διότι αυτό ακριβώς έγινε. Κύριε Ανδρουλάκη, ήσασταν εκεί, ήμουν εκεί και οι δύο είδαμε ακριβώς τι συνέβαινε.

Θέλω να είμαι σαφής και δίκαιος και ειλικρινής απέναντί στην Εθνική Αντιπροσωπεία: εάν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες στη διαχείριση του πεδίου, αυτές θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστεί κανείς σε «λαϊκά δικαστήρια» και ούτε θα προεξοφληθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης, αλλά και της προανακριτικής.

Εμείς δεν προεξοφλούμε τίποτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά αναρωτιέμαι: μήπως εσείς έχετε ήδη δικάσει; Εσείς έχετε ήδη καταδικάσει; Ναι ή όχι, με αυτά τα οποία λέτε; Εγώ δεν προδικάζω τίποτα, λοιπόν, για την πορεία της προανακριτικής. Όταν συσταθεί η προανακριτική και καλέσει τους μάρτυρες, θα είμαστε εδώ να απαντήσουμε.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Μιλήσατε για τη σύγκρουση και μιλήσαμε για τη σύγκρουση με το βαθύ κράτος. Και πρώτος εγώ ομολόγησα, όχι μία φορά, πολλές, ότι στην τραγωδία των Τεμπών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ