Σήμερα στις 7μμ εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, η έκθεση “Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας” (Floodmarks) που “επιδιώκει να ανοίξει έναν δημόσιο χώρο μαρτυρίας, διαλόγου και προβληματισμού στον απόηχο της διπλής πλημμύρας που συγκλόνισε την πόλη του Βόλου, τη γύρω περιοχή και τη Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2023”.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου και στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διεθύντρια του Θερινού Εργαστηρίου για την Πολιτισμική Θεωρία και τις Πειραματικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Pelion Summer Lab), Πηνελόπη Παπαηλία, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή εκπομπή “Ennitime is a good time” του Sport fm 89,5 και μίλησε στην Έννη Λεβέντη και τον Κώστα Ανέστη.
Ακούστε την συνέντευξη
“Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας” (Floodmarks), Μουσείο της Πόλης του Βόλου
Στη βάση διεπιστημονικής συνεργασίας κοινωνικών ανθρωπολόγων, αρχιτεκτόνων, γεωγραφών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών, και με επίκεντρο τις φωνές της κοινότητας, η έκθεση Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας (Floodmarks) επιδιώκει να ανοίξει έναν δημόσιο χώρο μαρτυρίας, διαλόγου και προβληματισμού στον απόηχο της διπλής πλημμύρας που συγκλόνισε την πόλη του Βόλου, τη γύρω περιοχή και τη Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η έκθεση πλαισιώνεται από διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια (συμμετοχικός σχεδιασμός, δημιουργία φανζίν), πολυμεσικά και πολυτροπικά εκθέματα (αρχιτεκτονικά μοντέλα, podcasts, προβολές βίντεο), ξενάγηση σε γεωτοτοποθετημένο ηχητικό περίπατο, εγκατάσταση που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση από καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες της πόλης, ένα «τοτέμ» πλημμύρας με αντικείμενα που θα φέρουν οι πληγέντες και οι πληγείσες της πλημμύρας, αλλά και ειδικές ακαδημαϊκές συνεδρίες (διάλεξη, στρογγυλό τραπέζι).
Η έκθεση διερευνά εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης με το δυναμικό φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των μεσογειακών χειμάρρων, πέρα από ό,τι έχει επιβάλλει ως τώρα η από-τα-πάνω λογική των «αντιπλημμυρικών» τεχνικών έργων: κάτι.που προϋποθέτει πιο δίκαιες σχέσεις μεταξύ μας.
Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Απριλίου, 2025, 7-9 μ.μ.
Διάρκεια: 2 Απριλίου – 27 Απριλίου, 2025
Ώρες λειτουργίας:
Πρωί: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-14:00, Σάββατο & Κυριακή 10:30-13:30
Απόγευμα: Τετάρτη & Παρασκευή 18:00 – 21:00
Παράλληλες δράσεις:
Εργαστήριο συμμετοχικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (Παρασκευή 4 Απριλίου, 9:30-14:00)
Ξενάγηση στον ηχητικό παρόχθιο περίπατο “Το Νερό Θυμάται” (Παρασκευή 4 Απριλίου, εκκίνηση 17:30μμ στη Μαρίνα – Τελωνείου Βόλου)
Εργαστήριο δημιουργία φάνζιν (Σάββατο 5 Απριλίου, 10:30-13:30) https://www.pelionsummerlab.net/tonerothimatai.html
Διάλεξη & Στρογγυλό Τραπέζι (Τμήμα ΙΑΚΑ, Τμήμα ΤΑΜ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τετάρτη 9 Απριλίου, 18:00-21:00)
Επιμέλεια: Πηνελόπη Παπαηλία
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Ασπασία Κουζούπη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Έρρικα Γκουτενσβάγκερ
Οργάνωση αρχιτεκτονικών εκθεμάτων: Έφη Δημητρακοπούλου, Σοφία Παπαμαργαρίτη, Χριστίνα Χαραλαμπίδου
Επιμελητική ομάδα: Ευαγγελία Αποστόλου, Καλυψώ Γαλανούλη, Μαριάννα Ζιώγα, Ιφιγένεια Κοκκάλη, Δήμητρα Μοροσού, Αντώνης Πετράς, Κόνορ Σμιθ
Ομάδα τεκμηρίωσης: Ευαγγελία Αποστόλου, Δήμητρα Μοροσού, Πηνελόπη Παπαηλία, Αντώνης Πετράς, Κόνορ Σμιθ
Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού: Ασπασία Κουζούπη, Σοφία Παπαμαργαρίτη
Εργαστήριο Φανζίν: Ευαγγελία Αποστόλου, Δήμητρα Μοροσού, Πηνελόπη Παπαηλία, Άννα Πιάτου, Γιάννης Ροδοβίτης
Ψηφιακά εκθέματα: Μαριάννα Ζιώγα
Γραφιστικά: Κατερίνα Γιαννίτση
Διοργάνωση:
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΤΑΜ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI)
Pelion Summer Lab (PSL) for Cultural Theory and Experimental Humanities
Εικαστικός Σύλλογος Βόλου (ΕΣΒ)
Συντονισμός-οργάνωση: Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών
Υποστήριξη: Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI)